(Foto's: Emile van Aelst).

Burgemeester zet reanimatiehelden in het zonnetje

“Doe nou eens iets origineels met mijn verjaardag”, stelde zijn vrouw nog voor. Ze bedoelde daar vast niet mee dat hij die avond op het voetbalveld van het Universitair Sportcentrum werd gereanimeerd door zijn teamgenoten. Door het adequate optreden van de jongens kon Paul Janknegt zijn ervaring navertellen. Hij schreef er een brief over naar de Leidse burgemeester Lenferink en die zette de helden vandaag in het zonnetje. Ook het betrokken ambulancepersoneel en de politie werd nogmaals bedankt.

Hoewel maar tien procent van de mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt dat overleeft, gaat het goed met Janknegt. “Ik floreer”, zegt hij lachend. “En dat is allemaal dankzij deze jongens. Dat is ook altijd het antwoord als ik vraag waarom ik het heb overleefd en al die andere mensen niet. Of waarom ik nog zoveel kan en al die andere mensen zo weinig. Elke keer krijg ik weer te horen: ‘Dat is dankzij die jongens op het voetbalveld’.”

Doe iets!
Maxime van Rossum, Jeroen Vos, Jeroen Stals, Jesse Romsom, Roy Couvreur en Arda Yilmaz waren de teamgenoten die doorhadden dat er iets mis was met hun keeper en actie ondernamen toen hij na een corner op de grond viel en niet meer opstond. Een deel ven hen studeerde op dat moment, inmiddels ruim twee jaar geleden, geneeskunde en hadden wel eens reanimatietraining gehad. “Toch is het iets heel anders als het in het echt gebeurt en je niet op een pop oefent, maar de botten van je vriend hoort breken tijdens het reanimeren”, vertellen ze. Het allerbelangrijkste is dat je iets doet, ook al weet je niet precies hoe het moet. Want elk beetje bloed dat door het lichaam wordt gepompt kan het verschil maken. Ook geven ze de tip om altijd 112 te bellen, want het personeel is opgeleid om je door de procedure heen te praten.

Reanne van Kleef sprak met Paul Janknegt en zijn teamgenoten die hem reanimeerden over hun ervaringen. 

Goede reanimatie
Zelf zijn de jongens nog steeds onder de indruk van wat er die avond allemaal gebeurde. Op het moment zelf hadden ze het idee dat ze maar wat deden en wisten ze niet of ze het ook goed deden. Roland Gorissen en Cindy Gijsbers waren na de politie het eerste ambulancepersoneel op locatie. Volgens Gorissen troffen ze daar een goed uitgevoerde reanimatie aan. Ook hij benadrukt dat het altijd beter is om iets te doen dan niets. Collega Gijsbers geeft aan dat ze vaak situaties aantreffen waarbij de AED niet direct beschikbaar is. Ook bij deze voetbalvereniging was dat het geval, omdat de kantine gesloten was. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen reanimatietraining krijgen en dat de AED’s goed beschikbaar zijn. De jongens die de reanimatie uitvoerden gaven aan dat ze zich voortaan niet meer tegen laten houden door een gesloten kantine. “Volgende keer slaan we de ruiten in en dat zou iedereen in dit geval moeten doen.”

Ambulancepersoneel Roland Gorissen en Cindy Gijsbers vertellen over de bewuste reanimatie en wat er allemaal bij komt kijken.

Leiden 6-minutenzone
De werkgroep Leiden 6-minutenzone die sinds juni 2018 bestaat, heeft als opdracht om van heel Leiden een zesminutenzone te maken. Dat betekent dat er een goede dekking is van beschikbare burgerhulpverleners, mensen die kunnen reanimeren en een AED bedienen, en zijn aangemeld bij het HartslagNu oproepsysteem. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers uit heel Leiden aangestuurd door Stan.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×