Fotograaf JP Witteman volgde een jaar lang de werkzaamheden van cluster Beheer. 34 foto's vormen de basis voor de tentoonstelling. (Foto's: Reanne van Kleef).

'Beheer in Beeld' toont mensen achter mooi en schoon Leiden

De tentoonstelling ‘Beheer in Beeld’ is gistermiddag geopend in het Leidse stadhuis. De fototentoonstelling met 34 foto’s van fotograaf JP Witteman laat het werk zien dat de meer dan 300 medewerkers van cluster Beheer iedere dag verzetten om Leiden schoon, mooi en leefbaar te houden. De tentoonstelling is tot en met 1 september gratis te bezoeken.

Reanne van Kleef sprak met Frederik Zevenbergen die als vice-voorzitter van de Leidse gemeenteraad de tentoonstelling mocht openen, directeur Ronald Gerritsen van cluster Beheer, gemalenmonteur Jan Pouw en fotograaf JP Witteman.

4,1 miljoen vierkante meter groen, 518 bruggen,  351 kilometer riool,  2200 bankjes en 1700 speeltoestellen. Het is een kleine greep uit het areaal openbare ruimte dat door de mensen van beheer wordt bijgehouden. Als ze zouden stoppen met hun werk zou onder andere het afval niet meer worden opgehaald, ontstaan er gaten in de wegen, gaan bruggen niet meer open of dicht en worden de sportaccommodaties niet meer bijgehouden.

“Deze mensen zijn vitaal voor een mooie, fijne en leefbare stad”, zegt Frederik Zevenbergen, die als vice-voorzitter van de Leidse gemeenteraad de tentoonstelling mocht openen. “Natuurlijk zien we allemaal de vuilniswagens en straatveegwagentjes rijden, maar ze doen zoveel meer aan de stad wat je eigenlijk niet ziet. Dat gebeurt elke dag en het is super gaaf om dat nu eens te laten zien.”

Trots
Bij directeur Ronald Gerritsen van cluster Beheer overheerst het gevoel van trots. “Als ik de tentoonstelling bekijk vind ik het heel leuk om te zien dat we zo divers zijn. Dat we om de stad te onderhouden zoveel verschillende werkzaamheden in onze groep hebben. En ik vind het heel mooi om te zien dat de medewerkers van Beheer zo trots zijn op het werk en trots zijn op de stad.”

Jan Pouw heeft bijna vijftig jaar bij de gemeente gewerkt en is één van de gefotografeerden.”Ik vindt het leuk opgezet. De meeste mensen zien ons als ambtenaar en weten verder niet wat voor werkzaamheden we verrichten.” Na zijn vakantie zit het werk voor Pouw er op. “Dan heb ik 49 jaar bij de gemeente gewerkt.  Eerst 20 jaar als stratenmaker en nu 29 jaar in onderhoud en reparatie van gemalen en het aansturen van het personeel. Vooral de leuke contacten ga ik missen.”

Fotograaf JP Witteman van Buro JP kreeg de opdracht een jaar lang de werkzaamheden van de mannen en vrouwen van beheer te volgen. Zijn opdracht was om de mensen aan het werk te laten zien met hun vakkennis, op een gebied dat normaal nooit zichtbaar is.”Heel indrukwekkend dat er zoveel dingen gebeuren waar je niets van weet. Het was ontzettend leuk om te doen.”

 

Prijsvraag
Bij de tentoonstelling zijn binnenkort een aantal vragen te vinden. Wie de vragen goed beantwoord maakt kans om op een veegwagen mee door de stad te mogen.

 

 

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×