Directeur Jeremy Banks van het Leiden American Pilgrim Museum in de Beschuitsteeg is al sinds jaar en dag bezig met het uitdragen van de rol van de pilgrims in de Leidse geschiedenis. (Foto's: Chris de Waard).

Stadsconferentie Mayflower 400 Leiden

In 2020 is het precies 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Engeland naar de VS vertrok met aan boord de Pilgrims: de grondleggers van de Verenigde Staten. Leiden speelt een cruciale rol in deze geschiedenis aangezien de Pilgrims, voordat ze de oversteek naar de nieuwe wereld waagden, twaalf jaar vrij van religieuze vervolging in Leiden woonden.

Vanmiddag werd in Leiden een stadsconferentie gehouden waarbij zoveel mogelijk partners uit de cultuur-sector, de kennisinstellingen en het bedrijfsleven worden betrokken bij het komende themajaar. Leiden wil leren van gemiste kansen uit het verleden en echt werk maken van het Pelgrimjaar zodat het ook na 2020 een belangrijke rol houdt om bijvoorbeeld toerisme naar Leiden te stimuleren.

Chris de Waard in gesprek met coördinator Michael Roumen.

Samen met partners in de stad, in de VS, in Engeland en in Delfshaven Rotterdam wordt er al twee jaar gewerkt aan een breed programma op het gebied van cultuur, toerisme, educatie, economie, sport en wetenschap. In Leiden is oud-cultuurmakelaar Michael Roumen de coördinator van het themajaar Mayflower 400 Leiden.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink.

Historicus Henri Lenferink, in het dagelijks leven burgemeester van Leiden, leidde de middag in met een inspirerend verhaal over de pilgrims en hun aanhoudende belang voor de stad. “En wij hebben bijna alles nog,” meldde Lenferink die eerder ook al in Engeland sprak met de organisatoren van het Mayflower-jaar daar. “en daar moeten ze het hebben van de verhalen, want fysiek is er niets meer”.

Chris de Waard in gesprek met Lakenhal-directeur Meta Knol.

Directeur Meta Knol van Museum de Lakenhal is ook een van de partners die al twee jaar aan het pilgrimjaar werkt. De Lakenhal komt met een belangrijke expositie over de tijd van het Pilgrims in Leiden, maar laat hun leven ook zien in Engeland en Amerika. Pilgrim Fathers of Founding Fathers van de Verenigde Staten zijn volgens Knol overigens termen die we beter niet meer kunnen gebruiken. “Er waren ook moeders en kinderen, dus wie recht wilt doen aan de geschiedenis zegt voortaan Pilgrims en Founders”.

Chris de Waard in gesprek met Pieterskerk-directeur Frieke Hurkmans.

Ook de Pieterskerk is partner van het eerste uur. Vanzelfsprekend eigenlijk. Directeur Frieke Hurkmans vertelt wat de kerk allemaal in voorbereiding heeft en dat is veel. De kerk is dan ook schatplichtig aan de pilgrims wier onbetwiste leider John Robinson ook in de kerk werd begraven.

 

Wat Leiden allemaal gaat organiseren moet vooral ook tijdig worden uitgedragen in Amerika, was tijdens de stadsconferentie nog een belangrijke boodschap van een man die het weten kan. Jos Vranken is directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en woont zelf ook in Leiden. Hij sprak over de kansen voor Leiden op het gebied van erfgoed toerisme.

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Science pilgrimjaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×