Raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren overhandigt voorzitter Jaap van Meijgaarden van de Dierenambulance Leiden de oorkonde van mededogen. Ook op de foto Lous Meijer en coördinator Dierenambulance Yvonne Hijman van de Dierenambulance. (Foto: Chris de Waard).

Partij voor de Dieren zet mensen in het zonnetje op dierendag

De Partij voor de Dieren heeft op deze dierendag een bijzondere onderscheiding uitgedeeld aan het bestuur en de vrijwilligers van de Dierenambulance en het Vogelasiel regio Leiden; een ‘oorkonde van mededogen’. Op die manier spreekt de partij haar waardering uit voor de tomeloze inzet van de medewerkers en vrijwilligers die dag en nacht in touw zijn om gewonde en zieke dieren te helpen.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Jaap van Meijgaarden van de dierenambulance en met raadslid Lianne Raat van de PvdD.

Veel inwoners van Leiden en omstreken hebben de Dierenambulance al eens gebeld voor gewonde of hulpbehoevende (wilde) dieren. De Dierenambulance biedt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, eerste hulp en vervoer aan zieke, gewonde en zwervende dieren. Soms kan ter plekke hulp worden geboden. In de meeste gevallen is meer hulp nodig en vervoert de Dierenambulance de dieren eventueel naar een dierenarts en/of opvanglocatie, zoals het Vogelasiel. Het Vogelasiel in Oegstgeest biedt gespecialiseerde opvang aan gewonde of zieke vogels.

De Dierenambulance en het Vogelasiel zijn vrijwel volledig afhankelijk van particuliere giften. Zonder die donaties zouden zwanen die verstrikt raken in vislijnen, katten die te water raken, verdwaalde honden of gedumpte dieren, aan hun lot worden overgelaten. Omdat het steeds lastiger wordt om het hoofd boven het water te houden, heeft de stichting financiële hulp gevraagd aan de gemeenten in hun werkregio. Momenteel wordt namelijk alleen bijgedragen aan de bekostiging van hulp aan huisdieren en niet aan het bekostigen van het vervoer en de opvang van wilde dieren en omgekomen huisdieren.

Lianne Raat, raadslid Partij voor de Dieren Leiden: “Dankzij de Dierenambulance en het Vogelasiel is er voor hulpbehoevende dieren in de regio iets geregeld. Dierendag leent zich bij uitstek om stil te staan bij de geweldige inzet van deze stichting voor het welzijn van dieren in onze stad en de omliggende gemeenten. Gemeenten moeten hun zorgplicht voor in het wild levende dieren nakomen door structureel bij te dragen aan het goede werk van de Dierenambulance en het Vogelasiel.”

Concreet vraagt de ondersteunende stichting aan de gemeenten binnen het werkgebied een vergoeding van 20 euro per rit van de Dierenambulance die niet in rekening gebracht kan worden aan de eigenaar van het betrokken dier. Bijvoorbeeld omdat het om wilde of verwilderde dieren gaat. Voor het tijdelijk bewaren van dode dieren krijgt de organisatie nu al wel een bescheiden vergoeding van 5 euro per dier. Dat bedrag zou voor grotere dieren omhoog moeten.

Voor het vogelasiel vraagt het bestuur van de Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance & het Vogelasiel om een bijdrage per inwoner voor elke gemeente in de regio. De vogelopvang heeft in tegenstelling tot de dierenambulance nauwelijks mogelijkheden om eigen inkomsten te verwerven.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×