Winkeliers verdeeld over toekomst Dorpsplein Zoeterwoude

12

De winkeliers rond het Dorpsplein in Zoeterwoude-Dorp zijn verdeeld over de toekomst van het plein nu de sloop van het pand van Chinees Indisch restaurant Golden House steeds dichterbij komt.
De gemeente kocht het pand in 2010 aan om het in de toekomst te kunnen slopen. “Door de sloop zal het plein minder in zichzelf gekeerd worden en kunnen we een levendig, toekomstbestendig en vitaal centrum gaan ontwikkelen en behouden voor de toekomst”, verklaart Wethouder Ton de Gans (ruimtelijke ontwikkeling).

De winkeliers, die zich recentelijk hebben georganiseerd in een winkeliersvereniging, en de vastgoedeigenaren rond het plein zullen actief worden betrokken bij de plannen om het gebied verder te verbeteren.

Anne-Marie van den Berge van Leo’s Drankenhuys maakt zich zorgen over de toekomst van het plein na het vertrek van de Chinees. “De Margriet die stopt, de groenteboer heeft geen opvolging en dan is het toch wel een kaal plein”. Van den Berge vindt dat de gemeente aan zet is: “niet alleen maar plannen maken, maar ze ook daadwerkelijk uitvoeren en ondernemers aantrekken om hier op het plein te investeren”.

Volgens Huub van Teijlingen van het groente- en fruitparadijs hebben nieuwe winkels op het plein “geen kans van slagen”. Hij vindt dat de gemeente vooral woningen voor jongeren en alleenstaanden moet bouwen, daar is volgens hem grote behoefte aan. Over enkele jaren gaat van Teijlingen met pensioen. Op de plek van zijn winkel komen woonhuizen, dat weet hij zeker.

Desiree Pardon van Vousdesiree opende haar atelier en winkel enkele jaren geleden op het plein. Zij ziet toekomst in een Dorpsplein waar iets te zien en te beleven valt door een combinatie te maken van: kunst, cultuur, ambacht en horeca. Talenten uit het dorp en een samenwerking met Zwetterhage zouden dit kunnen bewerkstelligen.

De gemeente zou hierbij moeten samenwerken met de winkeliers en inwoners.

De Gans houdt alle mogelijkheden voor het plein nog open:
“eerst het winkelen en daarna gaan we met z’n allen kijken hoe de andere functies (ook wonen) hierbij aansluiten.”

Wethouder Ton de Gans in gesprek met IJsbrand Terpstra

Delen

12 reacties

  1. Zoeterwoude heeft ook winkels nodig niet alleen maar huizen.
    Waar moeten de bewoners anders hun boodschappen doen en winkelen?

  2. Glenn Visser

    Weet wel zeker dat er gewoon weer te dure appartementen worden gebouwd op die plek. Ze kunnen beter alvast een zooi rollator parkeerplaatsen maken. Als starter maak je geen kans hier. Dat koffie tentje De buren is het enige wat goed bezocht word.

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline