D66 Oegstgeest: “Er zijn niet veel knoppen waar je aan kunt draaien”

1

Als grootste oppositiepartij in Oegstgeest is de jaarlijkse behandeling van de begroting voor D66 hét moment om eigen plannen te presenteren. Althans, als Oegstgeest niet tegen stijgende kosten en een hoge gemeenteschuld aankeek. “Er is gewoon geen ruimte om dingen te doen”, aldus D66-fractievoorzitter Elfred Bus in Politiek071.

Bij gebrek aan te verdelen geld, bestond de belangrijkste bijdrage van D66 tijdens het eerste debat over de begroting daarom uit een oproep om meer met elkaar te overleggen. “Er zijn niet veel knoppen waar je aan kunt draaien, die zijn allemaal vastgezet door de coalitie”, aldus Bus. “Maar we weten zeker dat er dingen op ons afkomen die we zullen moeten betalen”, waarmee de fractievoorzitter doelt op de almaar stijgende zorgkosten en investeringen in de onderwijshuisvesting.

D66-fractievoorzitter Elfred Bus in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Loopgraven
Anders dan de VVD, die afgelopen week hard uithaalde naar Leiden, wil D66 graag naar de regio kijken voor de uitdagingen die voorliggen. “Je kunt in de loopgraven gaan zitten en een kanon proberen af te schieten op Leiden, maar dat kanon dat terugschiet kost je meteen vijf ton.”

Een voorbeeld van die samenwerking geeft D66 in een motie over regionale sportsamenwerking. “We vinden het jammer hoe de vraag over de 333 meter ijsbaan opeens op ons afgekomen is, want misschien hadden we op andere manieren wel willen bijdragen”, aldus Bus. Hij stelt daarom een regionaal sportsymposium voor. “Over sportvoorzieningen zoals een zwembad, een atletiekbaan of een ijsbaan moet je in de regio met elkaar afspraken maken.”

150.000 euro
Samen met Progressief Oegstgeest stelt D66 ook voor om de gemeente Oegstgeest aan te laten sluiten bij Operatie Steenbreek, waarin bewoners stoeptegels kunnen inruilen voor een stukje tuin. “We hebben waterproblemen in sommige wijken in Oegstgeest en dat zal in de toekomst zeker niet minder worden”, zegt Bus. “We moeten gewoon zorgen dat er minder tegels in tuinen liggen.” Leiden, Leiderdorp en Voorschoten zijn al aangesloten bij deze actie.

De behandeling van de begroting in Oegstgeest, inclusief het bespreken van amendementen en moties, gaat dinsdagavond verder. D66 bewaart de – inmiddels niet meer benodigde – 150.000 euro die de partij voor de 333 meter ijsbaan bij elkaar sprokkelde uit de frictiereserves (voor herindelingskosten) echter voor een later moment. “We hopen hierover begin 2019 nog een keer naar de raad te komen, want het zou zonde zijn als we die reserves aan het eind van de rit nog steeds hebben en niet weten waarom we ze hadden”, aldus Bus.

Delen

1 reactie

  1. “Over sportvoorzieningen zoals een zwembad, een atletiekbaan of een ijsbaan moet je in de regio met elkaar afspraken maken.”
    Goh, wat een eyeopener van deze grapjas Bus. Misschien kan hij z’n Leidse partijgenoten nog van advies dienen, want dit is precies waar Dirkie66 de fout mee is ingegaan door eerst 50 miljoen uit te geven aan (overbodige) sportvoorzieningen en daarna pas de samenwerking met de regio te gaan zoeken…D666: partij van zweeffiguren die niet verder kijken dan hun neus lang is. Maar snel opdonderen na de verkiezingen volgend jaar.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline