Idee voor aanbouw stadhuis wint ontwerpwedstrijd Nieuwe Parels

27

De Rotterdamse architect Sander Smit van Accu Architecten heeft met zijn ontwerp ‘Stad Huis’ de eerste prijs gewonnen bij de 071 Nieuwe Parels Ontwerpwedstrijd die de afgelopen periode werd georganiseerd door Stichting Archiscienza en RAP Leiden. Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars tijdens een door RAP georganiseerd stadsgesprek in Scheltema Leiden.

Chris de Waard in gesprek met organisator Fons Verheijen over de ontwerpwedstrijd Nieuwe Parels.

Smit koos parel #44 (het openbaar toiletgebouw in de Kapelstraat naast het Stadhuis en plaatste daar zijn parel. Het ontwerp is een woonhuis ‘op schaal van de stad’.

Uit het juryrapport
“Het ontwerp van Sander Smit past in de omgeving, met een duidelijke relatie tot het stadhuis, maar het is ook zonder meer een eigenwijs en eigenzinnig gebouw en daardoor een echt pareltje. In een binnenstad die al vol parels staat, is het moeilijk nog nieuwe parels toe te voegen. Sander Smit bewijst dat het kan, en dat is knap. ‘Stad Huis’ heeft een eigentijdse uitstraling, kent prachtig materiaalgebruik, heeft een spannende daktuin en de windmolen in de nok is natuurlijk ook een uitstekende vondst,” zo citeerde juryvoorzitter Hilde Blank uit het verslag van de jury.

Tweede en derde prijs
In totaal deden 63 ontwerpers uit heel Nederland mee aan de prijsvraag. Gezamenlijk dienden zij 93 ontwerpen in. Roorda + DB greep de tweede prijs met hun ontwerp ‘Parel 39’ voor Herenstraat 11a. Het Leidse bureau Gaaga Architecten won de derde prijs met hun inzending ‘Het Poorthuis’ aan de Morsweg 40 (Parel 16).

Vervolg
Het project 071 Nieuwe Parels krijgt een vervolg. In januari 2019 verschijnt een nieuw boekje, met daarin onder andere  het beste van alle inzendingen. Het eerste boekje is hier te downloaden.

 

Delen

27 reacties

  • Beter een scherp contrast. Zie bij de voorkant van de Lakenhal hoe lelijk dat staat als er dezelfde kleuren worden gebruik voor een aanbouw aan een historsich pandt! Het had mijns inziens beter geweest om de linker aanbouw dezelfde kleur als die van het belendende gebouw rechts Papenvleugel (rood) te geven.

   Rob

 1. Florus Manutan

  Wat een misser. Weer zo’n architect die zo graag zijn ‘stempel’ op de stad wil drukken. Als ie 50 meter was doorgelopen had hij kunnen zien dat ook modern kan, zonder meteen uit de toon te vallen:

 2. Een inwoner van Leiden op

  “Past in de omgeving”…hoe komen ze erbij….Wat een lelijk gebouw! Zet zoiets in een hele nieuwe wijk in een hele moderne stad maar niet in de mooie oude binnenstad van Leiden.

  • Het past uitstekend in de omgeving, als je de andere bebouwing weg sloopt. Wellicht bedoelen ze dat.

 3. Briljant ontwerp. Misschien goed geschikt als ambtswoning voor een volgende burgemeester. Handig toch? Zo uit bed direct naar je werk. 😅 Alleen had ik dat openbaar toilet onder het gebouw niet opgenomen in het ontwerp, dat doet daar toch wel afbreuk aan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline