Protestgroep doet oproep: Kom als Zwarte Piet naar Leidse intocht

100

De protestgroep ‘Leiden staat op’ die zich met name via Facebook manifesteert, roept Leidenaren op om als échte Zwarte Piet naar de intocht op 24 november te komen. Onder het motto ‘Zwarte Pieten, echt genieten’ ageert de groep die bijna 2.000 volgers heeft tegen het Leidse besluit om in twee jaar tijd afscheid te nemen van het zwarte hulpje van Sint Nicolaas.

Dit jaar bestaat de helft van alle intochtpieten in Leiden uit roetveegpieten, volgend jaar is dat honderd procent. “Hier zijn wij het niet mee eens! Wij vinden dat Zwarte Piet een stukje van ons cultuur is dat gerespecteerd moet worden,” aldus de groep die op verschillende plekken in het centrum schminkpunten wil inrichten.

Delen

100 reacties

  • drs. Klotenbock op

   Fijn jo. Nu op je knieën en de kindervriend aanbidden, met zijn devote knecht, die je op je billen slaat, want je was weer stout geweest, het hele jaar opnieuw niet nagedacht. Met een authentieke spijkerharde roede.

 1. Monique van Tol

  Als ze het door zetten zal er rellen uit breken dat word een strijd tussen Nederlanders en buitenlanders hoe creëer je haat alles af pakken van de Nederlanders

  • Hahaha dus met andere woorden alle “buitenlanders” of mensen met een natuur kleurtje zijn volgens jou tegen zwarte Piet? Ik zou een staatslot kopen als ik jou was meid 😉

  • drs. Klotenbock op

   Heb je wel gelezen wat er staat? De boosdoeners zijn Zwarte Piet-activisten. Maar jij maakt er van: als de Zwarte Piet-activisten extra Zwarte Pieten toevoegen, breekt de pleuris uit. Het kan natuurlijk dat je zo vooringenomen bent, dat je ook nu aanneemt dat ”””buitenlanders”” – ben je zo bekrompen, dat je zelfs Surinaamse Nederlanders nog steeds ‘buitenlander’ noemt? – dan meteen erop afstormen en gevechten beginnen.
   Je schrijft en denkt zo krom dat, had je een ‘buitenlandse’ naam gehad, blanke mensen, echt van zuiver bloed, begonnen waren over je slechte integratie en wat moet je hier eigenlijk als je de taal niet eens beheerst.
   Maar als witte wordt je alles vergeven. Je bent een van het bedreigde goede ras.

  • drs. Klotenbock op

   Hé Monique van Tol, heb je gelezen dat vandaag in den lande 3x eieren naar vreedzame anti-Zwarte Piet-activisten zijn geworpen en/of mogelijk discriminerende kreten zijn geuit – door pro-Zwarte Piet-‘activisten’? Ongeprovoceerd door de ter plekke vreedzame anti-Zwart Piet-activisten. De politie was genoodzaakt tegen hen op te treden. Een burgemeester spreekt er schande van.
   https://nos.nl/artikel/2259651-zes-aanhoudingen-rond-zwarte-piet-betoging-eindhoven-ook-elders-onrustig.html

   • Weg met Klotenbock op

    Vreedzame anti piet demonstratie ??? Klotenbock je bent met recht een zielig kinderlijk geval .

    • Helemaal mee eens ! Klotenbock is een frustraat die opgewonden raakt van zijn eigen zielige reacties .

    • drs. Klotenbock op

     Ja, vreedzame anti-Zwarte Piet-demonstraties, zoals u niet wilde maar kunt lezen in het gelinkt artikel, bijv: “De KOZP-demonstranten hielden zich volgens de politie aan de regels en werden voor hun eigen veiligheid naar een andere plek gebracht”.

     • Schudt het hoofd op

      Vreedzame anti zwarte piet demonstraties bestaan niet.Je lult met alle winden mee maar je hebt nog nooit een inhoudelijke reactie gegeven .

     • drs. Klotenbock op

      @ ‘weg met klotenbock’, ‘zeur niet zo’ en ‘schudt het hoofd’,

      Vindt u zelf dat u inhoudelijk hebt gereageerd hebt?
      .
      Hoe verklaart u de tegenspraak tussen uw bewering “Vreedzame anti zwarte piet demonstraties bestaan niet” (of dezelfde bewering uitgedrukt via drie vraagtekens) en de inhoud van het door u niet gelezen, maar door mij ter ondersteuning van mijn bewering gelinkte krantenartikel?
      .
      C.F.J. Ooijevaar beweerde hieronder dat “De Leienaar over het algemeen gemoedelijk” is, tenzij geprovoceerd door anti-Zwarte Piet-activisten.
      – Vindt u uw eigen reacties gemoedelijk?
      – Zo nee, kunt u (als u Leidenaar bent) de provocaties benoemen die u uit uw gemoedelijke doen gehaald hebben, waardoor een zich zelfs genoodzaakt zag om 00.40 uur, mogelijk vlak voor of zelfs tijdens het uitgaan, te reageren?
      .
      Grüss Gott,
      drs. Klotenbock
      .
      https://sleutelstad.nl/2018/11/09/protestgroep-doet-oproep-kom-als-zwarte-piet-naar-leidse-intocht/#comment-281207

     • Vreedzame anti-zwarte-Piet demonstraties zijn niet mogelijk. Een demonstratie tegen een vaderlands cultuur figuur zijn per definitie vijandig en dus niet vreedzaam.

  • Steef abelman op

   Edwin Ransijn spoort niet
   Laat iedereen zijn feestje vieren en.ga zelf wat anders iets nuttigs doen in die tijd maar laat ons met rust

 2. Cindi van Es

  Waarom maken jullie hier een item van op Sleutelstad en delen jullie dit ook extra op Facebook? Dan geef je er alleen maar extra aandacht aan en roep je eigenlijk ook mensen op om te komen protesteren (ik wist bijv. geeneens dat er een oproep was, nu dus wel). Straks komen er rellen van voor- en tegenstanders tussen die kindjes die zich van geen kwaad bewust zijn. Geef dit nou gewoon geen aandacht.

 3. Nigel Ehh

  Fijn initiatief, onze cultuur wordt al jaren lang bedreigd door deze links-extremisten aan de Middelstegracht 36A onder leiding van beroepswerklozen. Gefinancierd door de leidse gemeenteraad. Volgende protest zou moeten zijn tegen Vrijplaats Leiden voor het onderdak bieden aan Doorbraak.

  • Een Leids burger op

   Lijkt me een goed idee, zo´n actie tegen die antizwartepiet figuren die overal racisme in menen te moeten zien.

   • drs. Klotenbock op

    Dat treft slecht, de anti-Zwarte Piet-activisten waren u voor en net een actie begonnen tegen pro-Zwarte Piet-activisten die nergens problemen menen te zien. “Goed idee”, vielen hun medestanders hen bij, “Zo’n actie tegen die prozwartepiet figuren die nergens problemen zien”. En zo zong het nog een tijd rond.

 4. C.F.J. Ooijevaar op

  Even een reactie op Monique van Tol om wat nuance aan te brengen. De Leienaar is over het algemeen gemoedelijk. Hij zal geen vreemdelingenhaat aanwakkeren. Als het tot rellen komt, dan worden die veroorzaakt door “antiZwartePieters” en die krijgen dan ook de klappen terug en niet alle buitenlanders! Vergeet niet dat de volwassenen komen om hun kinderen een plezier te bereiden en niet om oorlog te voeren!!!

  • Een Leids burger op

   De rellen worden inderdaad veroorzaakt door de antizwartepiet-figuren die zonodig zwarte piet willen veranderen. Dat roept dan weer tegenacties op van mensen die zwarte piet gewoon zwart willen houden. Maar ook voor de kinderen zou het beter zijn als zwarte piet gewoon zwart blijft. Dan zien kinderen immers niet wie er voor zwarte piet speelt. Daarom zouden alle neproetveegpieten in de zak moeten naar Spanje.

   • drs. Klotenbock op

    “Inderdaad”? Een vooroordeel bevestigen alsof je een onjuistheid corrigeert….De Leienaar is over het algemeen niet al te snugger.

    • Een Leids burger op

     Nee jij zeker niet sufferd. Als de antizwartepiet-figuren niet ervoor gezorgd hadden dat nu maar de helft van de zwarte pieten geheel zwart mag zijn en volgend jaar alleen nog maar neproetveegpieten had er nu ook geen actie voor zwarte pieten nodig geweest.

     • drs. Klotenbock op

      “Inderdaad”. Als de Zwarte Piet-tegenactivisten eens de kritiek van anti-Zwarte Pietactivisten hadden beluisterd en serieus genomen, in plaats van “zonodig” Oost-Indisch doof te willen zijn en van alles anders te doen dan inhoudelijk reageren; als slappe meelopers in plaats van lunatic fringe-rechts te ondersteunen, dat het woord ‘cultuur’ oprekt tot het hun witte onaantrekkelijke jongemannenverongelijktheid over hun niet in trek zijn bij de meisjes en het gebrek aan respect voor hun geneuzel compenseert met fantasieën over het superieure judeo-christelijke avondlandelijke Sinterklaas op zijn witte schimmel en vergeet de Verlichting of juist de Romantiek niet oftewel hun triomferende gedeukte zelf; als slappe meelopers eens aanstoot namen aan en zich uitspraken tegen de rigide islamkritiek en het racisme van deze Identitair Verzet Leiden-ridders op hun kreupel ros, en zich in dezelfde mate open stelden voor wat anti-Zwarte Piet-activisten beweren als ze nu meehobbelen met de redders van het Avondland, dan had de kwestie allang opgelost geweest, hadden ze in Dokkum aan de Beerenburg gekund in plaats van op de snelweg hun windmolens te bevechten, en hadden de anti-Zwarte Piet-activisten heerlijk Sinterklaas kunnen vieren in plaats van nog steeds dovemansoren moeten proberen uit te spuiten.
      De Zwarte Piet-activisten moeten steeds “zo nodig” weer. Een groot wit probleem, “inderdaad”.

     • Een Leids burger op

      Nee Klotenbock, de zwarte piet activisten moeten niet weer zonodig maar geven slechts een tegenreactie op de anti-zwarte piet activisten omdat er anders helemaal volgend jaar geen volledig zwarte pieten meer mogen zijn.

   • Zwarte Piet is nooit zwart geweest. Alleen zeurpieten maken hem zwart. Je lacht je rot om al die verongelijkte mensjes die het hebben over ‘stelen van onze cultuur’. De Zwarte Piet zoals zij hem kennen, is pas rond 1950 ontstaan. Hou dan ff op over traditie en cultuur. Kinderen vinden het prima als er een roetveegpiet is. Het gaat om de kinderen. Dus: zo snel mogelijk ophouden met Zwarte Piet en doorgaan met Sinterklaas.
    Trieste volwassenen die schminkpunten inrichten om vooral maar lekker andere mensen te kwetsen tijdens een kinderfeest: hoe ziek, hoe kinderachtig kun je zijn. Als witte Nederlander zeg ik: Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en daar hoort geen zwarte piet meer bij.

  • drs. Klotenbock op

   Nuance? Je voegt je vooroordeel toe, hetzelfde vooroordeel als Monique van Tol al verbreidde en je zegt te willen nuanceren.
   De Leienaar is over het algemeen niet al te snugger. We zullen het van buitenlanders moeten hebben, mensen van buiten de stadspoort.

 5. En zo wordt er weer een kinderfeest verknald door een handjevol kleingeestige mannetjes en vrouwtjes die niet eens weten dat ‘Zwarte Piet’ pas in 1850 is bedacht en pas rond 1930 de uiterlijke vorm kreeg die hij nu heeft. Zwarte Piet een traditie? Schiet toch op.
  Stelletje minkukels ook, die denken dat als je vindt dat Zwarte Piet in deze tijd niet meer kan, je anti-Nederlands bent en je ‘alles afpakt’. Ik ben een hele gelukkige en hardwerkende Nederlander, ik vier graag Sinterklaas, maar Zwarte Piet kan wat mij betreft niet snel genoeg ophoepelen. Een kinderfeest moet voor alle kinderen van ons land toegankelijk zijn. De kinderen hebben geen enkele moeite met roetveegpieten of regenboogpieten. Het is een verkeerd soort volwassenen dat vast houdt aan een traditie die helemaal geen traditie is. Weg met Zwarte Piet. Lang leve Sinterklaas!

  • Een Leids burger op

   Nee hoor, Zwarte Piet hoort er ook gewoon bij. Voor de kinderen maakt het weliswaar niet zoveel uit hoe zwarte piet er uitziet maar dat is nog geen reden om het uiterlijk van zwarte piet dan nu maar te gaan veranderen. Dat kinderfeest blijft ook voor ieder kind toegankelijk als zwarte piet zwart zou blijven hoor. Net zoals het dat voorheen ook altijd al was.
   .
   Zwarte piet is inmiddels al vele jaren zo goed ingeburgerd dat het zwarte van zwarte piet wel als traditie|gewoonte kan worden gezien.
   .
   En om die gewoonte alleen maar te gaan veranderen omdat sommigen zich daaraan ergeren vind ik niet juist. Zeker als men ook nog het slavernijverleden en racisme op zwarte piet meent te moeten gaan projecteren. Wat zal dan het volgende zijn wat moet veranderen?
   .
   Als men dan perse iets wil veranderen omdat het niet meer van deze tijd zou zijn denk ik bijvoorbeeld aan de stoomboot aangezien geen kind meer weet wat dat nog is.
   .
   En zoals ik al zei: ook voor de kinderen zou het beter zijn als zwarte piet gewoon zwart blijft i.p.v. een roetveegpiet. Met een zwarte piet zien kinderen immers niet wie er voor zwarte piet speelt. Een roetveegpiet is echter veel makkelijker herkenbaar.

   • Zwarte Piet is pas na circa 1950 ‘zwart’ geworden. Het personage is pas rond 1850 door een schoolmeester bedacht (en was bruin, dat terzijde). Dus wat nou ‘altijd’. En kinderen vinden het prima dat er roetveegpieten zijn. Uw argumentatie is van het allerbelabberdste soort.

    • Een Leids burger op

     Leer eest maar eens goed lezen:Altijd (zwart geweest) komt in de reactie hierboven niet eens voor sufferd. (wel al vele jaren).
     en uw argumentatie is juist van het allerbelabberdste soort.
     .
     Immers dat kinderen het ook prima vinden dat er roetveegpieten zijn is geen reden om Zwarte Piet te gaan veranderen of zelfs af te schaffen want ze vinden het evenzo prima dat zwarte piet zwart is. Lees bovendien mijn laatste alinea ook nog maar eens goed.
     https://sleutelstad.nl/2018/11/09/protestgroep-doet-oproep-kom-als-zwarte-piet-naar-leidse-intocht/#comment-281232

     • Een Leids burger op

      U zei: Een kinderfeest moet voor alle kinderen van ons land toegankelijk zijn.
      toegankelijkeid zijn
      .
      Daar reageerde ik op met:Dat kinderfeest blijft ook voor ieder kind toegankelijk als zwarte piet zwart zou blijven hoor. Net zoals het dat voorheen ook altijd al was.¨
      Dat altijd slaat dus op de toegankelijkheid .
      Niet dat zwarte Piet altijd zwart zou zijn geweest.

     • Zwarte Piet wordt door vele kinderen als een racistisch stereotype ervaren. Juist om Sinterklaas een kinderfeest te houden, voor iedereen, is het beter om Piet aan te passen. En net zoals er in de Nederlandse geschiedenis veel langer Sinterklaas zonder Zwarte Piet is gevierd, zou dat ook nu geen enkel probleem mogen zijn. Honderden jaren is het feest zonder Zwarte Piet gevierd. Als u in 1625 had gehoord dat een of andere idioot in 1850 met een Zwarte Piet zou beginnen, had u daar geen goed woord voor over gehad. Een Zwarte Piet? Waarom? Dat is toch geen traditie? Dat is toch niet-Nederlands?
      Van alle vaste klanten op sleutelstad bent u recordhouder in het verwijzen naar eerdere reacties van uw hand. Die zijn zonder uitzondering kleingeestig, niet onderbouwd, erg flauw, taalkundig zwak.

     • Eus de Watergeus op

      Dat zwarte piet door “vele kinderen als racistisch wordt ervaren” is natuurlijk complete onzin. Het hele zwartepietendebacle is een grotemensending. Het zal kinderen een worst zijn welke kleur hij heeft.
      Nog suffer is uw bewering dat een Nederlander uit 1625 het verschijnsel zou afkeuren. De meeste Nederlanders uit die tijd hebben waarschijnlijk nooit een zwarte medemens gezien laat staan dat het begrip racisme iets voor ze betekende. De Republiek zette In die tijd haar eerste schreden op het pad van kolonisering en slavenhandel met de VOC en later de WIC. De zeelieden die wel eens te maken hadden met de gepigmenteerde medemens zouden zich nog eerder afvragen wie in godsnaam zwarte piet ontketend heeft.

 6. Leiden staat Op is een klein clupje extreemrechtse gabbertjes. En ook nog eens gelieerd aan het nazistische Identitair verzet. Lekker om je daar mee te identificeren zeg…

  • drs. Klotenbock op

   Ik heb eens gekeken en je hebt nog gelijk ook. Maar dat ‘Leiden Staat Op’ tussendoor ook anti-islamberichten post/deelt en Identitair Verzet Leiden ‘vrienden’ noemt, vinden de aanbidders van een reine Zwarte Piet geen probleem, ze vechten in een belangrijker oorlog.

 7. Stenzel Denzel

  Ik ben donker van kleur en voor mij zal er altijd maar 1 Piet zijn en dat is de zwarte!! En zo denkt het merendeel van alle gekleurde Nederlanders die ook van deze traditie houden en deze elk jaar vieren er over! Wat een gekkigheid dit allemaal weer joh😂😂😂 op Curaçao vieren ze ook gewoon Sinterklaas en daar hoef je echt niet met een roetveeg engnek aan te komen en schminken zèlfs de mensen met een donkere huidskleur zichzelf zo zwart mogelijk.

  • Klopt mijn pleegzoon heeft okk een kleurtje en die zijn zus op cura vroeg zich af of alle hollanders werkeloos zijn want hoe het kon dat mensen tijd hadden om.over zwarte piet te zeuren

   • drs. Klotenbock op

    Wel zuiver redeneren….dat gaat dan ook op voor die hordes pro-Zwarte Piet-activisten. Maar die betrek je er niet bij omdat je eigenlijke bewering is, dat jij en je mede anti-anti-Zwarte Piet-activisten gelijk hebben en zij met een ander mening “zeuren”. Grote stappen, snel thuis.

  • Een Leids burger op

   Prima reactie Stenzel.
   .
   Enige jaren geleden(ik meen 2015) was er op het stadhuisplein in Leiden een intocht van Sinterklaas met veel Zwarte Pieten. Ik vroeg toen juist aan een donkerbruine, bijna zwarte, man die daar stond wat hij van de toen ook al zwartepietendiscussie vond . Hij begon hard te lachen en zei dat hij geen enkele moeite had met (een geheel) ZWARTE Piet. Zwarte Pieten die dat hoorden gaven zijn kinderen extra lekkers. Deze man had het kennelijk wel goed begrepen.

   • drs. Klotenbock op

    Oei, een non-argument…. Lees mee: Enige jaren geleden (ik meen 2015) enz… Hij begon hard te (huilen van het) lachen, die muisgrijze, bijna spookwitte eskimo, en zei “Sterk spul, dat Fisherman’s Friend!”. Deze man had het goed begrepen. Niet ‘kennelijk’ maar zonder meer en helemaal goed. Hij vond precies wat ik vond van Fisherman’s Friend. Dus waarom haal ik die eskimo er eigenlijk bij. Ik was het al met mijzelf volledig eens.

    • Een Leids burger op

     Nee Klotenbock, niet (al)weer je eigen verkeerde interpretatie geven van wat anderen en ik zeggen. De bedoeling was niet om mijn gelijk te halen, maar om, net als Stenzel, duidelijk te maken dat er juist ook “zwarte” of gekleurde mensen zijn die helemaal niet tegen (een volledig) ZWARTE Piet zijn. En NIET het slavernijverleden of racisme erbij menen te moeten halen.

     • drs. Klotenbock op

      Ik heb uw woorden goed begrepen. U herhaalt ze zelfs weer. U voerde aanvullende gekleurde personen met uw mening op, alsof het iets toevoegt aan Stenzel Denzel (ik hoop dat het geen rechtsmensch is die de lolbroek uithangt, de naam allitereert sterk). Omdat deze gekleurde mensen uw mening delen, houden zij inderdaad geen redenering tegen de huidige Zwarte Piet waarin ‘racisme’en ‘slavernijverleden’ worden gebruikt om voor verandering van het personage te pleiten.
      .
      Wat is daar argument aan? Het komt neer op “Stenzel Denzel en andere gekleurde mensen zijn het met mij eens”. Dat noem en noemde ik ‘het volledig met jezelf eens zijn’. En dat lijkt me terecht.

  • Een Leids burger op

   Oh Ja, en zo ´n neptoetveegpiet idie toch ook altijd nog een beetje zwart is is zeker dan opeens niet meer racistisch ? 🙂

  • Verklaar je nader, wat heeft een ral 9005 gekleurd mens (meest neutrale beschrijving die ik kon vinden zodat ik geen tere zieltjes op de tenen trap) voor overeenkomt met een zwarte duivel? Later is die zwarte duivel (zwarte Piet) lief en aaibaar geworden. Wil je daarmee zeggen dat de ral 9005 gekleurde medemens niet aaibaar en lief gevonden mag en wil worden?

 8. Dus we hebben bij de de intocht officiële zwarte Pieten en een lading nazi-Pieten. Het wordt er allemaal niet overzichtelijker op (-: En hoe kan ik nu zien wie een nazi-Piet is of niet? Ik wil niet dat mijn kinderen van hun pepernoten krijgen. Kunnen die nazi-Pieten niet gewoon thuis blijven in plaats van dit kinderfeest verzieken? Wellicht kunnen die nazi-Pieten een rode armband met een of ander kruis erop dragen, zodat we weten met welke Piet we te maken hebben. Het is maar een idee.

  • drs. Klotenbock op

   Ja Bert,

   Ik zie een bloedstollende film voor me, met vele sequels, Zwarte Piet geheten.

  • Een Leids burger op

   Als de zwarte pieten gewoon zwart waren gebleven hadden we al dit soort gedoe niet gehad.

 9. Jeroen Reumerman

  Betreft een hoax bericht wat niet door Sleutelstad geplaatst is. Op de Facebook pagina van Sleutelstad wordt bericht namelijk niet vermeld. #fakenews #stemmingmakerij

 10. Gerard Boon

  Het gene wat de Pieten discussie niet is, is een discussie. Misschien een idee om eens oprecht naar elkaar te gaan luisteren ipv alleen maar schreeuwen, elkaar voor alles verwijten en dit soort domme acties.

 11. Martijn Kooij

  Van de barricades af naar elkaar schreeuwen maakt een hoop lawaai, maar niemand bereikt er iets positiefs mee.

  Dreigen met aanslagen? Oja dat hebben we eerder gezien, tot bloedige treinkaping aan toe.
  Protesten en blokkades? De Parijse buitensteden branden bij elk excuus.
  En in al die gevallen waren de slachtoffers dus echt niet de koloniale slavenhandelaars, de overheersers of de onderdrukkers. Het zijn telkens weer burgers die zelf ook nooit voor deze situaties kozen.

  Bloed zal bloed blijven trekken. Tot we de moed hebben om open met elkaar te praten als individu.

  Mensen verantwoordelijk houden die nieteens bestonden, de erfschuld die telkens wordt aangehaald, is discriminerend en racistisch op zich.

  Of vindt je dat de nakomelingen van een moordenaar ook naar de gevangenis moeten?
  Het is niet moeilijk om in elke lijn aan elke kant ernstige misdaden te vinden. Dan zetten we toch een dikke muur op de grens? Iedereen schuldig op erfzonde, einde discussie.

  • drs. Klotenbock op

   Je hangt de wijze en gematigde uit, die anderen oproept eens naar elkaar te luisteren in plaats van naar elkaar te schreeuwen vanaf de barricaden. Maar je kiest intussen zelf positie op weinig overtuigende wijze. Je stelt anti-Zwarte Piet-activisten namelijk gelijk aan mensen die beweren dat nu levende Nederlanders eigenlijk nog steeds volledig slavenhandelaars zijn, eigenlijk nog steeds volledig verantwoordelijk zijn voor wat hun voorouders deden. Niemand beweert dat. De door jou gekozen positie, waarin de nu levende nazaten onschuldige bloedjes zijn, “die zelf ook nooit voor deze situaties kozen” (dat raad je de koekoek, als ze er niet eens waren) is weer het andere uiterste, een zich gemakkelijk afmaken van het verleden. Je klinkt als een dominee in opleiding, verliefd op de fantasie van reddende vredestichter zijn, maar ten koste van open oog en oor voor de weerbarstige werkelijkheid, waarin je zelf niet boven de partijen maar met hen in de modder staat.

  • Een Leids burger op

   Van aanslagen e.d. is hier, mijns inziens, geen sprake.
   Volgens de berichtgeving alleen maar sprake van een groep die oproept op om als échte Zwarte Piet naar de intocht op 24 november te komen.
   Daar lijkt me niets mis mee. Prima.
   .
   En met mensen die racisme en slavernijverleden toeschrijven aan en projecteren op Zwarte Piet is meestal geen discussie mogelijk.
   .
   Maar waar ligt de grens? Moet bijvoorbeeld Sinterklaas straks ook zonodig veranderd worden omdat een groepje mensen zich daaraan dan weer meent te moeten ergeren?

   • drs. Klotenbock op

    Ja, waar ligt de grens? Moet Zwarte Piet onveranderd blijven omdat een groepje mensen zich zo nodig aan hoognodige verandering meent te moeten ergeren? Mensen hebben vreemde aanvechtingen, waarin ze van alles zo nodig moeten. Waarom hebben ze niet de juiste aanvechtingen, waarom vindt niet iedereen wat jij vindt? En waarom kun jij daar niet mee leven en moet je zo nodig je er tegen teweerstellen? Moet je zo nodig? In dat geval is geen discussie mogelijk.

    • Een Leids burger op

     Als je eenmaal gaat toegeven aan de kleur van zwarte piet veranderen is het eind zoek. Zeker als dat ook nog op verkeerde gronden gebeurd.(racisme, slavernijverleden). Er is geen geldige reden voor verandering dus.
     Bovendien wil een ander over enige tijd dan weer wat anders. Niet aan beginnen dus.
     Mensen zouden, mijns inziens, maar moeten leren leven met een volledig zwarte piet zoals dat tot nu toe ook altijd gedaan is.
     .

     Niet de zaak omkeren: het waren de anti-zwart piet activisten die verandering wilden. Dat dan weer een tegenreactie oproept is niet vreemd. Dat is nu precies wat hier met deze oproep gebeurd.
     Ik hen duidelijk aangegeven waarom ik vind dat Zwarte Piet niet veranderd zou moeten worden.
     .
     Leer nu eerst maar eens begrijpend lezen wat anderen en ik schrijven.
     Anders is met jou (weer) geen zinnige discussie mogelijk.

     • Een Leids burger op

      Nee klotenbock, probeer nu eerst maar eens anderen te begrijpen i.p.v. steeds anderen de maat te willen nemen.
      .
      Niet iedereen moet vinden wat ik vind en er mag best iets veranderd worden ALS daar een geldige reden voor zou zijn. Maar die ontbreekt nu juist bij de anti-zwarte piet -figuren terwijl ik een van mijn eerste reacties al heb aangegeven waarom een (geheel) zwarte piet de voorkeur zou verdienen.
      .
      Ook de essentie van de reactie van JanW (feiten verdraaien:Dat “groepje” mensen is nog steeds de ruime meerderheid 85% ) heeft Klotenbock niet begrepen, gaat er niet op in,en geeft er weer zijn eigen draai aan……

     • drs. Klotenbock op

      Op gevaar af dat de lezer tureluurs wordt: u kunt juist niet begrijpend lezen. Drie uur vanmiddag betuigt u steun aan de actie van ‘Leiden staat op’.
      .
      Daarna begint u in die reactie aanmatigend te doen. Met mensen die de term ‘racisme’ of ‘slavernij’ gebruiken in de context van de Zwarte Piet-discussie is meestal geen discussie mogelijk, krijgt Martijn Kooij te lezen. En slavernij erbij halen is een geval van ‘projecteren’, weet de leunstoelpsychiater in u.
      .
      Dat punt liet ik rusten. Ik reageerde alleen op uw laatste twee zinnen. Daar gebruikt u (1) de drogreden van het hellende vlak (2) bent niet in staat een tegenstander anders dan belachelijk voor te stellen.
      .
      Ad ‘hellend vlak’: zie uitleg en voorbeelden bij https:// + nl.wikipedia.org/wiki/Hellend_vlak_(retoriek).
      .
      Ad onvermogen anders dan karikaturen van tegenstanders te maken: u gebruikt de luie, zelfingenomen, komisch lege formulering “Moet bijvoorbeeld Sinterklaas straks ook zonodig veranderd worden omdat een groepje mensen zich daaraan dan weer meent te moeten ergeren?”.
      .
      Dat u zelf niet de aanmatiging ziet in het gebruiken van ‘zo nodig’ en ‘meent te moeten’, is helaas een hardnekkig probleem.
      .
      Ik kan proberen de leegheid en het aanmatigende van de redenering te demonstreren door de redenering intact te laten maar het onderwerp te veranderen van Sinterklaas in iets anders, maar dat zal niet helpen. In mijn vorige reactie probeerde ik demonstratie namelijk al op een andere manier, en gebruikte uw ‘zo nodig’ en ‘meent te moeten’ in voorbeelden die het gemakzuchtige en zelfingenomen ervan probeerden te demonstreren. JanW is hieronder niet in staat de stap terug te zetten en het ‘Stel je voor dat iemand het volgende zegt’-karakter van die voorbeelden te zien. Hij meent dat ik daar in inhoudelijke discussie ga.
      .
      Ook uw tweede reactie (van 15.43 uur) gebruikt de hellend vlak-drogreden. En ook dit keer bent u het zo hartstochtelijk met u zelf eens, dat u niet opmerkt dat u minder argumenten bij uw gelijk geeft, dan het veronderstelt. Zeker, de kleur van Zwarte Piet veranderen op verkeerde gronden is niet aan te raden. Maar dat ‘racisme’ en ‘slavernij’ – het is niet echt een redenatie, u doet geen poging de mening van uw tegenstanders sterk neer te zetten, het is onduidelijk wat hun pleidooi is – verkeerde gronden zouden zijn dient eerst bewezen te worden.
      .
      Anders dan u stelt heeft u, noch om 15.10 uur, noch om 15.43 uur, “duidelijk aangegeven waarom ik vind dat Zwarte Piet niet veranderd zou moeten worden”.
      .
      Het zou fijn zijn als u zelf een poging zou ondernemen deze reactie en de vorige te begrijpen. En afstapt van de premisse: ik heb altijd gelijk.

    • Daar is ie weer, de man die van zijn leven nog nooit gewerkt heeft en iedereen de maat denkt te kunnen nemen en beledigen. Feiten verdaaien in je eigen voordeel is onder beschaafde mensen niet erg netjes (groepje mensen en hoognodige veranderingen??) Dat groepje mensen is nog steeds de ruime meerderheid (85% ) en dat kleurtje past prima bij “Zwarte Piet”.
     Klooten van den Bock ik wil je feliciteren met je nieuwe nick, hij is erg toepasselijk.

     • drs. Klotenbock op

      Als je tegengesproken worden een belediging vind, heb je een zwaar leven.
      Wie in reactie op tegengesproken worden de ander verwijt dat die hem ‘de maat neemt’, bedient zich van dezelfde drogreden als de gelovige die de ander verwijt dat die hem gekwetst heeft in zijn religieuze gevoelens.
      Net zo kunnen mensen die van hun hele leven niet werken – men neme een Jezus, of een rentenier van geërfd vermogen – hele sterke redeneringen houden. Maar je lijkt meer een poging te hebben willen doen op de persoon van Klotenbock te spelen.
      Waar je, tot slot, een bescheiden poging doet tot argumenteren, vecht je helaas tegen een schim. Je hebt niet begrepen wat ik op de reactie van Een Leids Burger tegen had.

     • Met beledigen bedoelde ik jou eerdere opmerking dat de Leidse bevolking niet al te snugger is.
      Eromheendraaien zonder ergens op in te gaan is een kunst die je erg goed beheerst.
      Je bent een leuke trol Klooten van den Bock!

     • drs. Klotenbock op

      Beste JanW, n.a.v. je reactie op 11/11, 10.14 uur, waarin je stelt dat ik de Leidse bevolking niet al te snugger heb genoemd:
      .
      Het ontgaat je dat dit een reactie is op C.F.J. Ooijevaar, die de mening van mevrouw van Tol zei te willen nuanceren. Mevrouw Van Tol uitte de volgende mening, naar mijn mening wartaal: “Als ze het door zetten zal er rellen uit breken dat word een strijd tussen Nederlanders en buitenlanders hoe creëer je haat alles af pakken van de Nederlanders”.
      .
      Ooijevaar brengt de volgende nuance aan: de rellen en strijd zullen begonnen worden door anti-Zwarte Piet-activisten/buitenlanders, de Leidenaars zullen alleen terugslaan. Zijn argument: “De Leienaar is over het algemeen gemoedelijk. Hij zal geen vreemdelingenhaat aanwakkeren.”
      .
      Is het werkelijk zo moeilijk te begrijpen dat iemand hier van ontzettend dik hout planken staat te zagen? Dat de ene overdrijving (voor zover er wijs uit te worden valt), die van Van Tol, wordt ””’genuanceerd”” door (a) generaliserend (negatief) over buitenlanders/anti-Zwarte Piet-activisten te blijven spreken (b) generaliserend (positief) over ‘de Leidenaar’ te spreken.
      .
      Vooroordelen vermomd als commentaar als deze van Van Tol en Ooijevaar zijn dermate gespeend van argumentatie, dat spot lijkt te resten, “Als dit normaal is, dan ben ik gek”. Vandaar dat ik een andere nuance aanbracht over ‘de Leienaar over het algemeen’.
      .
      Je hebt wel gelijk dat ik geen eigen mening over de Zwarte Pietenkwestie verkondig. Ik zou het zeer toejuichen als de meerderheid van reageerders op Sleutelstadberichten dat ook eens zouden doen, een bericht van Sleutelstad voorbij zouden laten komen zonder eronder hun ‘mening’ te zetten. Wanneer je de commentaren waarop ik reageer lees, begrijp je wellicht waarom ik dat toejuich.

 12. Ik erger mij vooral aan alle beroepswerklozen -en klagers die voor elke scheet (zoals voor -én tegenstanders van zwarte Piet) hun weg weten te vinden naar de rechter en ervoor zorgen dat de rechterlijke macht in NL compleet ondergespamd wordt met flauwekul. Waardoor de rechters moord en brand schreeuwen over de tekorten in de bekostiging van de rechtspraak en nu een door minister Dekker opgelegde bezuinigingsoperatie wordt uitgevoerd om paal en perk te stellen aan de volumeomvang van het aantal aangebrachte zaken. Dit gaat ten koste van de toegang tot de rechter voor mensen die het echt nodig hebben en die door opeenvolgende kaasschaafmethodes op de rechtsbijstand toch al weinig meer in te brengen hebben. Hang dat maar eens aan de bok z’n kloten… https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2250340-unieke-waarschuwing-rechters-en-om-rechtspraak-wordt-uitgehold.html

 13. Een Leids burger op

  Klotenbock:
  “Anders dan u stelt heeft u, noch om 15.10 uur, noch om 15.43 uur, “duidelijk aangegeven waarom ik vind dat Zwarte Piet niet veranderd zou moeten worden”. Iets verder kijken dan de neus lang is. Zie bijvoorbeeld laatste alinea van mijn reactie van 9-11-2018 17:32.
  Nee klotenbock, probeer nu eerst maar eens anderen te begrijpen i.p.v. steeds anderen de maat te willen nemen.
  zie verder:https://sleutelstad.nl/2018/11/09/protestgroep-doet-oproep-kom-als-zwarte-piet-naar-leidse-intocht/#comment-281309

 14. Saskia van de Mare op

  Gelukkig daalt het draagvlak voor zwarte piet zienderogen. Is inmiddels in een vrije val onder de 70% aanbeland. Waarom zou je andere mensen kwetsen met een door hen als racistisch ervaren karikatuur? Los van de vraag of zwarte piet een racistische karikatuur is: als het zo wordt opgevat en je kunt met een goed alternatief komen, moet je dat vooral niet laten. Waarom zou je kinderen kwetsen? Over twee jaar, net zoals met vuurwerk, is de grote meerderheid van Nederland gelukkig tegen zwarte piet. En lopen er overal vrolijke roetveeg- en regenboog- en andere pieten.

  • Een Leids burger op

   Hopelijk zijn er dan ook nog (geheel) ZWARTE pieten bij. Of moet ik me dan gekwetst voelen? 🙂
   .
   Waarom zou je andere mensen kwetsen met een door hen als racistisch ervaren karikatuur?
   .
   Omdat het helemaal niet racistisch is. Bovendien als we aan iedereen moeten toegeven die zich ergens door gekwetst voelt is het eind zoek. Dan kun je met veranderen bezig blijven want de een wil dit en de ander weer dat. Gekwetst zijn(subjectief) moet op zich geen argument zijn of worden om iets te veranderen. Daar zouden dan, mijns inziens,ook geldige (objectieve) redenen voor moeten zijn.
   .
   Racisme is NIET de schuld van Zwarte Piet maar bijvoorbeeld van mensen die zwarte mensen beledigen. En racisme zal dan ook niet verdwijnen of minder worden als er geen enkele Zwarte Piet meer zou zijn. Dat zouden mensen die zich gekwetst voelen door Zwarte Piet moeten realiseren

  • Hier is een Rutte antwoord op te geven: ” wij zijn met meer!” Ik wil dat nog wel eens zien dat in 2 jaar tijd de mening bij het volk 100% omgeslagen is. De staats media (NPO + RTL) wordt steeds minder bekeken (afname 10% per jaar), de propaganda machine loopt langzaam vast, mensen beginnen zelf na te denken en hun eigen meining te ontwikkelen. (resultaat: nog meer boze witte mannen met gekleurde onderbroeken) Het enige dat deze anti zwarte piet actiegroep duidelijk heeft gemaakt is dat de tweedeling waar we allemaal bang voor waren (zwart-wit) nu echt een feit aan het worden is. Dat anti zwarte piet verhaal is maar het topje van de ijsberg, andere zaken die nu beginnen mee te spelen zijn bv hoe ander gekleurden anders denken over voor ons (blanke autochtonen) normale zaken zoals homosexualiteit ,zelfstandige vrouwen en afwijkende meningen. Dat de shit de ventilator gaat raken is duidelijk, het is alleen nog niet duidelijk waneer.
   O Nederland, let op u saeck,
   de tyt en stont is daer,
   op dat nu inden hoeck niet raeck
   u vryheyt, die, voorwaer,
   u ouders hebben dier gecocht
   met goet en bloet en leven;
   want sy werd nu gantsch en t’eenemael gesocht
   tot niet te zyn verdreven.

Je bent nu offline