Regionale steun 333-meter ijsbaan smelt weg: Alphen aan den Rijn haakt af

15

De gemeente Alphen aan den Rijn betaalt niet mee aan de 333-meter ijsbaan in de nieuwe Leidse schaatshal. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat er een streep kan worden getrokken door het plan om de geplande 250-meter baan uit te breiden. Daarvoor moet voor 1 oktober 2018 een aanvullend bedrag van 3,2 miljoen worden opgehaald. Een groot deel daarvan moet uit de regiogemeenten komen die ook gebruik maken van het Leidse ijs. Alphen stond ingepland voor 683.000 euro.

Reanne van Kleef sprak vlak nadat het nieuws bekend werd met de Leidse sportwethouder Paul Dirkse.

De Leidse sportwethouder Paul Dirkse is teleurgesteld met het nieuws. Op de vraag of er nu definitief een streep door de 333-meter baan kan antwoordt hij: “Het is nog geen 1 oktober, dus dat kan ik nog niet zeggen. Maar het wordt nu wel heel erg lastig.”  Alleen de gemeente Katwijk moet nu nog laten weten of ze wel of niet willen meebetalen aan de langere ijsbaan. Eerder werd al bekend dat Zoeterwoude, Teylingen en Kaag en Braassem wel een bijdrage doen. Oegstgeest ziet daar net als Noordwijk en Alphen van af.

Alles of niets
Voorzitter Jos Arts van Schaatshal Leiden laat aan Sleutelstad weten dat zij gewoon doorgaan met de acties zoals de 333loterij om genoeg geld in te zamelen. “Het is alles of niets!”

Wethouder Dirkse blijft positief gestemd over de ijsbaan. “Dit was een hele mooie kans en dat heb ik mijn collega’s in de regio ook verteld. Maar ik ben wel blij dat de ijssport in Leiden met de komst van de 250-meter baan hoe dan ook is gered en we moeten niet vergeten dat er straks toch zestig procent meer ijs in Leiden ligt dan nu.” Het is de bedoeling dat de nieuwe schaatshal aan de Voorschoterweg in Leiden in 2021 gereed is.

Delen

15 reacties

 1. Geheel zoals verwacht. Kan de stekker nu uit dit miljoenen verslindende hobbyproject van een paar ijsfanaten? Als je zo graag wil schaatsen ga je maar naar het vlakbij gelegen Silverdome in Zoetermeer of De Uithof in Den Haag.

  • En gemakshalve is ook maar weggelaten dat Voorschoten zich eveneens niet voelt geroepen de geldbuidel open te trekken voor de megalomane Leidse ijsaspiraties. Die hebben al genoeg aan hun kop om zwembad Het Wedde overeind te houden…

  • Een recreatieve schaatsers kan uitwijken naar Zoetermeer of Den Haag. Hij/zij schaatst toch niet zo veel. Maar waar moeten alle clubleden heen? Het is gemakkelijk roepen dat we naar Zoetermeer of Den Haag kunnen. Helaas is bij jouw niet bekend dat er daar geen geen plek is voor bijvoorbeeld een voltallige ijshockeyclub. Het ijs in Den Haag en Zoetermeer (de ijshockeybaan) is ook daar volledig volgeboekt. Het enige wat kan, is als individuele speler ergens in een team een plekje zien te veroveren. Die teams zitten in mum van tijd bomvol. En dus zal 90% van alle ijshockeyers uit Leiden (10 teams) noodgedwongen stoppen.

   • Jeroen, het bedrijfseconomisch model van de Leidse ijshal hapert aan alle kanten. Men (de gemeenteraad) heeft een besluit genomen om alvast een 250 meter baan te laten bouwen en ging ervan uit dat de extra benodigde meters voor een 333 meter baan er wel vanzelf zouden komen middels een financiële bijdrage van de regiogemeenten. Dat noemen ze het scheppen van een ‘fait accompli’, een niet terugdraaibaar besluit. Nu de regionale steun minder groot is dan waar men in Leiden vanuit ging kent dit type besluitvorming slechts verliezers: de exploitatie van de ijshal zal voor Leiden duurder uitvallen, de ijsverenigingen waar toezeggingen aan zijn gedaan of verwachtingen bij zijn geschapen zullen teleurgesteld moeten worden en wellicht zullen de toegangsprijs of jaarabonnementen hoger uitvallen. Kortom, het Leids gemeentebestuur heeft hier toch wel een aardige scheve schaats gereden om in de ijsterminologie te blijven.

 2. Mijn bondige mededeling was bedoeld als instemming met R.D.’s reacties, niet als steunbetuiging voor de wethouder of de schaatsfanaten.

 3. Een Leids burger op

  Maar de stekker zal naar verwachting toch nog niet uit dat “miljoenen verslindende hobbyproject van een paar ijsfanaten” gaan. Tot die Ijshal (en nieuwe sporthal en zwembad) is namelijk alreeds besloten. Het zal nu waarschijnlijk dus een 250 meter baan worden i.p.v. 333 meter en ook dat kost veel geld….

  • Het is gemakkelijk roepen dat we naar Zoetermeer of Den Haag moeten. Helaas is bij deze personen niet bekend dat er daar geen geen plek is voor bijvoorbeeld een voltallige ijshockeyclub. Het ijs in Den Haag en Zoetermeer (de ijshockeybaan) is ook daar volledig volgeboekt. Het enige wat kan, is als individuele speler ergens in een team een plekje zien te veroveren. Die teams zitten in mum van tijd bomvol. En dus zal 90% van alle ijshockeyers uit Leiden (10 teams) noodgedwongen stoppen.

 4. kijk naar het daktuintje in den haag stop nu eens met verspilling en zorg dat mensen wat goedkoper kunnen leven zodat men weer kan genieten van het leven.

 5. Inwoners van niet betalende regiogemeenten die toch willen komen schaatsen betalen straks gewoon de entree maal 3. Fair enough.
  Alle gekheid op een stokje. Nu is er weinig samenwerking op een klein dossier als deze maar dit zien we natuurlijk in tal van belangrijke projecten ook gebeuren. Heel snel fuseren die Leidse agglomeratie.

  • Een Leids burger op

   Zoals gezegd: Die Ijsbaan van 250 meter komt er toch wel. Ik kan me goed voorstellen dat niet alle regiogemeenten veel geld willen uitgeven voor slechts een paar metertjes extra. (van 250 naar 333 meter).

   • Die paar metertjes extra zorgen er wel voor dat er officiële wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Klaarblijkelijk hebben de ijsclubs uit de omgeving geen interesse in het houden van of meedoen aan wedstrijden, anders hadden ze hun politici toch wel even op die mogelijkheid gewezen.
    Dit gedoe toont wel mooi aan dat we snel moeten stoppen met regionale samenwerking. Eerder konden hier in Leiden al twee mogelijke buurtsupers niet doorgaan omdat er een slagertje of bakkertje zat in een van die boerengaten.
    om het dan niet eens te hebben over het weigeren te bouwen van genoeg juiste woningen voor de agglomeratie. Alleen maar eigenbelang bij de boeren, maar wel hier willen komen schaatsen en recreëren.

    • Een Leids burger op

     Ze kunnen gewoon komen schaatsen hoor maar dan waarschijnlijk op een baan van 250 meter en dan maar geen officiële wedstrijden.Dat geldt dan evengoed voor hen. Die verlenging van de ijsbaan is slechts een optie|voorstel waarvoor blijkbaar onvoldoende draagvlak is.

 6. ach , zijn we niet bezig om alles naar de kloten te helpen ???
  buurthuizen moeten sluiten zwembaden moeten dicht enz enz
  we moeten maar geraniums gaan kopen kunnen we daar achter gaan zitten.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline