(Foto's: Emile van Aelst).

Leidse Sportmarkt verdiende meer bezoekers

De Nationale Sportweek werd zondag in Leiden afgetrapt met de eerste editie van de Leidse Sportmarkt. Op de sportvelden aan de Boshuizerkade, het het Vijf Meibad en in de Vijf Meihal presenteerden tientallen sportverenigingen zich aan het publiek. Op de sportmarkt konden Leidenaren ontdekken welke sporten er in Leiden te beoefenen zijn, maar ondanks het mooie weer en de inzet van de verenigingen en organisatie, bleef het aantal bezoekers beperkt.

Reanne van Kleef sprak na afloop met mede-organisator Jeroen Weijermars van Stichting Sport in Beeld over de eerste editie van de Leidse Sportmarkt.

Potentie
De organisatie was in handen van Stichting Sport in Beeld, PRIMA Events, gemeente Leiden en Topsport Leiden. Mede-organisator Jeroen Weijermars van Stichting Sport in Beeld was ondanks de lage opkomst toch positief over de eerste editie van het evenement. “Het is gaaf om te zien dat hier zo’n veertig verenigingen vertegenwoordigd waren. Natuurlijk is het wel jammer dat Leiden het nog niet helemaal ontdekt heeft. We zijn aan het bouwen aan een traditie. Dit evenement heeft veel potentie en ik heb er vertrouwen in dat het over een aantal jaar echt op de kaart staat.”

Een jaar voorbereiden
Gedurende de dag werden er al een aantal ideeën bedacht om meer publiek te trekken. Zo zouden bijvoorbeeld de scholen meer betrokken kunnen worden. “We zijn nu al aan het nadenken wat we nog beter kunnen doen en ook de verenigingen denken met ons mee. De komende week gaan we al meteen nadenken over wanneer we het volgend jaar gaan doen, dus dat betekent dat we een hele lange aanloop kunnen nemen. In plaats van een aanloop van 4 weken, gaan we een aanloop van 52 weken nemen.”

Hart onder de riem
Zondag was ook het voltallige college van burgemeester en wethouders aanwezig. Weijermars hoop dat dat volgend jaar ook weer het geval is. “Ik heb onze burgemeester Henri Lenferink nog nooit zo zien bewegen. Het was super dat ze er allemaal waren. Het is echt een hart onder de riem voor zowel de organisatie als voor al de verenigingen en het betekent dat sport van belang is in Leiden. Daar was de sportmarkt ook voor bedoeld.”

Ambitie
Ondertussen worden er al grootse plannen voor volgend jaar gesmeed. “We hebben al eens de landelijk opening van de Koningsspelen naar Leiden gehaald, misschien kunnen we de landelijke opening van de Nationale Sportweek ook wel naar onze stad halen. Dat is een beetje brutaal denken, maar we gaan het meenemen in onze dromen en ambities voor de toekomst”, aldus Weijermars.

Burgemeester Lenferink was ook op de sportmarkt aanwezig. Met de opening danste hij mee met de ‘Granny Hiphop Crew’ en hij speelde een schaakpartij tegen teamcaptain Edwin van Haastert van LSG IntelliMagic. En…de burgemeester won!

Schaker Edwin van Haastert van LSG IntelliMagic vertelt dat de Leidse burgemeester geen onverdienstelijk schaker is en dat iedereen op schaken kan gaan. Schaken is al lang geen sport voor oude mannen meer, de beste schakers ter wereld zijn vaak rond de 20 jaar.

Olympisch roeikampioen Ronald Florijn stond samen met de Leidse roeiverenigingen Die Leythe, Asopos de Vliet en Njord op de sportmarkt. Daar konden bezoekers tegen elkaar roeien en kregen ze uitleg over de sport.

Tim Hildenbrant, Britt Sluijter, Andrew Jim Bosma spelen American Foorball bij Lightning Leiden en vertellen waarom iedereen kan meedoen aan de sport. Jongen of meisje, klein of groot, dik of dun, langzaam of snel. Daarnaast vertellen jongelingen Tim en Andrew over hun Amerikaanse avontuur.

DC Dance heeft zojuist de deuren geopend in Leiderdorp en tijdens de sportmarkt gaven ze verschillende optredens weg. Patrick Sabel en zijn leerlingen vertellen waarom het zo leuk is om bij DC Dance te dansen.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×