(Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Organisatie Sail-Leiden blikt terug op enorm succes

Over drie jaar weer een editie van Sail-Leiden? Als het aan de organisatie ligt wel en van ook de vele tienduizenden bezoekers die afgelopen weekeinde het nautische evenement in Leiden bezochten hoor je eigenlijk niets dan lof. Ook de Leidenaren zelf zijn blij het met gezellige weekeinde, waarbij bijna geen kade leeg bleef. Of 2021 inderdaad het jaar wordt waarin onze stad de tweede editie van Sail Leiden kan organiseren, hangt onder meer af van de landelijke stichting die het evenement toewijst. “Het is een beetje als bij de Olympische Spelen”, lachte Sail-voorzitter Lukas Kortenhorst vrijdagavond bij de aftrap van het evenement.

Op de wal talloze standjes met allerlei zaken die te maken hebben met varend erfgoed en in het water meer dan tweehonderd schepen van tenminste vijftig jaar oud. Want dan pas mag een schip varend erfgoed genoemd worden. Veel schepen zijn echter al veel ouder en tikken de honderd jaar aan.

Sleutelstad was het hele weekeinde op pad en maakte een vrolijk verslag van Sail-Leiden. (Video: Reanne van Kleef, interviews: Chris de Waard)

Volgens een schatting van de politie kwamen er 120.000 bezoekers op het festival af, zo meldt de organisatie van Sail Leiden die hoopt dat Sail Leiden een echte Leidse traditie wordt. De bezoekers aan Sail Leiden hebben de afgelopen dagen tal van activiteiten bezocht. Ze namen een kijkje aan boord van de vele historische schepen en maakten een praatje met de schippers. Er was ook veel belangstelling voor de geschiedenis en oude ambachten die op diverse plekken opnieuw tot leven werden gebracht. Watertaxi’s voeren het hele weekeinde af en aan en het krioelde in de stad van de sloepjes, historische opduwertjes, sleepbootjes en andere kleine scheepjes.

Op zaterdag werd de nautische markt aan het Galgewater druk bezocht en op zondag de Original Sail market aan de Herengracht. De oude ambachten, zoals de scheepsbouwers van de Klaas Hennepoelwerf en de traditionele visrokers trokken veel bekijks. Op de vrijdag- en zaterdagavond kwamen ook veel bootjes op de Drijf-in bioscoop van het Leiden Internationaal Filmfestival af.

Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare organiseerde het Sea Folk & Shantyfestival op verschillende podia in de stad. De optredens van de binnen- en buitenlandse groepen waren een groot succes. Dat gold ook voor De Leydse Kluchtencompagnie, die de klucht ‘Doortrapte Melis’ speelde.

De veiling van groenten op de Aalmarkt vanaf de zogeheten Westlanders bracht bijna tweeduizend euro op voor stichting Nadja. Bekende Leidenaren traden op als veilingmeesters, zoals Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer, raadslid Juliette Gilissen en marktkoopman Ilias El Marsse.

De historicus Vincent van Zuilen van de Kennisproeverij verzorgde op verzoek van Rumor di Mare aan boord van de Terra Nova voor bijna honderd belangstellenden een boeiende lezing over de weesjongens van Leiden en de VOC.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×