VVD Oegstgeest: “Leiden is gevaar voor stabiliteit Leidse regio”

6

De financiële keuzes die Leiden maakt, brengen de stabiliteit van de regio in gevaar. Dat stelde de VVD gisteravond tijdens het eerste deel van de begrotingsbehandeling in Oegstgeest. Het gemeentebestuur van Leiden wil de schuld de komende jaren met ruim 300 miljoen laten stijgen tot een gemiddelde van 6500 euro per inwoner, wat vanuit Oegstgeest met lede ogen wordt aangezien. “Leiden is ‘too big to fail’”, aldus VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren.

De uitspraken van Spaargaren komen op een moment dat er in Oegstgeest juist op alle fronten bezuinigd wordt, om zo op termijn uit de rode cijfers te komen en van de jaarlijkse rentelasten verlost te raken. De VVD waarschuwt Leiden daarom nu voor het lenen van teveel geld, waarmee je op een later moment in de problemen komt. “En Oegstgeest kan dat weten, wij komen net uit een periode van heel hoge schulden. Een positief advies dus: pas op!”

VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren in gesprek met IJsbrand Terpstra

Stijgende rentes
Terwijl Oegstgeest haar schuld de komende jaren wil terugbrengen naar een bedrag van 2100 euro per inwoner, stevent Leiden af op een stijging tot 6500 euro per inwoner. En dat stoort de Oegstgeester VVD. “Een Leiden dat over een paar jaar een gigantische schuld heeft, is een gevaar voor de stabiliteit van de Leidse Regio”, aldus Spaargaren, die regionale samenwerking in gevaar ziet komen. “Ik hoop dat de provincie haar taak als toezichthouder en financiële waakhond ten volle uitvoert met alle middelen die haar ter beschikking staan.”

Ook vanuit Leiden zelf wordt er overigens gewezen op de gevaren van stijgende rentes in de toekomst en dat de broekriem zal moeten worden aangehaald zodra de stad de leningen af gaat lossen. Verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse (D66 Leiden) wijst er echter op dat hij de rente voor de komende twintig jaar heeft vastgezet en dat de investeringen ook (vastgoed)waarde zullen opleveren, waarmee de schulden op termijn deels ingelost kunnen worden. De Leidse gemeenteraad praat deze maand ook over de voorgestelde begroting en de daarin opgenomen leningen.

Regionale samenwerking
Centrumgemeente Leiden krijgt vanuit Oegstgeest niet alleen kritiek op de voorgestelde begroting. CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk zou knelpunten in de regio graag ‘samenwerkend oplossen’, maar het stoort hem dat ‘Leiden zich vooral op Leiden richt’. Dat zei hij met het oog op de jaarlijkse overschrijding van de kosten voor jeugdzorg in Oegstgeest, waarover Leiden recent besloot dat Oegstgeest die overschrijding zelf moet betalen. “Nu Leiden die solidariteit opzegt, wordt het ieder voor zich.”

Ook PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel, net als VVD en CDA onderdeel van de Oegstgeester coalitie, deed een duit in het zakje. “We zijn niet bang om huidige samenwerkingsverbanden kritisch te evalueren als dit een voordeel kan hebben voor de inwoners van Oegstgeest.” Alle drie de partijen stellen zich desondanks graag constructief op, lieten ze gisteravond blijken, maar alleen als er ruimte is voor wederzijds overleg. Spaargaren: “We moeten elkaar blijven aanspreken.”

Delen

6 reacties

 1. Verhogen van de schuldenlast in een tijdperk waarin een links college met de scepter zwaait. What’s new?

 2. Leiden steekt zijn nek inderdaad aardig in de strop. Met een lening/inkomsten ratio van 167% voor de 450 miljoen euro investeringen in het komende decennium voor het opleuken van de Grootleidse ambities nog wel. VNG hanteert een bovengrens van 100%. Ik ben bang dat dit college onder leiding van de ’66 “politieke vernieuwers” aangevuld met de groensocialisten niet meer te stoppen is. En de bodem van de pot gevuld met reserves zichtbaar gaat worden. Het financiële weerstandsvermogen van de stad wordt ernstig op de proef gesteld. De gemeentelijke belastingbetaler kan weer opdraaien wanneer het hobbieën weer uit de hand gaat lopen. Overigens is Leiden geen uitzondering. Na de Lehman crisis in 2008 heeft de gehele wereld een neoliberale schijnwelvaart gecreëerd door biljoenen dollar gratis geld bij te drukken en de rente op een historisch laag percentage te zetten. Uiteindelijk ontploft deze schuldenbom, zeker nu de zeer omstreden centrale banken in 2019 gezamelijk naar z.g. “normalisering” terugkeren. D.w.z. rente percentages boven de 3 – 4% en verkrapping van de liquiditeit op de financiële markten. Wie denkt dat Leiden daar geen last van krijgt is aan het dagdromen. Misschien dat sommige raadsleden in de oppositie zich dit gevaar wel bewust zijn en het te voortvarende college nog op andere gedachten kan brengen. Veel succes!

 3. Zo te zien hebben ze in Oegstgeest nog niet goed begrepen dat ze sinds de decentralisering van de jeugdhulp als gemeente toch echt zelf verantwoordelijk zijn voor een goede budgetbewaking van het geld dat ze uit de landelijke pot voor jeugdhulp vanuit het Rijk krijgen. In 2017 een landelijke pot van €3,5 miljard die aan de hand van objectieve criteria zoals aantal jongeren en aantal éénouderhuishoudens over de gemeenten wordt verdeeld. Standpunt van Leiden is juist en als ze het niet eens zijn met de verdeelsystematiek moeten ze zich tot Den Haag wenden en niet voor aanvulling van het budget aankloppen bij buurgemeente Leiden. En anders is er nog de zogenoemde Fonds Tekortgemeenten (gekscherend ook wel de ‘stroppenpot’ genoemd) bedoeld om gemeenten met grote tekorten op het terrein van jeugd en Wmo te compenseren…

  • Een Leids burger op

   Wellicht dachten ze in Oegstgeest Leiden zeurt bij ons (en anderen) om geld voor een iets langer ijsbaantje dan gaan wij om geld vragen voor de jeugdzorg. 🙂
   Maar Oegstgeest heeft wel een punt dat Leiden teveel geld leent en daardoor de schuldenlast stijgt.

   • Haha, dat was aanvankelijk ook mijn eerste gedachte. Maar waar het om gaat is dat er in Oegstgeest sprake is van een jaarlijkse overschrijding van de kosten voor jeugdzorg. Nou kan dat twee dingen betekenen. A) ofwel is hun ambtelijke organisatie/de inkoopmanager bij de gemeente Oegstgeest niet in staat om die zorg bij de zorgaanbieders efficiënt in te kopen of B) is de hoogte van het budget dat ze jaarlijks uit Den Haag voor jeugdhulp krijgen ontoereikend. Ik neig naar B) , want lees her en der dat in september in veel gemeenten het budget voor jeugdhulp al overschreden was. Reden waarom men in Den Haag moet aankloppen en niet in Leiden. Had men in Oegstgeest trouwens de septembercirculaire van Ollongren al gelezen? https://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/2018/9/septembercirculaire-gemeentefonds-2018.pdf

 4. Roel Lochmans

  Dirkse praat alsof hij een onderneming leidt, inclusief grond- en onroerend goed speculatie ….op de Oostvlietpolder heeft de gemeente al 21,9 miljoen euro mogen afschrijven …. de rente 20 jaar vastzetten lijkt goed, maar deze schuld wordt in geen 50 jaar afgelost …

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline