(Archieffoto: Reanne van Kleef).

Haalbaarheidsonderzoek naar betere scheiding bedrijfsafval in Leidse binnenstad

De gemeente Leiden laat samen met Stichting Duurzame Horeca Leiden e.o een nieuwe methode voor het inzamelen voor bedrijfsafval in de binnenstad onderzoeken. Daarbij zou een elektrische boot of wagen met behulp van kleine karretjes dagelijks gescheiden afval bij de deelnemende bedrijven ophalen. Het haalbaarheidsonderzoek start deze maand al. Als het plan uitvoerbaar blijkt, worden de afvalstromen vanaf april volgend jaar gescheiden opgehaald.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Martine Leewis over de nieuwe manier van bedrijfsafval ophalen en het haalbaarheidsonderzoek.

Op dit moment moeten bedrijven hun afval zelf laten ophalen en verwerken. Volgens wethouder Martine Leewis heeft de nieuwe manier van ophalen meerdere voordelen. “De Stichting Duurzame Horeca gaat onderzoeken hoe het afval beter gescheiden kan worden. Dat is heel belangrijk voor onze circulaire economie doelen. Daarbij gebruik je afval als grondstof voor nieuwe dingen. Daarnaast is het voor deelnemende bedrijven ook prettig om op deze manier te gaan doen. Zij hebben nu vaak hele grote containers die ze op hun eigen terrein moeten plaatsen. Het is vaak een hele puzzel waar je dan die containers kwijtraakt. Als het afval dagelijks in kleinere containers wordt opgehaald, is dat een stuk makkelijker.”

De Stichting Duurzame Horeca Leiden e.o. heeft naar schatting vijftig tot honderd deelnemende bedrijven nodig om het plan te laten slagen. Het uiteindelijk doel is om de afvalcontainers van bedrijven uit het straatbeeld te laten verdwijnen en bedrijven de mogelijkheid te geven hun afval beter te scheiden.

Het haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd in de periode oktober 2018 tot en met maart 2019. Bij een positief resultaat wordt het project vanaf april 2019 geïmplementeerd. Per 1 januari 2020 start dan de nieuwe werkwijze van inzameling van bedrijfsafval in het projectgebied.

Het project met de naam ‘Grondstoffen Leidse bedrijven schoon, stil en veilig afvoeren’ kost 29.200 euro en wordt betaald door het programma Binnenstad.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×