Maatregelen tegen Legionella op drie locaties in Oegstgeest

Eind augustus zijn verschillende gemeentelijke sportvoorzieningen in Oegstgeest tijdens een routinecontrole getest op de aanwezigheid van de Legionellabacterie. De uitslag van de controles werd afgelopen donderdag bekend. Op drie locaties zijn sporen van deze bacterie aangetroffen. Het gaat om enkele douches bij Het Dok, de gymzaal Poelgeest en de gymzaal Poelweijde. Deze douches zijn direct uit voorzorg gesloten.

Er zijn verschillende typen Legionella. In Oegstgeest is een variant aangetroffen die in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot griepachtige verschijnselen. Legionella-griep verloopt niet ernstig. Een speciale behandeling is niet nodig. De kans dat mensen ziek worden als zij in contact komen met het aangetroffen type Legionella, is volgens de gemeente klein.

Maatregelen
De gemeente is gestart met structurele maatregelen om de douches schoon te maken en verdere besmetting met de Legionellabacterie te voorkomen. Op het moment dat de doucheruimtes op de drie locaties weer beschikbaar zijn, zal hier ter plaatse over gecommuniceerd worden.

Wat is Legionella?
Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus kan voorkomen. De bacterie bevindt zich bijvoorbeeld in meren, sloten en leidingwater. De meeste mensen worden niet ziek van Legionella. In uitzonderlijke situaties kan iemand een variant inademen die een longontsteking kan veroorzaken (veteranenziekte). Dit is echter niet de variant van legionella die nu is gevonden op de drie locaties in Oegstgeest.

Besmetting
Besmetting vindt plaats via de longen, door inademing van zeer fijne waterdruppeltjes (nevel). Verneveling van water vindt plaats bij huishoudelijk gebruik van leidingwater, zoals bij douchen, maar ook in whirlpools, bij bepaalde bedrijfsmatige processen, bij sommige vormen van luchtbehandeling (airconditioning) en bij koeltorens. De ziekte kan niet van de ene op de andere mens worden overgedragen en het drinken van met Legionella besmet water vormt geen risico.

Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×