Bloedbank Sanquin verhuist stamcellen van Leiden naar Amsterdam

Drieduizend eenheden stamcellen worden vandaag van Leiden naar Amsterdam verhuisd. Er mag niets misgaan en daarom begeleidt een politie-escorte het vervoer. De stamcellen zijn verkregen uit navelstrengbloed en worden gebruikt om ernstig zieke patiënten er weer bovenop te helpen. Sanquin Bloedvoorziening concentreert dit soort activiteiten nu in Amsterdam.

In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Bij moeders die zich hiervoor opgeven, isoleert de Navelstrengbloedbank van Sanquin deze stamcellen en slaat ze op. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven.

Sanquin is al een aantal jaren bezig activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam. Vandaag wordt daar de Navelstrengbloedbank aan toegevoegd. De stamcellen zitten in speciale cassettes die aan dunne rails in vloeibare stikstof hangen. Het vervoer is kwetsbaar. Het is een tot in de details voorbereide operatie om de stamcellen veilig in de lift en uit het pand in Leiden te krijgen, over de weg te vervoeren en in Amsterdam op zijn plaats te zetten.
Tijdens de verhuizing gaat het doneren en ontvangen van stamcellen gewoon door.

Advertentie

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×