Politie start intensievere controle illegaal vuurwerk

5

Het vuurwerkteam van het district Leiden – Bollenstreek is vanaf nu druk in de weer met verschillende onderzoeken naar de handel in illegaal vuurwerk. Dat meldt de politie die zowel online als op straat een extra oogje in het zeil houdt.

Personen die zich vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan het hebben van of het afsteken van illegaal vuurwerk, hebben ondertussen een brief van de politie ontvangen waarin staat dat ze de komende maanden extra in de gaten worden gehouden.

Delen

5 reacties

  • Zeg toch gewoon dat jij graag illegaal vuurwerk afsteekt en vindt dat daar niets tegen gedaan mag worden. In plaats van de rechtschapene uit te hangen.

   • Heb ik vroeger gedaan. Tegenwoordig ga ik gewoon een weekendje naar het oostblok. Maar iligaal vuurwerk hoeft niet persee gevaarlijk te zijn of overlast te veroorzaken want er zit genoeg bij wat gewoon prachtig is maar niet mag omdat er geen nederlandse gebruiksaanwijzing opstaat, en voor de rest in heel europa wel mag behalve NL.

    • Kijk, dat is heel wat informatiever. Wat mij betreft gaat het hier dan om de vraag of jij als burger voor eigen rechter mag spelen. Volgens mij zeg je: ik weet waar ik mee bezig ben, kies prachtig, ongevaarlijk, oren ontziend siervuurwerk. Zou ik dat niet mogen kopen en afsteken om een flutreden, te weten dat er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing op staat? Waarbij ook nog geldt dat alleen Nederland deze eis hanteert, en buurlanden niet? (dit laatste neem ik van je aan, hoewel ik niet begrijp waarom je dan helemaal naar het oostblok moet voor je vuurwerk, in plaats van naar België of Duitsland, toch dichterbij).
     Ik meen dat je dan toch de nette weg moet bewandelen, hoe tandenknarsend je dat ook kan moeten doen. De nette weg is lobbyen-demonstreren om de politieke besluitvorming hierover te veranderen. Er zijn wel meer onzinnige regels of regels die sómmige mensen onzinnig vinden, maar andere juist heel zinnig.
     Stel bijvoorbeeld dat iedereen bepaalt wat hij of zij een zinnige maximumsnelheid op de autosnelweg vindt, en zich niets gelegen laat liggen aan wat typjes in Den Haag hierover menen te moeten bepalen voor de zelfstandige burger, die verklaart een verantwoord automobilist te zijn.

     • Hehe ik ga dan ook naar het oostblok om het daar te doen een weekendje in de zomer, scheelt een hoop ellende hier. Maar het zou mooi zijn als ze dezelfde wetgeving als belgie of duitsland hanteren. Die hebben toch net wat soepelere eisen wat het voor de fanaat aantrekkelijker maakt. Of nog beter zou zijn een daarvoor bestemd terrein waar je gedurende het jaar tegen betaling door het jaar heen in tijdsblokken vuurwerk kan afsteken. Bijvoorbeeld in de flevo polder ergens, waarvoor je voorafgaand wel een examen dan moet afleggen om raddraaiers buiten te houden die daar overigens ook geen baat bij hebben. Dat zou een mooie oplossing zijn voor vuurwerk fanaten.
      Het vuurwerk is europees ingedeeld in catogorie 1 tm 4. En wat ook CE gekeurd moet zijn.
      in principe wat onder cat 1tm3 valt mag je afsteken in europa als consument. Cat4 is proffesioneel vuurwerk wat dus verboden voor particulieren is.
      Een belgische cake cat 3 (CE) staat een NL gebruiksaanwijzing op die mag je tegen woordig gewoon meenemen want veel van dat siervuurwerk wordt ook in NL verkocht, behalve het knalwerk daar zit weer flits poeder in ipv buskruit. Ook raar want europa heeft tegenwoordig 1 beleid kwa pyrotechniek, en nederland houdt nog stug vast aan het oude besluit. We zijn toch 1 europa?
      met een poolse cake cat3 (CE) mag het weer niet puur vanwege de handleiding die niet in het nederlands is maar kwa zwaarte niet zwaarder als een nederlandse cake is of zelfs lichter.
      De wetgeving is dan ook erg verouderd. Maar nog een leuk weetje, vroeger was belgië de vuurwerk walhalla. Maar sinds de afschaffing van de KVK regeling (door druk van de nederlandse overheid) konden dus mensen geen evenementen vuurwerk meer kopen in belgie wat vroeger altijd vaak gebeurde. Wat ze daarmee gecreerd hebben is dat het vuurwerk van steeds verder komt, iets wat niet tegen te houden is. Toen kwamen de knallers uit polen en zelfs italie.
      Voor die afschaffing van die KVK had nog nooit iemand van een cobra 6 gehoord, het hardste wat je daarvoor had was een supervlinder en een lawinepijl. daarna is dat dus explosief gestegen die iligale handel. En nu zijn ze zowat niet meer weg te denken.
      Wat je nu al zelfs ziet is dat er uit estonia verboden vuurwerk op de markt komt en knallers met enorme hoeveelheid knallading aan boord.

Je bent nu offline