Turnjuf Cora Zijlstra ontvangt bloemen van voorzitter Arthur Haasbroek van Gymsport Leiden. (Foto: Reanne van Kleef).

Turnjuf neemt na 26 jaar afscheid van Leidse Gymsport

De Leidse turnjuf Cora Zijlstra heeft na 26 jaar afscheid genomen van het lesgeven aan de peuter en kleutergroepen. Als klein meisje begon ze zelf met gymen bij het toenmalige Jahn. Daarna heeft ze vele functies bekleed binnen de Leidse gymsport. In totaal is ze 62 jaar actief geweest. De inmiddels 70-jarige Zijlstra blijft op de maandagavond zelf nog wel gymen bij Gymsport Leiden.

“Het is mooi geweest, maar ik ga de kinderen wel missen”, zegt Zijlstra die met een brok in haar keel afscheid nam. Ze werd tijdens haar laatste les door de kinderen overspoeld met tekeningen, bloemen, snoepjes en andere cadeau’s.

Familiegevoel
Ook voorzitter Arthur Haasbroek van Gymsport Leiden was bij het afscheid aanwezig en bedankte Zijlstra namens de vereniging voor haar jarenlange inzet. Ruim anderhalf jaar geleden zijn de leden van bijna alle Leidse gymverenigingen samen gegaan in Gymsport Leiden. Ook Jahn, de oude vereniging van turnjuf Zijlstra, hield daarna op te bestaan. “Ik mis wel een klein beetje het familiegevoel dat we bij Jahn hadden”, zegt Zijlstra over Gymsport Leiden, dat inmiddels de grootste sportvereniging van Leiden is.

Voorzitter Haasbroek is zich ervan bewust dat dat nog één van de punten is waar aangewerkt moet worden. “Dat doen we nu bijvoorbeeld ook met de seizoensafsluiting en door het organiseren van activiteiten.”

Nieuwe turnjuffen
Naast Zijlstra nam ook turnjuf Truus Goddijn na decennia lesgeven afscheid. Volgens Haasbroek staat de nieuwe generatie turnjuffen en andere begeleiders al weer klaar. “We waarderen de inzet van mensen die jarenlang trouw les hebben gegeven. Gelukkig hebben we ook nieuw beleid opgesteld voor de aanwas van nieuw kader. Er zijn sinds december vorig jaar al weer twintig mensen bijgekomen die opleidingen volgen en straks zelfstandig les kunnen geven. We moeten ook professionaliseren in de opleidingen die we kunnen geven met ondersteuning van de KNGU. We moeten mensen enthousiast maken om les en leiding te geven. Als we dat in Leiden zelf kunnen aanbieden, is dat voor heel veel jongeren ook leuk om te gaan doen.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×