Hoog, hoger, hoogst. Wie geen hoogtevrees heeft, kan zich in de XL-zweefmolen wagen. (Foto: Chris de Waard).

3 October Vereeniging presenteert programma komende viering

Nog een kleine twee maanden en dan barst in Leiden het feest der feesten weer los. De eerste activiteiten in de aanloop naar Leidens Ontzet staan echter al veel eerder op het programma. Zo is al op 17 september de uitgifte van de kaarten voor de Seniorenvoorstelling en volgt op donderdag 20 september het inschrijven voor Haring en Wittebrood in De Waag. Die inschrijving wordt net als vorig jaar voorafgegaan door een Intocht van de Geuzen.

Jazz en hardlopen bij de Burcht
Op zondag 23 september ook alweer zo’n vaste waarde: Jazz bij de Burcht. Nieuw is dit jaar de GlibberTreel. Althans, nieuw in de aanloop naar 3 oktober, want de eerste editie werd in 2017 gelopen op 8 oktober. Een uniek hardloopevenement van 6,5 kilometer door het centrum van Leiden dat wordt georganiseerd door de Leiden Road Runners Club, maar dat door de 3 October Vereeniging warm wordt aanbevolen. start en finish zijn die zondag ook bij de Burcht. Aanvang is 11.00 uur.

Oefenen koraalliederen
Precies en week voor 3 oktober, op woensdag 26 september, kan iedereen alvast in de stemming komen, ook letterlijk, met het zingen van de koraalliederen in de Hooglandse Kerk. Van ‘Wilt heden nu treden’ tot het Wilhelmus en het Leidse Volkslied, allemaal komen ze weer langs.

Tournee langs instellingen
Op donderdag de 27e rijdt een touringcar van Beuk weer een rondje door de regio. In de bus de commissarissen van de vereniging, de partyband en verschillende artiesten. Bij verschillende instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt een feestje gevierd.

Pleintaptoe op Trigon-terrein
Net als vorig jaar vinden verschillende activiteiten plaats op het terrein van korfbalvereniging Sporting Trigon, omdat op de Garenmarkt nog steeds druk wordt gewerkt aan de tweede ondergrondse centrumgarage. Zaterdagavond 29 september geven muziekkorpsen indrukwekkende shows. Deelnemende korpsen zijn K&G, de Floraband, Tamarco en DVS.

Zondag vol activiteiten
De laatste dag van september kent een vol programma. Het Haring & Wittebrood Jeugdvoetbaltoernooi, de Hutspot(bridge)drive, de Seniorenvoorstelling, de Historische Lezing in het Academiegebouw over de verering van Pieter van der Werf in de kunst en ’s avonds 3 October Live in Concert met twee geheime gastoptredens.

Programma 1 en 2 oktober
Op maandagmiddag 1 oktober de Minikoraal bij Sporting Trigon. Door de beperkingen van de locatie net als vorig jaar zonder publiek, maar via Sleutelstad wordt alles weer live in beeld gebracht. Op 2 oktober barst Leidens Ontzet 2018 dan toch echt in volle omvang los. Met de Feestelijke Warenmarkt, de (live) bespeling van het stadhuiscarillon, de kermis en de nostalgische kermis, de hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht en de Taptoe.

Pieter van der Werffestival
Nieuw dit jaar is het Pieter van der Werffestival in de tuin van Museum Volkenkunde. Een open podium waarbij middelbare scholieren uit Leiden en omgeving strijden om de Pieter van der Werfprijs. Inschrijven kan tot half september (hier).

Programma drie oktober
Op drie oktober zelf wordt het traditionele programma afgewerkt. Van Reveille tot Vuurwerk met ertussen Haring & Wittebrood, Koraalzang, de kermis, het kinderpark en straattheater de herdenkingsdienst, de Grote Optocht, polsstokverspringen en de 3 October University.

Het hele programma staat op https://3october.nl/programma.

Advertentie

Cultuur Leiden 3 Oktober 2018


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×