(Foto's: Reanne van Kleef).

Gezellige gymgroep voor ouderen in Maredijkhuis zoekt nieuwe deelnemers

De gymgroep voor ouderen in het Maredijkhuis in Leiden zoekt nieuwe deelnemers. Iedere donderdagochtend komt een groepje ouderen samen om onder begeleiding van een beweegcoach te gymen en daarna koffie te drinken. Door ziekte en andere fysieke ongemakken is de groep inmiddels uitgedund tot twee personen. Iedereen is welkom bij het ‘Bewegen voor ouderen’, maar de groep is voornamelijk op zoek naar zeventigplussers.

De gymgroep ontstond vier jaar geleden nadat het Maredijkbuurthuis aan de Maredijk 100 was opgeknapt en er nieuwe activiteiten werden ontwikkeld. Door de jaren heen hebben vele ouderen deelgenomen aan de gymlessen, maar inmiddels zijn alleen Tiny Delmeer (84) en Miny Oegema (79) nog over. Hoewel de dames het samen met ‘juf’ Kitty van der Stoep nog elke week erg naar hun zin hebben, verwelkomen ze graag nieuwe deelnemers. Oegema: “Het is heel erg gezellig, maar als je met zo’n klein groepje bent, ben je best kwetsbaar. Als één van ons niet kan blijft er maar één over. Daarom zou het fijn zijn als er meer mensen komen.”

Reanne van Kleef sprak met deelneemsters Tiny Delmeer (84) en Miny Oegema (79) over de lessen.

Voor iedereen
De lessen van Van der Stoep zijn voor iedereen toegankelijk, maar richten zich vooral op zeventigplussers.”Ik geef de lessen op verschillende niveau’s, echt op maat. Sommige mensen blijven alleen op hun stoel, maar het is het leukste als je ook kunt staan. Ik gebruik gewichtjes en elastieken. Soms ook met een bal of met een racket. En altijd op muziek, dat maakt het bewegen extra leuk.”

Van der Stoep hoopt ook op uitbreiding van de groep, want naast dat het voor ouderen heel belangrijk is om in beweging te blijven, is het ook nog eens heel gezellig. “Bewegen heeft een positief effect, je krijgt er meer energie van en heel belangrijk: mensen komen hun huis uit. Daarnaast is het hier gewoon heel gezellig. Ik hoef na de les geen koffie te blijven drinken, maar ik vind dat erg leuk en gezellig. Het zijn leuke dames die ook veel te vertellen hebben.”

Beweegcoach Kitty van der Stoep van Fit met Kit over de lessen.

Meer energie
Geïnteresseerden hoeven zich geen zorgen te maken over of de lessen misschien te zwaar zijn. Volgens de huidige deelnemers wordt je er niet moe van, maar heb je na afloop juist meer energie. Delmeer: “Ik voel me altijd heel prettig en voel dat ik goed bewogen heb. Mensen in de wijk kunnen dat ook wel aan ons zien, hoe wij nog over straat lopen. De leeftijd moet geen rol spelen.” Ook Oegema voelt zich na zo’n les zeker niet uitgeput. “Ik krijg er juist energie van en loop daarna nog rustig naar de stad.”

Kom eens kijken
Dik Toet van de activiteitencommissie van de Marebuurt roept ouderen ook op om mee te doen. Niet alleen mensen uit de Marebuurt, maar iedereen die het leuk vindt is welkom. “Ik zou het jammer vinden als deze activiteit in onze buurt weg zou vallen. Voor onze buurt is het heel prettig dat het zo dichtbij aanwezig is, maar iedereen mag langs komen. Dat zouden we ontzettend leuk vinden. Je hoeft niet meteen mee te doen, je mag ook gewoon eerst komen kijken.

Dik Toet van de activiteitencommissie van de Marebuurt over bewegen voor ouderen.

Aan de lessen is een kleine bijdrage verbonden. Het gymen zelf kost 5,50 euro per keer. Daarna kan voor 75 cent koffie worden gedronken. Deelnemers kunnen een tienrittenkaart kopen en betalen alleen de weken dat ze meedoen met de les. De lessen starten iedere donderdag om 10.30 uur en duren een uur. Meer informatie is verkrijgbaar via Dik Toet (diktoet1@gmail.com) of Kitty van der Stoep (0610272170).

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×