Leiden net buiten top tien gemeenten met hoogste CO2-uitstoot

Op de waddeneilanden komt geen CO2-uitstoot voor, in de gemeente Velzen is de uitstoot met 198 kilogram per vierkante meter het hoogste van heel Nederland. Leiden staan met 20,7 kilogram per vierkante meter op plaats elf. Dat blijkt uit cijfers over 2016 die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend heeft gemaakt. Vorig jaar was de CO2-uitstoot in ons land gelijk aan die in 1990. Voor de berekeningen werkte het CBS samen met het RIVM dat de emissieregistratie bijhoudt.

In Nederland zijn grote regionale verschillen in de jaarlijkse uitstoot van CO2, waarbij vooral de gemeenten opvallen waar elektriciteitscentrales en grote industrie├źn gevestigd zijn. De hoogste CO2-uitstoot per vierkante meter is in Velsen (198 kilogram per vierkante meter in 2016). Daar zitten staalfabrikant Tata Steel en een elektriciteitscentrale die restgassen uit de hoogovens benut. Geertruidenberg staat met de Amercentrale op de tweede plek (125 kilogram per vierkante meter). De raffinaderijen, chemische industrie en elektriciteitscentrales op en nabij de Maasvlakte zetten Rotterdam op de derde plaats (108 kilogram per vierkante meter).

Leidse regio
Dat de verschillen regionaal groot zijn, blijkt ook in onze regio. Zo is de uitstoot in Oegstgeest met 8,8 kg per m2 zo’n tweeenhalf keer lager dan in Leiden en in Leiderdorp (7,2 kg per m2) bijna drie keer zo laag. Zoeterwoude scoort 5,1 kg per m2 en┬áVoorschoten doet het in de Leidse regio bet beste met 4,5 kg per m2.

Andere gemeenten in de top tien van gemeenten met de hoogste CO2-uitstoot per vierkante meter zijn Diemen (79 kilogram), Sittard-Geleen (66 kilogram), Amsterdam (39 kilogram), Moerdijk (30 kilogram), Terneuzen (26 kilogram), Eemsmond (22 kilogram) en Utrecht (21 kilogram). De gemiddelde CO2-uitstoot voor Nederland is 4,4 kilogram per vierkante meter.

Duurzaamheid Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×