Urban Act College start komend schooljaar met onderwijs voor uitgevallen jongeren

5

Jongeren die langere tijd van de radar zijn verdwenen en zich niet thuisvoelen in het reguliere onderwijs krijgen bij het Urban Act College de kans om hun verkopersdiploma te halen. Het Urban Act College in Leiden is een samenwerking tussen mboRijnland en Urban Act. Gisteren werd onder toeziend oog van de notaris de samenwerking bekrachtigd met het ondertekenen van de benodigde documenten. De doelstelling is om jaarlijks zo’n veertig jongeren de mbo-opleiding Entree of niveau 2 te laten volgen.

Chris de Waard in gesprek met onderwijswethouder Paul Dirkse over het Urban Act College.

Urban Act en mboRijnland gaan in Leiden voor het eerst deze vorm van onderwijs aanbieden aan kwetsbare jongeren die het niet lukt op reguliere wijze een diploma te halen. De inclusieve aanpak wordt breed gedragen binnen Leiden door onderwijs, gemeente en MKB. De achtergrond van de jongeren varieert, maar door uiteenlopende problemen zijn zij tot op heden niet in staat gebleken om hun opleiding succesvol af te ronden.

Chris de Waard in gesprek met operationeel directeur Houssin Bezzai over het Urban Act College.

mboRijnland verzorgt het onderwijs bij het Urban Act College in Leiden met de vereiste expertise en docenten om deze moeilijke doelgroep te onderwijzen. Urban Act begeleidt ze naar passend werk. Het Urban Act College in Leiden wordt voor deze pilot van één jaar gehuisvest bij het MBO College Entree op de Maresingel 3 Leiden.

Chris de Waard in gesprek met Daniël en Mohsin die naar het Urban Act College gaan.

Urban Act
Urban Act stelt zich ten doel het sociaal isolement van jonge mensen in een kwetsbare maatschappelijke positie te doorbreken door hen passende scholing en uitzicht op werk te bieden. Urban Act doet dit door in de wijken kleinschalige leeromgevingen aan te bieden in de vorm van ‘Urban Act Colleges’ in samenwerking met onderwijsinstellingen.

mboRijnland
mboRijnland leidt ondernemende vakmensen op, die bijdragen aan een sociale samenleving en een sterke economie. Studenten leren bij mboRijnland een vak waar de samenleving echt iets aan heeft. mboRijnland heeft scholen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Bij mboRijnland staat vakmanschap, verbinding en vertrouwen centraal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

5 reacties

  • Carly Klein

   Zeker niet op de hoogte van al die mislukte pogingen in de afgelopen 3o jaar. Miljoenen weggegooid. Leert men dan nooit iets. vormings centrum, witte poort ect ect

   • Met welke tips van uw hand kunnen het Leidse onderwijs, MKB en de gemeente Leiden hun voordeel doen? Wat is een beter plan voor jongeren als Daniël en Mohsin? U claimt deskundigheid dus moet alternatieven voorhanden hebben. Of is uw conclusie meer: “Niets helpt, en door niets te doen spaar je in elk geval geld uit”? In het laatste geval: ik krijg graag toegelicht waarom de gemeenschap bij niets doen uiteindelijk niet meer geld kwijt is. Immers, leerlingen zonder startkwalificaties komen moeilijk aan het werk. Ze lijken grote kans te maken langdurig op een uitkering aangewezen te zijn. Sommigen raken wellicht aan lager wal en komen zo in aanraking met allerhande hulpverlening of het gevangeniswezen, die ook gemeenschapsgeld kosten.

   • Beste Carly,
    Wij doen ons uiterste best om dingen toe te voegen aan het onderwijs, tevens vragen wij mensen om met ons mee te denken. Mocht u iets vernieuwend of tips hebben, dan kunt u dat ons melden, want als iemand het beste met ons voorheeft, dan willen we daar graag mee rond de tafel gaan zitten.
    We kunnen alleen vooruitstrevend zijn als we alleen in oplossingen denken en niet in beperkingen en verleden.

 1. Een Leids burger op

  “Jongeren die langere tijd van de radar zijn verdwenen en zich niet thuisvoelen in het reguliere onderwijs krijgen bij het Urban Act College de kans om hun verkopersdiploma te halen.”
  Als dat Urban Act College er wel in zou slagen hen hun diploma te laten halen is dat goed. Het verdient een kans.
  .
  Maar het zou ook goed zijn om eerst eens goed na te gaan waarom die jongeren dan “van de radar zijn verdwenen”, “zich niet thuisvoelen in het reguliere onderwijs” en waarom het ze dan niet lukt om gewoon op een reguliere mbo-school hun diploma te halen zoals veel anderen dat wel gewoon lukt. We kunnen natuurlijk natuurlijk niet voor “iedereen die zich niet thuisvoelt” maar apart onderwijs gaan organiseren.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline