Stadsconferentie Mayflower 400 Leiden

6

In 2020 is het precies 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Engeland naar de VS vertrok met aan boord de Pilgrims: de grondleggers van de Verenigde Staten. Leiden speelt een cruciale rol in deze geschiedenis aangezien de Pilgrims, voordat ze de oversteek naar de nieuwe wereld waagden, twaalf jaar vrij van religieuze vervolging in Leiden woonden.

Vanmiddag werd in Leiden een stadsconferentie gehouden waarbij zoveel mogelijk partners uit de cultuur-sector, de kennisinstellingen en het bedrijfsleven worden betrokken bij het komende themajaar. Leiden wil leren van gemiste kansen uit het verleden en echt werk maken van het Pelgrimjaar zodat het ook na 2020 een belangrijke rol houdt om bijvoorbeeld toerisme naar Leiden te stimuleren.

Chris de Waard in gesprek met coördinator Michael Roumen.

Samen met partners in de stad, in de VS, in Engeland en in Delfshaven Rotterdam wordt er al twee jaar gewerkt aan een breed programma op het gebied van cultuur, toerisme, educatie, economie, sport en wetenschap. In Leiden is oud-cultuurmakelaar Michael Roumen de coördinator van het themajaar Mayflower 400 Leiden.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink.

Historicus Henri Lenferink, in het dagelijks leven burgemeester van Leiden, leidde de middag in met een inspirerend verhaal over de pilgrims en hun aanhoudende belang voor de stad. “En wij hebben bijna alles nog,” meldde Lenferink die eerder ook al in Engeland sprak met de organisatoren van het Mayflower-jaar daar. “en daar moeten ze het hebben van de verhalen, want fysiek is er niets meer”.

Chris de Waard in gesprek met Lakenhal-directeur Meta Knol.

Directeur Meta Knol van Museum de Lakenhal is ook een van de partners die al twee jaar aan het pilgrimjaar werkt. De Lakenhal komt met een belangrijke expositie over de tijd van het Pilgrims in Leiden, maar laat hun leven ook zien in Engeland en Amerika. Pilgrim Fathers of Founding Fathers van de Verenigde Staten zijn volgens Knol overigens termen die we beter niet meer kunnen gebruiken. “Er waren ook moeders en kinderen, dus wie recht wilt doen aan de geschiedenis zegt voortaan Pilgrims en Founders”.

Chris de Waard in gesprek met Pieterskerk-directeur Frieke Hurkmans.

Ook de Pieterskerk is partner van het eerste uur. Vanzelfsprekend eigenlijk. Directeur Frieke Hurkmans vertelt wat de kerk allemaal in voorbereiding heeft en dat is veel. De kerk is dan ook schatplichtig aan de pilgrims wier onbetwiste leider John Robinson ook in de kerk werd begraven.

 

Wat Leiden allemaal gaat organiseren moet vooral ook tijdig worden uitgedragen in Amerika, was tijdens de stadsconferentie nog een belangrijke boodschap van een man die het weten kan. Jos Vranken is directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en woont zelf ook in Leiden. Hij sprak over de kansen voor Leiden op het gebied van erfgoed toerisme.

Delen

6 reacties

 1. Eus de Watergeus op

  Een fascinerende geschiedenis is het zeker. Toch zijn enige historische kanttekeningen op zijn plaats. De pilgrims werden in Leiden weliswaar niet vervolgd, maar kozen in het conflict tussen de remonstranten en contraremonstranten tijdens het 12-jarig bestand wel nadrukkelijk partij voor die laatste. De remonstranten werden in deze twist meedogenloos verketterd en vervolgd wat uiteindelijk raadpensionaris Johan van Oldenbarneveld nog de kop zou kosten. Hugo de Groot kwam relatief goed weg met opsluiting in slot Loevenstein.
  Ik denk dat pilgrim fathers een uitstekende omschrijving is voor een gemeenschap van geloofspuriteinen (sgp++) waar vrouwen en zeker kinderen niks in de melk te brokkelen hadden. Founding fathers is verwarrend want dat is ook de benaming van de club van kerels met o.a. George Washington die na de onafhankelijkheidsoorlog in de VS een regering op poten zetten. Ook al geen vrouwen.

 2. Dirk van Ulden op

  Als geboren Leidenaar maar sedert 1965 inwoner van de VS een andere kanttekening. Volgens de analen van de Pilgrims waren ze bevreesd dat hun kinderen de engelse taal niet zouden handhaven en want ze begonnen inderdaad hollands te spreken. (Misschien zelfs plat Leids, je weet hoe kinderen zijn). De Pilgrims waren de z.g. Puritans en wilden zich in feite niet mengen met de Hollanders omdat voor hun begrippen de Hollanders te tolerant waren. (What else is new?) Het is helemaal niet verwarrend; ze waren geen Founding Fathers, die kwamen pas op het toneel naderhand in 1776. Ook een foutje van hun toekomstige land. Het waren niet de VS maar de New World later omgedoopd door de Britten tot ‘colonies’. De Pilgrims bleven meestal wonen in wat nu New England heet (Connecticut, Massachussetts, enz) Diverse andere engelse en later franse groepen vestigden zich omstreeks diezelfde tijd in de andere gebieden aan de oostkust. De Spanjaarden hadden zich al jaren van te voren gevestigd in wat nu Florida heet. De Founding Fathers waren inderdaad allemaal mannen; vrouwen hadden toen geen stemrecht maar dat betekent niet dat vrouwen geen rol speelden in de onafhankelijkheids verklaring van 1776, in tegendeel!
  En Eus, de vrouwen en kinderen ten tijde van de Zeven Provincien hadden ook niets te zeggen, dus waarom zou het anders geweest zijn in de VS van 1776?

  • Eus de Watergeus op

   Wat je ziet met zo’n jubileumjaar in het verschiet is dat lokale bestuurders en toeristische organisaties van het pilgrimverhaal een jubelverhaal van religieuze tolerantie maken. Dat beeld klopt niet. Het patriarchale staatscalvinisme in de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit het begin van de 17e eeuw liet geen ruimte voor vrijzinnige stemmen zoals die van de remonstranten, die opriepen tot tolerantie en vrede. En de pilgrim fathers? Die pasten daar prima bij.

 3. ron middelkoop op

  Ziet er goed uit, ook president obama had iets met pilgrim founders, tourisme wordt in toekomst ook vanuit a dam , booming

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline