Boekhandel Van Stockum sluit winkel in Leiden

43

Boekhandel Van Stockum zegt de huur van het pand in de Breestraat in Leiden per 31 december van dit jaar op. “Van Stockum Leiden gaat dicht”, staat op een affiche dat in de etalage hangt. Het huurcontract van het pand loopt in december af en Van Stockum wil geen nieuw contract meer afsluiten voor de lange termijn. Aan het einde van het jaar verdwijnt de boekhandel uit het Leidse straatbeeld.

De reden dat de boekhandel haar deuren sluit, is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft Van Stockum haar studieboekentak ‘uit strategische overwegingen’ onlangs overgedragen aan boekhandelaren Studystore en Studers. Zonder die studieboeken blijft er voor Van Stockum te weinig over om een winkel in Leiden nog voor open te houden. “Boeken kunt u blijven bestellen tot de laatste snik. Bedankt voor uw vertrouwen in de afgelopen jaren.”

Andere boekhandelaren reageren verdeeld op het vertrek van Van Stockum. “Drie op een rij is wel wat veel”, zegt eigenaresse Willeke van der Meer van boekhandel Kooyker, die even verderop in de Breestraat zit. “Aan de andere kant trekt het ook weer publiek aan, dus ik zie wel wat het effect is. Maar liever zij weg dan ik.” Ook de eigenaren van Mayflower Bookshop vinden het jammer dat de winkel verdwijnt, volgens hen was het fijn dat er verschillende boekwinkels dicht bij elkaar zitten.

Excuses
Van Stockum is sinds 2011 onderdeel van Boekhandel De Vries uit Haarlem en heeft ook nog een vestiging in Den Haag. Die vestiging blijft wel open, maar studenten kunnen hun studieboeken er niet meer aanschaffen. Enkele maanden geleden zegde Van Stockum de contracten met alle Leidse studieverenigingen al op, vertelt Sanne Kleijn (Historische Studievereniging Leiden): “studieboeken leverden kennelijk te weinig op.” Van Stockum verwijst studenten door naar andere studieboekenverkopers. “Onze excuses voor het ongemak.”

De eigenaar van het pand aan de Breestraat 113 zal snel op zoek moeten gaan naar een nieuwe huurder, met nog minder dan een half jaar tot het vertrek van de Leidse boekenverkopers. “Ik hoop dat er snel iets leuks voor in de plaats komt”, laat Van der Meer van Kooyker weten. “Want een leeg pand, daar hebben we niks aan.” Het pand staat inmiddels te huur.

 

Delen

43 reacties

  • Zeik niet zo op

   Economisch deelnemen, optimaal inburgeren volgens rechtsmensen, is natuurlijk ook weer niet goed. Zeg toch gewoon dat een Turkse, Marokkaanse, moslimse medeburger het nooit goed kan doen in jouw ogen, of ze nu werkloos zijn of bedrijf na bedrijf openen. Omdat je een pesthekel aan ze hebt, ongeacht wat ze doen. Omdat je iets nodig hebt om over te kunnen kotsen. Bedank ze stiekem voor hun bestaan, om de confrontatie met de leegte van je bestaan nog even voor je uit te kunnen schuiven. Huilebalk.

   • Van Stockum op

    Geachte Zeik niet zo. IK heb je reactie gelezen. Ik ben er van geschrokken. Stel je zo snel mogelijk in verbinding met een neuroloog van het LUMC. Vertel hem dat je niet meer in staat bent om te begrijpend te lezen en vooral te begrijpen wat iemand bedoelt. Na onderzoek zal hij u vertellen dat u lijdt aan disfunctioneren van de grote hersenen en hersenschors. Ook de frontale kwab begint te deformeren. Dodelijk is het niet maar het kan uw leven wel verkorten. Informatie leert mij dat het iets is wat wel vaker bij linkse keffers voor komt.
    Na dit voor u verschrikkelijke nieuws, heb ik als pleister op de wonden de mededeling dat ik al meer dan vijf jaar bij een Turkse kapper mijn haar laat knippen.
    Wil je weten waar? Recht tegen over Sociëteit Minerva in de Breestraat. Ga er ook eens heen, het zijn prima kappers en vragen niet de hoofdprijs. Alleen, je krijgt het niet vergoed van Sociale Zaken, daar doen ze gelukkig niet aan.

    • Zeik niet zo op

     Beste schijnheilige Quetzal, (1) Als ik niet begrijpen kan lezen, kan ik ook je raadgevingen niet ter harte nemen. Dit voor wat betreft je t.o.v. mij superieur intellect (2) Je omhaal van woorden en quasi-deskundige verwijzingen naar hersendelen doen niet af aan de ongerijmdheid van je me ‘gek’ verklaren (3) “De islam (etc) is verschrikkelijk maar jij bent een lieve Turk (etc)” is een beproefde techniek van virulente discrimineerders om zich vrij te pleiten. Ik ken ook een ‘Turkse’ kapper in de Breestraat. De eigenaar is alleen Iraniër en een kapster Bulgaars. De eigenaar vocht verplicht als rekruut in de Iran-Irakoorlog (1980-1988). Van zijn peloton medestrijders stierven er in recordtijd 20 van de 22. Hij niet en is nu kapper in Leiden. (4) Voor overige lezers: ‘Quetzal’ heeft een geschiedenis op deze nieuwssite. Te pas en te onpas grijpt hij de commentaarmogelijkheid aan om af te geven op moslims, vluchtelingen en niet-blanke Leidenaars. Zoals dit keer de sluiting van Van Stockum voor hem reden is om te beginnen over iets met ‘Turks’ in een negatieve betekenis. Zijn jeugdige onbesuisdheid maakt hem minder effectief. De goede verstaander hoort echter de dogwhistling.

     • Graag op deze site een volledige opsomming van mijn geschiedenis m.b.t. tot het te pas en te onpas afgeven op moslims, vluchtelingen en niet-blanke Leidenaars.
      Het toeval wil dat ook ik een man uit Iran goed ken. Geen kapper in dit geval, maar een hoogleraar, ook gevlucht uit Iran en werkzaam als jurist bij de faculteit Rechten en ook niet aan de Breestraat maar aan het Steenschuur.
      Nogmaals, ik zie graag een lijstje te gemoed met mijn, op deze site discriminerende uitlatingen.
      Mocht het zo zijn dat je het merendeel bent vergeten of niet meer terug kunt vinden omdat het niet bestaat, Sorry dementie komt eerder dan wenselijk is.

 1. Hans Wempe

  jammer. veel boeken besteld via internet en opgehaald in hun winkel. moet wel eerlijk bekennen dat ik zelf ook eboeken koop en lees op mijn mobiel. maar wel jammer dat je fysiek niet meer een boek kan bestellen.

 2. Het vertrek van Van Stockum betekent een verdere achteruitgang van het winkelbestand in de Leidse binnenstad. Van Stockum is veruit de beste boekhandel in Leiden, met behulpzaam en kundig personeel. Als enige hebben ze een redelijk voorraadje boeken in andere talen dan Nederlands en Engels, zoals Duits en Frans. Wat in die talen niet in de kast staat wordt snel besteld en tegen normale (lees niet verhoogde) prijzen.
  Er zal wel de zoveelste kapperszaak, een of andere rotzooiwinkel of een smerige vreettent voor in de plaats komen. Zo gaat het namelijk al jaren in Leiden. Dat wordt straks dus Den Haag of, nog beter, Amsterdam voor de betere boekhandel. En als je daar dan toch bent koop je waarschijnlijk ook wel wat anders en eet je er wellicht een hapje. Die bestedingen worden dan dus niet in Leiden gedaan.
  .
  Wat wordt dit een schraal rotstadje. Een centrum met steeds slechtere winkels, veel te veel baggerhoreca en heel veel lawaai. In het stadhuis zal het wel bruisende gezelligheid worden genoemd. Je zou het ook neoliberale platheid of zo kunnen noemen. Leiden, stad van vulgair vermaak?

  • Maar vergeet niet dat er ook een mooie winkel bij is gekomen: INDEX Poetry aan de Herenstraat nr. 83. De grootste sortering aan poëzie van de Benelux en een stuk daarbuiten…

 3. Een Leids burger op

  Van Stockum was een goede boekhandel maar mijn eerdere ervaring was dat de levertijd van (specialistische) boeken soms toch wel wat te lang was. Bij Bol.com konden deze boeken zelfs sneller en goedkoper worden besteld….
  Het voordeel van een fysieke boekhandel is wel dat je ze eerst kan inzien voor je ze gaat bestellen.
  Op de Breestraat blijven nu nog De Kler, Kooyker en De Slegte ( een goeie voor tweedehandsboeken) over. De rest stelde al niet veel voor.

  • MoniqueBoekverkoopster op

   Als je een boek in de winkel kunt inzien hoef je het niet te bestellen. Als het je bevalt koop je het toch meteen?

   • Een Leids burger op

    Klopt Monique, de zin moest zijn: Het voordeel van een boek direct in de winkel kopen is dat je de boeken eerst kan inzien voor je ze gaat kopen. Bij internetboekwinkels moet je wel eerst bestellen.

  • Mijnheer Mentink, wat een linksige opstandigheid. Uw gevaarlijke wens komt neer op ketterij in een kapitalistische kathedraal en zou u duur kunnen komen te staan. De neoliberale inquisitie kan meedogenloos toeslaan.
   Boekhandel Van Stockum is van waarde en dus weerloos in het huidige tijdsgewricht. Kom maar op kapperszaken, vreettenten, uitzendbureaus, nagelstudio’s, enz. De gemeente Leiden heet u welkom in eendrachtige samenwerking met vastgoedmaffia en witwasbranche.

  • Een Leids burger op

   Dat lijkt dan op een soort verkapte huurtoeslag voor ondernemers.
   Er gelden marktconforme huren. Als een ondernemer de huur niet zou kunnen betalen omdat zijn verdiensten|omzet daarvoor niet hoog genoeg zouden zijn zou die naar een ander (goedkoper) pand kunnen gaan. Wel hoop ik dat er inderdaad geen kapperszaak daar komt omdat er daarvan al meer dan genoeg zijn.

  • Jantje van Leiden op

   Huur berekenen naar omzet werd door de gemeente toegepast op die klerenwinkel in de Aalmarktschool. Maar het mocht niet baten: failliet.

 4. Héél erg jammer! Sinds mijn dochter afgestudeerd is en niet meer in Leiden woont kom ik eigenlijk niet meer in de winkel omdat ik te ver van Leiden woon. Geweldig dat jullie nog een kast met Duitse boeken hebben, fijn om in te snuffelen. En natuurlijk te kopen! Ik bestel al jaren mijn Duitse titels via jullie site. Dat blijf ik doen, tot ‘de laatste snik’! Sterkte in ieder geval met alle afwikkelingen.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline