(Het sociëteitsgebouw van Minerva aan de Breestraat).

SP wil actie college na misstanden bij Minerva

De uitwassen die plaatsvinden of vonden bij de Leidse studentenvereniging Minerva deugen van gaan kant. Burgemeester Lenferink reageerde gisteravond op vragen die de SP hem stelde na de aanhoudende stroom publicaties over allerlei incidenten bij het Leidse corps waar eerstejaars voor straf bijvoorbeeld een ‘bilnaad-adje’ moesten trekken. Daarbij werd jenever over de rug van een student gegoten, waarna het via de bilnaad moest worden opgedronken.

Dat dat veel te ver gaat, concludeerde ook het bestuur van Minerva zelf. Er werd daarom een advocatenkantoor aan het werk gezet om met een advies te komen hoe de ‘verstikkende verenigingscultuur’ kan worden doorbroken. Dat leidde tot een lijst met meer dan dertig aanbevelingen. Daarop stuurde het Minerva-bestuur een mail aan de leden waarin de cultuuromslag werd aangekondigd.

Chris de Waard in gesprek met SP-raadslid Ries van Walraven en met burgemeester Lenferink over de excessen bij Minerva.

Burgemeester Lenferink ziet een voorname rol bij de Universiteit Leiden als het gaat om maatregelen. “Maar als er regels worden overtreden, grijpen wel wel in,” stelt de burgemeester die eerder al bewees strenge maatregelen niet te schuwen. In 2012 werd het sociëteitsgebouw al eens enkele weken gesloten op last van de burgemeester. Dat gebeurde nadat tijdens een feest rond de bestuurswisseling vuurwerk in het pand werd afgestoken, waardoor meubels en gordijnen in brand vlogen. Pas nadat de vereniging een veiligheidsplan opstelde, mocht het gebouw weer open.

Universiteitsbaas Carel Stolker wil net de Leidse burgemeester dat er snel verbeteringen worden doorgevoerd die een eind maken aan de excessen met onder meer drank, drugs en seks. Dat laatste was ook de reden dat de SP gisteren aan de bel trok. Raadslid Van Walraven: “Het gaat niet alleen om de veiligheid, maar ook om gezondheid. En er gaan voor een deel ook publiek geld heen,” stelt het SP-raadslid dat geen goed woord over heeft voor de uitwasse: “Walgelijk!” De SP wil dat Minerva volgend jaar geen financiering meer krijgt als resultaat van de te nemen maatregelen uitblijft.

Een deel van de nieuwe regels is al van kracht binnen de sociëteit, maar de Minerva-huizen in de stad zijn lastiger te controleren. Ook voor de vereniging zelf. Toch moeten de nieuwe regels ook daar gaan gelden. Zowel Rector Magnificus Carel Stolker als burgemeester Henri Lenferink zien daarbij ook een belangrijke rol voor de reünisten van het Leidse corps.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×