Boekhandel Van Stockum in de Breestraat sluit op 31 december haar deuren in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Boekhandel Van Stockum sluit winkel in Leiden

Boekhandel Van Stockum zegt de huur van het pand in de Breestraat in Leiden per 31 december van dit jaar op. “Van Stockum Leiden gaat dicht”, staat op een affiche dat in de etalage hangt. Het huurcontract van het pand loopt in december af en Van Stockum wil geen nieuw contract meer afsluiten voor de lange termijn. Aan het einde van het jaar verdwijnt de boekhandel uit het Leidse straatbeeld.

De reden dat de boekhandel haar deuren sluit, is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft Van Stockum haar studieboekentak ‘uit strategische overwegingen’ onlangs overgedragen aan boekhandelaren Studystore en Studers. Zonder die studieboeken blijft er voor Van Stockum te weinig over om een winkel in Leiden nog voor open te houden. “Boeken kunt u blijven bestellen tot de laatste snik. Bedankt voor uw vertrouwen in de afgelopen jaren.”

Andere boekhandelaren reageren verdeeld op het vertrek van Van Stockum. “Drie op een rij is wel wat veel”, zegt eigenaresse Willeke van der Meer van boekhandel Kooyker, die even verderop in de Breestraat zit. “Aan de andere kant trekt het ook weer publiek aan, dus ik zie wel wat het effect is. Maar liever zij weg dan ik.” Ook de eigenaren van Mayflower Bookshop vinden het jammer dat de winkel verdwijnt, volgens hen was het fijn dat er verschillende boekwinkels dicht bij elkaar zitten.

Excuses
Van Stockum is sinds 2011 onderdeel van Boekhandel De Vries uit Haarlem en heeft ook nog een vestiging in Den Haag. Die vestiging blijft wel open, maar studenten kunnen hun studieboeken er niet meer aanschaffen. Enkele maanden geleden zegde Van Stockum de contracten met alle Leidse studieverenigingen al op, vertelt Sanne Kleijn (Historische Studievereniging Leiden): “studieboeken leverden kennelijk te weinig op.” Van Stockum verwijst studenten door naar andere studieboekenverkopers. “Onze excuses voor het ongemak.”

De eigenaar van het pand aan de Breestraat 113 zal snel op zoek moeten gaan naar een nieuwe huurder, met nog minder dan een half jaar tot het vertrek van de Leidse boekenverkopers. “Ik hoop dat er snel iets leuks voor in de plaats komt”, laat Van der Meer van Kooyker weten. “Want een leeg pand, daar hebben we niks aan.” Het pand staat inmiddels te huur.

 

Advertentie

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×