Joost Bleijie en Pieter Krol waren te gast in Politiek071 om te praten over een alternatieve begroting in Leiden. (Foto: Lieuwe van Slooten).

'Geld voor het plaatsen van kunstwerken of het verbeteren van wegen?' CDA en ChristenUnie denken na over alternatieve begroting:

Het nieuwe Leidse college heeft veel ambities en gaat daarvoor veel geld uitgeven. Het is tegen het zere been van de oppositie dat zich ernstige zorgen maakt. Zo erg zelfs dat het CDA en de ChristenUnie deze zomer aan een alternatieve begroting gaan werken. “Dit college trekt uit alle hoeken en gaten potjes open en gaat ook nog geld halen bij de Leidenaren”, zegt Joost Bleijie van het CDA in Politiek071. “En dat in een tijd dat we net een crisis achter de rug hebben. We vinden dit een hele slechte zaak.”

Lieuwe van Slooten tijdens Politiek071 in gesprek met Joost Bleijie en Pieter Krol

De fundamentele taak van de gemeente 
Afgelopen donderdag stemden het CDA en ChristenUnie dan ook tegen de begroting die er nu ligt. Volgens hen kan het geld beter en efficiënter uitgegeven worden. “Om een voorbeeld te geven, er komt een fonds van 1 miljoen euro voor kunst in de openbare ruimte (Het Lucas van Leyden Fonds red.)”, zegt Pieter Krol namens de ChristenUnie. “Als je daarvoor de belasting gaat verhogen is dit niet het type project waar Leiden op zit te wachten.” Bleijie stelt zelfs vraagtekens bij de fundamentele taak van de gemeente Leiden: “Is dat geld nodig voor het plaatsen van kunstwerken of is dat nodig om een weg te verbeteren?”

Zeteltjes tellen
Deze zomer gaan de partijen CDA en ChristenUnie dan ook nadenken hoe het anders kan. Om de eventuele alternatieve begroting ook succesvol te laten zijn is er draagvlak nodig. Krol: “Het is wel zeteltjes tellen. We moeten kans maken op een meerderheid om al die tijd en moeite erin te gaan steken.” Daarom heeft Krol vandaag voorgesteld aan de fractievoorzitters om aan het eind van het zomerreces te gaan kijken wat er mogelijk is. “Het gaat dan vooral om de uitgave kant. Ik denk dat er best een aantal thema’s zijn waar we het als politieke partijen in de gemeenteraad in hoofdlijnen over eens kunnen worden.” Krol denkt dan vooral aan de thema’s vergroenen, verduurzamen en bouwen.

Pessimistisch
Om een meerderheid voor de alternatieve begroting te halen is tenslotte wel een coalitiepartij voor nodig. “Het goede nieuws is dat ze willen praten, met name GroenLinks staat daar voor open”, zegt Krol. Bleijie is iets pessimistischer. “We hebben in de commissievergadering gezien dat als je alternatieve voorstelt, de deur heel snel dicht gaat.” De fractievoorzitter van het CDA put echter moed uit het credo van de coalitie ‘samen maken we de stad’. “Ik hoop dat ze dat ook met de oppositiepartijen willen doen.”

Geen hogere wiskunde 
Of de alternatieve begroting wel op tijd gecontroleerd kan worden door de accountant is volgens Bleijie geen probleem. “Wij hebben een denktank financiën en het gaat overigens niet om een vuistdik rapport. Ons alternatief zal bestaan uit een aantal ombuigingen. Het is geen hogere wiskunde”, aldus de CDA-voorman.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×