Alle betrokkenen lijken het eens over de de plannen voor deze nieuwe McDonald's aan de Rhijnhofweg in Oegstgeest, maar de vraag is wanneer de bouw kan beginnen.

McDonald's Oegstgeest nog niet uit procedurele gevarenzone

Dat er haast was bij de besluitvorming, was al wel duidelijk. Maar of er daardoor ook procedurele fouten zijn gemaakt bij de plannen voor de nieuwe McDonald’s in Oegstgeest, blijft nog even spannend. Afgelopen donderdag keurde de gemeenteraad van Oegstgeest de plannen voor de bouw van de McDonald’s langs de Oude Rijn goed, met de toezegging dat er geen aanlegsteiger gebouwd zal gaan worden. “Maar een mondelinge toezegging is altijd gevaarlijk”, stelt omwonende Frank Hendriks in Politiek071.

Hendriks woont op ongeveer tachtig meter van de nieuwe McDonald’s, aan de overkant van de Oude Rijn. “Dat er een McDonald’s komt, is niet het probleem”, legde hij nog maar een keer uit over het fastfoodrestaurant dat van het Transferium A44 gaat verhuizen om plaats te maken voor de RijnlandRoute. “Maar wij hebben als omwonenden gemeend dat we daar zo weinig mogelijk overlast van willen hebben.” Daarom ging Hendriks eerder al in overleg met de McDonald’s. En met succes. “Over de drie dingen die wij wilden was daarna heel snel overeenstemming.”

Omwonende Frank Hendriks schoof aan in Politiek071 bij IJsbrand Terpstra om over de procedure te praten

‘Op blauwe ogen geloven’
Tot zover niets aan de hand dus. De vraag is nu alleen of de gemeente Oegstgeest de juiste procedure heeft gevolgd. Doordat er – na aanleiding van het contact met Hendriks – een aanpassing in de aanvraag van McDonald’s is gekomen, hadden die plannen wellicht als een nieuwe aanvraag behandeld moeten worden. Hendriks is nu bang dat er – nu die plannen niet opnieuw behandeld zijn, maar gewijzigd zijn goedgekeurd – alsnog een mogelijkheid is dat er een aanlegmogelijkheid voor bootjes komt bij de McDonald’s. “We zijn er al te lang mee bezig om iemand op z’n blauwe ogen te geloven.”

Als er procedurele fouten zijn gemaakt, dan zou dat de aanleg van de RijnlandRoute flink kunnen vertragen. In dat geval gaat Hendriks namelijk tegen de procedure in beroep. Hij is zich echter wel bewust van de grote (financiĆ«le) belangen die er meespelen, zeker nadat hij daar kort voor de uitzending nog eens op is gewezen door een van de betrokken partijen. “Ik ben voorzichtiger dan een uur geleden”, zei hij in de uitzending. “Er zijn dermate veel belangen, dat ik daar ook wel rekening mee wil houden.”

Rechter
Hendriks heeft goede hoop dat er in overleg met de betrokken partijen wellicht nog een juridisch goed onderbouwde toezegging kan komen; de voorwaarde die hij nu aan de Gemeente Oegstgeest stelt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal er binnen zes weken een gang naar de rechter worden overwogen. “Het is een politieke keuze die gemaakt is, die kan ik alleen maar beantwoorden met een rechtsgang.

Niemand zit overigens op zo’n rechtszaak te wachten, ook Hendriks niet. Hij wil echter voorkomen dat hij in de toekomst, ondanks positieve gesprekken en toezeggingen, alsnog geconfronteerd wordt met overlast van de McDonald’s waar hij dan niks meer tegen kan doen.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×