Voorzitter Henk Boting in de Bed-Bad-Broodopvang. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leiden nog niet op locatielijst Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen

De rijksoverheid gaat acht steden aanwijzen voor de vestiging van een Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV). Leiden staat vooralsnog niet op die lijst. “Dan moet je echt denken aan de grote steden,” weet wethouder Marleen Damen die voor het eerst na de zomervakantie met de raad in gesprek ging over de Leidse vluchtelingenopvang.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Damen over de kosten voor de vluchtelingenopvang.

Kort voor het reces stuurde Damen een brief aan de raad waaruit bleek dat de Bed-Bad-Broodvoorziening (BBB) aan het Maansteenpad in de Hoge Mors de gemeente veel meer geld kost dan was voorzien. De Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) vangt daar enkele tientallen zogenaamde ‘ongedocumenteerden’ op. Dat zijn vluchtelingen die niet in ons land mogen blijven, maar niet kunnen worden uitgezet. Bijvoorbeeld omdat het land van herkomst niet meewerkt.

Chris de Waard in gesprek met STUV-voorzitter Henk Boting over de kosten voor de vluchtelingenopvang.

De BBB komt sinds dit jaar helemaal voor rekening van de gemeente Leiden, omdat het rijk de bijdrage van 180.000 euro per jaar heeft stopgezet. Het kabinet wil namelijk niet de gemeenten zelf dit soort voorzieningen in stand houden. Naast het wegvallen van de rijksbijdrage, vallen ook de kosten voor beveiliging hoger uit. Na een aantal incidenten is besloten tot 24-uurs beveiliging.

Bezuinigen op beveiliging niet goed mogelijk
Wethouder Damen wil met STUV kijken of de beveiliging toch weer kan worden teruggeschroefd om de oplopende kosten in de hand te houden. STUV-voorzitter Henk Boting vindt het prima om daarover in gesprek te gaan, maar ziet niet hoe de BBB-opvang met minder beveiliging toe zou kunnen. “Eerder was er overdag geen beveiliger aanwezig, maar zonder beveiliging kan STUV de veiligheid van personeel en bewoners niet garanderen”, zegt Boting.

Om dat te illustreren somt hij enkele ernstige voorvallen op, waaraan de opvang al is blootgesteld: “De mensen die we in huis hebben zijn getraumatiseerd en hebben een kort lontje en kunnen ploffen. Maar we hebben ook last van jongens uit de buurt die binnen willen komen, mensen die in drugs handelen en onze mensen voor hun karretje proberen te spannen en vluchtelingen die in het hele land lopen te shoppen bij de BBB-opvanglocaties en giga-geïrriteerd zijn geraakt omdat ze nergens terecht kunnen. En als ze dan bij ons geweigerd worden, dan worden ze pisnijdig. Zonder Leidse binding wordt namelijk geen opvang verleend.”

De beveiliging goedkoper inkopen kan volgens de STUV-voorman ook niet. “We kopen al het laagst in van de hele stad. Onze hele manier van werken is sowieso dat als iets goedkoper kan, we het ook goedkoper doen. Iedere beslissing die we genomen hebben daar is drie keer over nagedacht, dus ik weet niet waar de rek zit. Vrijwilligers inschakelen voor beveiliging kan ook niet en zonder beveiliging zou je extra personeel moeten aannemen voor toezicht en dat kost ook weer geld.”

Extra locatie voor opvang vrouwen
Aan het Maansteenpad vangt STUV ongeveer dertig vluchtelingen op. Dat zijn alleen mannen. Voor de vrouwelijke vluchtelingen is een apart huis, verderop in de wijk. Dat zit momenteel vol. STUV werkt daarom aan een extra opvanglocatie voor vrouwen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×