Museum De Lakenhal onthult nieuwe vleugel

16

De nieuwe vleugel van Museum De Lakenhal wordt elke dag beter zichtbaar. Nadat eerder het witte geveldoek was verwijderd, zijn nu ook de bouwsteigers grotendeels afgebroken. Daardoor is het gebouw voor het eerst in volle glorie te bewonderen.

Deze diashow vereist JavaScript.

De zichtbaarheid van de nieuwe gevel was onlangs reden voor een feestelijke bijeenkomst met bouwers, museummedewerkers, vertegenwoordigers van de gemeente en de politiek. Wethouder Yvonne van Delft (cultuur): “De bouw ligt op schema en we komen steeds dichterbij de oplevering. Ik heb veel bewondering voor alle mensen die op een ambachtelijke manier, soms letterlijk, hun steentje bijdragen aan deze grote restauratie en uitbreiding. Ik kijk erg uit naar het moment waarop dit museum, dat met haar uitgebreide collectie onze Leidse stadsgeschiedenis vertoont, haar deuren weer opent. Het wordt prachtig.”

Het ontwerp
Toen het ontwerp voor de nieuwbouw van het museum werd gepresenteerd, barstte de discussie in Leiden los; bijna iedereen had er wel een mening over. Nu is de tijd gekomen om het resultaat te beoordelen. Het exterieur van het nieuwe gebouw is bijna af. De vraag is hoe het gebouw uiteindelijk gewaardeerd zal worden. Museumdirecteur Meta Knol: “Het ontwerp kreeg al gauw de bijnaam ‘Leidse trekzak’. Wij vonden dat eigenlijk wel mooi. Het is een karakteristiek gebouw dat opvalt en reacties los maakt. Voor een museumgebouw is dat juist goed. We zijn ontzettend blij met het resultaat. Het nieuwe gebouw heeft precies de kwaliteit en uitstraling die passen bij Museum De Lakenhal.”

Vorm en materiaal
Het ontwerp voor het nieuwe gebouw is van de architectencombinatie Happel Cornelisse Verhoeven. Zij voegden een functioneel gebouw met een totaal volume van 2500 vierkante meter toe aan het bestaande museum met daarin logistiek, opslag, werkplaatsen, kantoren en de museumbibliotheek, naast 450 vierkante meter tentoonstellingsruimte.

Happel Cornelisse Verhoeven tekende volgens De Lakenhal voor een ontwerp dat heden en verleden verbindt. Traditionele materialen zoals baksteen werden op een eigentijdse manier verwerkt. Het grote gebouw wordt door de subtiele gevelindeling en de gekartelde kroonlijst goed opgenomen in het fijnmazige weefsel van de stad. Het opvallende, vertande metselwerk aan de Lammermarkt doet denken aan een weefpatroon, en dat zorgt er samen met de erkers voor dat deze op het Noorden gelegen gevel toch een spel van licht en schaduw kent. Uit de materiaalkeuze blijkt in alle opzichten een bijzondere aandacht voor detail. Dat wordt ook zichtbaar in de nieuwe gevel van het museumcafé aan de Oude Singel, dat zich voegt naar de gerestaureerde, 17e-eeuwse Laecken-Halle.

Vernieuwd museum
Museum De Lakenhal opent in het voorjaar van 2019 haar deuren weer voor publiek. Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de oude ‘Laecken-Halle’, met bekende topstukken zoals ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ van Rembrandt van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ van Theo van Doesburg. Deze topstukken zijn nu te zien in andere musea in het land. In de nieuw gebouwde tentoonstellingszalen wordt vanaf de heropening een speciale presentatie ingericht rond de restauratie en uitbreiding, met fotowerken van Karin Borghouts en Marjan Teeuwen. Vanaf november 2019 presenteert Museum De Lakenhal in deze gloednieuwe zalen de tentoonstelling Jonge Rembrandt, met vroege werken van de beroemde Leidenaar, waaronder vele bruiklenen uit internationale musea.

Delen

16 reacties

 1. Wat een MONSTERLIJKE lelijkheid in de oude Leidse binnenstad. Je ziet toch dat dit volkomen detoneert? Afbreken die handel. Pas het aan de omgeving aan, is dat nou zo moeilijk?

  • Eus de Watergeus op

   Ik vermoed dat afbreken en aanpassen in dit stadium niet meer aan de orde is. Het gebouw valt inderdaad erg op, vooral aan noordzijde. Ik vind het persoonlijk mooi maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat al gauw vind als een gebouw meer is dan een blok stortbeton.

  • From outer space op

   Kunt u de lelijkheid even uitleggen? Van buiten de aarde ziet alles er eender uit. U schijnt voor schoonheid te hebben doorgeleerd, dus kunt leken en vreemdelingen goed onderrichten. Overigens maak ik op dat u ‘MONSTERLIJK’ negatief bedoelt, als in ‘LELIJK’. Als alien maak ik hier ernstig bezwaar tegen, zoals u mogelijk begrijpt. U zou het toch ook niet leuk vinden wanneer u vernam dat wij onderling onze afkeuring kenbaar maakten met de overtreffende trap MENSELIJK. Met hoogachtende poot,

 2. Kijk even naar het contrast met de naastgelegen huizen. Het is duidelijk. Die gaan ook tegen de grond om er weer een geheel van te maken.

 3. Een Leids burger op

  Wat de een mooi vind vind de ander lelijk.
  Over smaak valt niet te twisten zegt men wel eens maat het tegendeel blijkt vaak.

Over de auteur

Annan Verboom

Redacteur nieuwsredactie, cameraman en dj van De avond van Sleutelstad.

Je bent nu offline