het team van CampusKey met v.l.n.r. Chris Heunis, Leon Howell, Neno Haasbroek en Antoin van Rensburg. (Foto: Daniel Verkijk).

Zuid-Afrikaanse studentenhuisvester CampusKey kiest Leiden voor hoofdkantoor

De Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar van studentenhuisvesting CampusKey breidt uit naar Europa. Met ongeveer 4.000 universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs en daarmee samenhangend een groeiend aantal internationale studenten noemt het bedrijf de marktomstandigheden hier erg gunstig.

Het bedrijf heeft daarom haar hoofdkantoor gevestigd in PLNT, de incubator voor startups in Leiden, waar CampusKey zich in de nabijheid bevindt van innovaties die mogelijk in de huisvestingsconcepten kunnen worden toegepast. Daarnaast kan de Leidse vestiging een brugfunctie vervullen richting de startup community, die momenteel gehuisvest is in de Zuid-Afrikaanse faciliteiten van CampusKey.

V.l.n.r.: Chris van Voorden, directeur Foreign Investments InnovationQuarter, Chris Heunis, algemeen directeur CampusKey Europe, Paul Dirkse, wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën, gemeente Leiden, Leon Howell, algemeen directeur CampusKey SA, Neno Haasbroek, medeoprichter CampusKey, Niels Krol, accountmanager InnovationQuarter, Antoin van Rensburg, medeoprichter CampusKey (Foto: Daniel Verkijk).

Uitbreiden naar Europa
Sinds de oprichting van CampusKey in 2012 heeft het bedrijf haar huisvestingsfaciliteiten ontwikkeld in zes Zuid-Afrikaanse studentensteden en biedt zij inmiddels huisvesting aan 3749 studenten. De focus ligt met name op internationale studenten en het concept bevat daarom een aantal op hen gerichte voorzieningen.

Zo is er een sterke nadruk op veiligheid binnen de panden van CampusKey en wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van vingerafdruktechnologie om de toegangsdeuren naar de gebouwen en kamers te openen. Ook wordt 24-uurs begeleiding en mentorschap aangeboden aan studenten die urgente hulp of ondersteuning nodig hebben.

Dit is volgens CampusKey met name belangrijk voor studenten die ver verwijderd zijn van familie en vrienden. CampusKey wil met dit soort maatregelen een ’thuis weg van huis’ creëren. Om dat te bewerkstelligen worden er ook wekelijks activiteiten georganiseerd voor bewoners, zodat de studenten elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe vrienden kunnen maken.

Mede-oprichter Neno Haasbroek van CampusKey: “Nu wij de Zuid-Afrikaanse markt al enige tijd goed bedienen met ons concept, hebben we vorig jaar besloten dat het interessant zou zijn om uit te breiden naar de Europese markt. Ons vooronderzoek was veelbelovend en wij geloven dat de Europese markt veel potentie heeft, zeker gezien de enorme toename in het aantal internationale studenten dat naar Europa komt.”

De Leidse wethouder wethouder Paul Dirkse begrijpt wel dat het Zuid-Afrikaanse bedrijf voor de Sleutelstad heeft gekozen om haar hoofdkantoor op te zetten: “Wij zijn de oudste universiteitsstad van Nederland en een van de oudste in Europa. Ik ben er zeker van dat de expertise die CampusKey in de afgelopen jaren heeft opgebouwd in Zuid-Afrika van toegevoegde waarde zal zijn voor studenten en studentensteden in heel Europa.”

“Behalve historische banden en een verwante taal is Nederland voornamelijk gekozen vanwege de businessmentaliteit die net als in Zuid-Afrika gebaseerd is op samenwerking, openheid en oprechtheid”, aldus Chris Heunis, Managing Director van CampusKey Europe: “Leiden is niet alleen relevant als studentenstad, maar biedt bovendien snelle toegang Schiphol Airport, en daarmee ligt de rest van Europa binnen handbereik”.

Over CampusKey
Het huidige portfolio van CampusKey omvat zes locaties in Bloemfontein, Kaapstad, Port Elizabeth, Potchefstroom, Pretoria en Stellenbosch, en een zevende campus die in 2020 in Johannesburg wordt geopend. CampusKey kreeg assistentie bij het opzetten van de Nederlandse activiteiten in Leiden door de Netherlands Foreign Investment Agency, InnovationQuarter en de Gemeente Leiden.

Economie Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×