VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren waarschuwt Leiden voor het lenen van teveel geld: "pas op!"

VVD Oegstgeest: "Leiden is gevaar voor stabiliteit Leidse regio"

De financiële keuzes die Leiden maakt, brengen de stabiliteit van de regio in gevaar. Dat stelde de VVD gisteravond tijdens het eerste deel van de begrotingsbehandeling in Oegstgeest. Het gemeentebestuur van Leiden wil de schuld de komende jaren met ruim 300 miljoen laten stijgen tot een gemiddelde van 6500 euro per inwoner, wat vanuit Oegstgeest met lede ogen wordt aangezien. “Leiden is ‘too big to fail’”, aldus VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren.

De uitspraken van Spaargaren komen op een moment dat er in Oegstgeest juist op alle fronten bezuinigd wordt, om zo op termijn uit de rode cijfers te komen en van de jaarlijkse rentelasten verlost te raken. De VVD waarschuwt Leiden daarom nu voor het lenen van teveel geld, waarmee je op een later moment in de problemen komt. “En Oegstgeest kan dat weten, wij komen net uit een periode van heel hoge schulden. Een positief advies dus: pas op!”

VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren in gesprek met IJsbrand Terpstra

Stijgende rentes
Terwijl Oegstgeest haar schuld de komende jaren wil terugbrengen naar een bedrag van 2100 euro per inwoner, stevent Leiden af op een stijging tot 6500 euro per inwoner. En dat stoort de Oegstgeester VVD. “Een Leiden dat over een paar jaar een gigantische schuld heeft, is een gevaar voor de stabiliteit van de Leidse Regio”, aldus Spaargaren, die regionale samenwerking in gevaar ziet komen. “Ik hoop dat de provincie haar taak als toezichthouder en financiële waakhond ten volle uitvoert met alle middelen die haar ter beschikking staan.”

Ook vanuit Leiden zelf wordt er overigens gewezen op de gevaren van stijgende rentes in de toekomst en dat de broekriem zal moeten worden aangehaald zodra de stad de leningen af gaat lossen. Verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse (D66 Leiden) wijst er echter op dat hij de rente voor de komende twintig jaar heeft vastgezet en dat de investeringen ook (vastgoed)waarde zullen opleveren, waarmee de schulden op termijn deels ingelost kunnen worden. De Leidse gemeenteraad praat deze maand ook over de voorgestelde begroting en de daarin opgenomen leningen.

Regionale samenwerking
Centrumgemeente Leiden krijgt vanuit Oegstgeest niet alleen kritiek op de voorgestelde begroting. CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk zou knelpunten in de regio graag ‘samenwerkend oplossen’, maar het stoort hem dat ‘Leiden zich vooral op Leiden richt’. Dat zei hij met het oog op de jaarlijkse overschrijding van de kosten voor jeugdzorg in Oegstgeest, waarover Leiden recent besloot dat Oegstgeest die overschrijding zelf moet betalen. “Nu Leiden die solidariteit opzegt, wordt het ieder voor zich.”

Ook PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel, net als VVD en CDA onderdeel van de Oegstgeester coalitie, deed een duit in het zakje. “We zijn niet bang om huidige samenwerkingsverbanden kritisch te evalueren als dit een voordeel kan hebben voor de inwoners van Oegstgeest.” Alle drie de partijen stellen zich desondanks graag constructief op, lieten ze gisteravond blijken, maar alleen als er ruimte is voor wederzijds overleg. Spaargaren: “We moeten elkaar blijven aanspreken.”

Advertentie

Leiden Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×