Timo Waarsenburg. (Foto: PR).

Timo Waarsenburg brengt waargebeurd Leids oorlogsverhaal

In oorlog en liefde‘ is het indrukwekkende en waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011), een voormalig Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene die in de grootste doodsfabriek die de wereld ooit gekend heeft de liefde van zijn leven vond. Een verhaal dat is opgetekend door oud Leidsch Dagblad journalist Timo Waarsenburg die het nu ook zelf op de planken brengt. Hans Beckman was de vader van de in 2013 overleden Leidse journalist Bo Beckman.

“Het aantal mensen dat de oorlog zelf heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is daarom heel belangrijk dat ook de naoorlogse generaties een actieve rol spelen bij het doorgeven van deze persoonlijke verhalen. Timo Waarsenburg doet dat met In oorlog en liefde op een bijzondere manier.”

Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4-5 mei

Het verhaal in een notendop
Beckman is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Waarsenburg staat sinds vorig jaar met de theatervoorstelling ‘In oorlog en liefde’ op de planken en treedt op in het hele land. “Op 23 september sta ik voor het eerst in Leiden, In Scheltema,” blikt Waarsenburg vooruit op de voorstelling van komende zondag. “Hans Beckman heeft zijn hele leven in en rond Leiden gewoond. Dit waargebeurde oorlogsverhaal is dus ook met recht een Leids verhaal.”

In oorlog en liefde is zondag 23 september te zien in Scheltema Leiden. De voorstelling begint om 15.30 uur. Kaartjes zijn te verkrijgen via scheltemaleiden.nl.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×