Westwoudschool in de Veldzichtstraat op de laatste schooldag (Archieffoto en foto's: Robbert Beurse).

Vleermuizen vertragen ontwikkeling schoollocaties Zoeterwoude

Tijdens een informatieavond over de herontwikkeling van de drie voormalige schoolterreinen in Zoeterwoude-Dorp (Westwoud, Klaverweide en Corbulo/SKZ) bleek dinsdagavond dat de aanwezigheid van vleermuizen op twee van de drie locaties voor flinke vertraging gaat zorgen.

Op de plek waar tot eind vorig schooljaar de Corbuloschool en de Stichting Kinderopvang Zoeterwoude (SKZ) gehuisvest waren zijn twee vleermuizen aangetroffen. In de muren van de voormalige Westwoudschool (Veldzichtstraat) wonen er een stuk meer: hier zijn drie kolonies vleermuizen gevonden. Omdat vleermuizen beschermde dieren zijn die volgens de wet niet gedood, gevangen of verontrust mogen worden, zorgt hun aanwezigheid ervoor dat de gebouwen voorlopig niet gesloopt mogen worden. Eerst zal een passende oplossing moeten worden gezocht.

Voor de herontwikkeling van de plek van de Corbulo/SKZ betekent dit een vertraging van enkele maanden voor wooncorporatie Rijnhart Wonen die o.a. sociale huurwoningen op die locatie neer wil zetten. Voor ‘locatie Westwoud’ is de impact een stuk groter. De aanwezigheid van de vleermuizen betekent dat de sloophamer op zijn vroegst in september 2019 in de muren mag worden gezet; bijna een jaar later dan gepland.

Tijdelijke bewoning Westwoud
Ondanks de hekken die de gemeente om de terreinen plaatste zijn er vrijwel dagelijks meldingen van jongeren die zich op of in de gebouwen begeven. Om de huidige situatie zo kort mogelijk te laten duren wordt er momenteel voor beide locaties gewerkt aan plannen die de leegstand moeten tegen gaan. Organisatie Prevenda is ingeschakeld om de Westwoud school tijdelijk te laten bewonen en aan te bieden aan (startende) ondernemers. De bedoeling is dat de nieuwe bewoners rond 1 december hun intrek in het gebouw nemen.

Nieuwe website
Op de avond werd ook een nieuwe website gelanceerd: samenontwikkelen.nu. Op de site informeren alle betrokken partijen geïnteresseerden over de voortgang van de woning ontwikkeling in Zoeterwoude-Dorp.

Robbert Beurse sprak met projectontwikkelaar Liselotte Gips en Patrick van Vliet van Prevenda over locatie Westwoud.

Robbert Beurse vroeg vertegenwoordigers van de lokale politieke partijen om een reactie over de informatieavond.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×