De gemeenteraad van Leiden keurde de begroting rond 1.30 uur vannacht goed met 21 tegen 17 stemmen. (Foto: Chris de Waard).

Voltallige oppositie stemt tegen Leidse begroting

De open bestuurscultuur was ver te zoeken bij de behandeling van de Leidse begroting. Coalitie en oppositie stonden wekenlang lijnrecht tegenover elkaar en dat kwam vannacht pijnlijk tot uitdrukking toen de voltallige oppositie tegen de Leidse begroting stemde.

Chris de Waard en Reanne van Kleef spraken na afloop van de begrotingsbehandeling met de meeste fractievoorzitters en met wethouder Paul Dirkse (D66, financiën).

Het CDA constateerde dat het budgetrecht van de raad blijkbaar niet geldt voor oppositiepartijen en ook de SP stemde vol overtuiging tegen. “We hebben echt ons best gedaan om mee te denken, maar geen enkel voorstel van ons heeft het gehaald”, aldus een teleurgestelde fractievoorzitter Antoine Theeuwen.

Ook de ChristenUnie, de VVD, de Partij voor de Dieren en de Partij Sleutelstad stemden tegen de begroting waarin Leiden voor honderden miljoenen aan leningen aangaat.

De coalitiepartijen en ook wethouder Dirkse van financiën zien geen enkel probleem in de wijze waarop de coalitie de plannen voor de komende jaren gaat financieren. De risico’s zijn zeer beperkt en de gemeente kan de jaarlijkse kosten makkelijk betalen. Mede dankzij de lage rente.

Leiden kan momenteel lenen tegen ongeveer 1% rente en zelfs zeer langjarige leningen van wel vijftig jaar kan de gemeente afsluiten voor 1,9%. Daarmee kunnen grote projecten zonder enig risico worden gefinancierd. Alle kosten zijn dan immers bekend. Bovendien houdt de gemeente daarnaast ook nog meerdere knoppen om aan te draaien. Zo wordt er met een fors hogere rente gerekend en heeft Leiden kapitaalgoederen zoals de parkeergarages die in geval van nood kunnen worden verkocht. Dat laatste zou echt pas in het uiterste geval aan de orde komen want die garages vormen in de toekomst flinke melkkoeien voor Leiden.

Leiden Politiek 071begroting2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×