OM eist vier jaar cel tegen frauderende penningmeester Waalse Kerk

11

Onopgemerkt wist de penningmeester van de Waalse kerk in Leiden een aantal jaren lang geld weg te sluizen van de kerkrekening. In totaal zou 1,8 miljoen euro zijn verdwenen in de periode van 2010 tot 2014. Het Openbaar Ministerie eiste maandag voor de rechtbank 48 maanden gevangenisstraf tegen de 53-jarige Leidenaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

De verduistering gebeurde in een periode dat er net restauraties plaatsvonden aan de kerk en het orgel. Daarvoor waren al flinke bedragen begroot. Daarnaast wist de penningmeester steeds met smoesjes de controle van de jaarrekening uit te stellen. En als er al was gecontroleerd door de kerkelingen, die goed van vertrouwen waren, dan hadden ze slechts misleidende factuurregels gevonden.

Onder omschrijvingen als ‘Meerwerk factuur’ of ‘Orgelrestauratie termijnbetaling’ boekte verdachte steeds geldbedragen over naar zijn eigen rekening. Door het in het karakter van de reeds gaande renovatie te passen, viel het lange tijd niemand op.

Zijn argument nu, dat hij daarvan aannemers en werklieden contant heeft betaald, vindt het Openbaar Ministerie niet geloofwaardig. ‘Vanuit de verantwoordelijkheid van zijn functie had verdachte zelfs de aanschaf van een doosje paperclips administratief moeten verantwoorden,’ zei de officier van justitie maandag op zitting. ‘Verdachte heeft echter geen enkele factuur of kwitantie overlegd en geen enkele getuige die zijn bewering kan staven.’

De officier van justitie schetste verder het beeld hoe verdachte een belangrijk stuk Nederlandse kerkelijke geschiedenis in gevaar heeft gebracht. De verwachtingen voor het voortbestaan van de geloofsgemeenschap en het cultureel erfgoed zijn ook nu nog dramatisch. Waar eind 2011 nog een eigen vermogen van 3,1 miljoen euro in kas was, was daar eind 2014 nog maar 700.000 euro van over. In de zak van de penningmeester was toen 1,8 miljoen verdwenen. ‘Een modale Nederlander zou daarvoor ruim 53 jaar moeten werken,’ zo plaatste de officier van justitie het bedrag in perspectief.

Delen

11 reacties

 1. 1,8 miljoen in 4 jaar …
  -‘Een modale Nederlander zou daarvoor ruim 53 jaar moeten werken,’ zo plaatste de officier van justitie het bedrag in perspectief-
  Een modale Nederlander zou het opvallen wanneer er een modaal jaarsalaris per maand van de bankrekening verdwijnt. Hoeveel geld gaat er eigenlijk normaal om in de/die gereformeerde gemeente?

 2. Een Leids burger op

  Het doet mij denken aan een andere ex-penningmeester in Leiden destijds die bij een homoclub en de tomatenclub ook geld wegnam voor eigen gewin, al ging het toen daar dan wel om een veel lager bedrag. Je zult als vereniging, club of kerk maar zo´n penningmeester hebben….Controle van de jaarrekening die steeds uitblijft zou al een teken aan de wand moeten zijn. Zo iemand zou toch moeten beseffen dat je zoiets niet maar kunt blijven doen en het toch wel een keer zou uitkomen. Als penningmeester beheer je slechts het geld van de vereniging (of in dit geval de kerk). Het is dus niet van jezelf. Zou deze penningmeester wel beseffen welke schade hij daarmee aan de kerk heeft toegebracht?

  • René Dentener op

   Het doet mij denken aan de fraude die een penningmeester van de Petruskerk destijds (1991) pleegde. Toen ging het -nog in de guldentijd- om een bedrag van 1,3 miljoen gulden. De fraude kwam aan het licht toen bij de restauratie van de kerk bleek dat de rekeningen van de aannemers niet meer konden worden betaald. Er zijn meer gelijkenissen: de penningmeester van de Petruskerk was eveneens geraffineerd tewerk gegaan. Hij had bankafschriften vervalst, was in het bezit van een valse bankstempel en gebruikte nagemaakte handtekeningen van de pastoor.
   zie ook het historisch artikel ‘de Heer is ook in deze man gekomen’ in Leidsch Dagblad 17 januari 1992 https://leiden.courant.nu/issue/LD/1992-01-17/edition/0/page/9

 3. De EBG kerk in Den Haag is jaren geleden ook een 180.000 armer geworden via jarenlang “onopgemerkte” fraude door de toenmalige penningmeester. Veroordeeld voor een paar maandjes celstraf en nog boos omdat zijn bedrijf “administratiekantoor “hierdoor ter ziele ging. Geen enkel moreel gevoel wat hij de kerkleden heeft aangedaan.

  In dit geval is de situatie vele malen triester. Als het nu bewezen is dat mijnheer zeer grootschalig heeft gefraudeerd is een celstraf van dadelijk 2 jaar ?? met vooraftrek en tzt goed gedrag na paar maanden weer op straat belachelijk. Deze mijnheer heeft 1,5 miljoen ergens staan of in kluizen , zolang hij niet verteld waar dat is had de celstraf 10 jaar moeten zijn. Daar zou niemand in dit land bezwaar tegen maken hooguit de Geitenwollen sok die ten onrechte deze “dwalingen “zou vergeven uit geloof of levensopvatting.

  Deze mijnheer is de lachende die na wat cel zittingen de plaat zal poetsen.

  Politie, Justitie en politiek zijn niet opgewassen tegen de criminelen, ook niet de Witte Boorden.

  De rechtspraak zit hier wederom mis. Misdaad loont in Nederland en dat is de reden dat we vergeven zijn van corruptie , straatroven, inbraken .

 4. Blijkbaar is de verdachte geen vooraanstaande VVD’er of witwassende bankier.

 5. Frits , je hebt een punt, deze mijnheer staat in ieder geval terecht als crimineel. Andere Witte Boorden komen er mee weg. Tja waar gaat het naar toe.

Je bent nu offline