De winnende ‘Leiden bij Nacht’ foto van Aram Kaptein.

Winnaars fotowedstrijd gemeente Leiden bekend

De winnaars van de fotowedstrijd 2018 van de gemeente Leiden zijn vanmiddag bekend gemaakt. Ieder jaar houdt de gemeente Leiden een fotowedstrijd in twee categorieën: ‘Leiden bij Nacht’ en ‘Winter’. De jury koos uit de bijna driehonderd ingezonden foto’s de fraai aangelichte Leidse Schouwburg in de avondschemering door Aram Kaptein. Floris Kleyn schoot met zijn besneeuwde omgeving vanaf de Karnemelksbrug gezien de winnende winterfoto 2018. Beiden kregen een cheque van 250,00 euro van wethouder Martine Leewis overhandigd.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Martine Leewis namens de jury en de twee winnaars over de fotowedstrijd.

Criteria voor de foto’s zijn onder andere een herkenbaar Leids stadsbeeld en een goede technische uitvoering. De eerste week van 2019 verschijnt de winnende winterfoto op straat als grote uitnodigingsposter voor de openbare Nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 7 januari.
Naast Nicole Roepers (Lakenhal en Stichting Stadsfotograaf Leiden) als voorzitter, bestond de jury dit jaar uit Koen van Engelen en Nina de Vrind van het gelijknamige Grafisch Ontwerpbureau en wethouder Martine Leewis en Peter van Oosterhout (Ruimtelijke Ontwikkeling) namens de gemeente.
In beide categorieën waren er nog verschillende andere finalisten en eervolle vermeldingen. Alle juryrapporten mét de bijbehorende foto’s zijn te lezen op www.leiden.nl/winterfoto.

Juryrapport: Deze foto heeft een hele bijzondere kleur. Het is bijna een zwart-witfoto, op de subtiele goudgele toefjes van het kunstlicht na en hier en daar een rood accent. Verder is het een heel herkenbaar, oer-Leids beeld. Leuk is ook dat er verschillende mensen door de sneeuw lopen te glibberen; er wordt duidelijk geleefd in deze stad en je proeft de sfeer van de winterdag. Je ziet verder het centrum van Leiden, maar het is niet het geijkte beeld dat we zo vaak zien, omdat het door de sneeuw zo anders oogt. Deze foto voldoet echt helemaal aan alle eisen van de Leidse Winterfotowedstrijd en is daarom volgens de jury de terechte winnaar van 2018. (Foto: Floris Kleyn).

Juryrapport: ‘Een zeer goed gemaakte foto’, merkt de jury waarderend op. Het moment van de dag is schitterend gekozen, het water ligt er roerloos bij en weerkaatst de prachtige blauwe lucht als een spiegel. Doordat de fotograaf het standpunt net uit het midden heeft genomen, wordt het beeld interessanter. Daarentegen staat de aangelichte Leidse Schouwburg wél weer exact in het midden van de foto. Een weldoordacht geplaatst stukje voorgrond van het brugwachters-huisje links onderin maakt de diepte in de foto af. Deze foto zit goed in elkaar, is prachtig van compositie en voldoet aan alle criteria. Aram Kaptein is met deze inzending winnaar geworden in de categorie ‘Leiden bij Nachtlicht 2018’. (Foto: Aram Kaptein).

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×