In de Leidse Lente verzamelden zich zo'n tachtig geïnteresseerden in het burgerinitiatief Natuurlijk Samen Wonen. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Drukbezochte bijeenkomst Natuurlijk Samen Wonen 'is signaal aan politiek'

Er was geen stoel meer vrij in de bovenzaal van de Leidse Lente. Zo’n tachtig in het burgerinitiatief Natuurlijk Samen Wonen-geïnteresseerde mensen wilden weten hoe het met de plannen voor een Leids Knarrenhof staat. “Eigenlijk doen we dit soort avonden alleen als we echt een locatie hebben, maar in Leiden hebben we deze avond nodig om de politiek te laten zien hoeveel animo er is.”

Aan het woord is Sophieke Klaver van de Stichting Knarrenhof. Op 6 november kondigde ze de plannen voor een Leids Knarrenhof, waarvoor een locatie bij de Leo Kannerschool in Zuid-West op het oog is, al aan in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Leiden moet daarmee in het rijtje van Zwolle, Zutphen en Gouda komen, waar zo’n woonvorm voor ouderen inmiddels al (bijna) is gerealiseerd. “Mensen die het heft in eigen hand nemen, leven zo’n zeven jaar langer gezond”, stelt Klaver, die uitlegt dat het de gemeente ook zorgkosten kan besparen.

Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met verschillende aanwezigen

Dat er in Leiden interesse is in zo’n samenlevingsvorm, bewijst de goedgevulde zaal in de Leidse Lente. Veel van de aanwezigen staan al een tijdje ingeschreven bij Stichting Knarrenhof – de inschrijfdatum bepaalt wie als eerste recht heeft op een toekomstige woning -, maar horen tijdens de informatiebijeenkomst voor het eerst het complete verhaal. “Ik wist nog niets over de plannen voor het Bizetpad”, vertelt een van de aanwezigen bijvoorbeeld. “Ik was wel benieuwd of er iets nieuws te melden was over Leiden.”

Meergeneratiehof
Anders dan bij andere projecten van de Stichting Knarrenhof, wordt er in Leiden gezocht naar een meergeneratiehof. “Wij vinden het belangrijk om met jong en oud door elkaar te wonen”, legt initiatiefnemer van het Leidse plan (het burgerinitiatief Natuurlijk Samen Wonen) Annemiek Hogendorp uit. “Als je alleen met ouderen woont die ook nog ouder worden, kun je je afvragen of je de zorg en aandacht voor elkaar nog kunt opbrengen.” Een stemming over de keuze tussen een seniorenhof of een meergeneratiehof sterkte Hogendorp in haar plan: bijna alle handen van de aanwezigen – overigens bijna allemaal 50-plus – gingen de lucht in bij de keuze voor meerdere generaties.

Sophieke Klaver van Stichting Knarrenhof in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

De Stichting Knarrenhof is voor dat plan nu op zoek naar een stuk grond, maar kan daarbij naar eigen zeggen niet op tegen grote projectontwikkelaars. “Als zelfbouwer kun je daar niet mee concurreren.” Het Knarrenhof werkt met vrijwilligers en een ‘lage maximale winst van 4,5%’ – om het risico mee te dekken -, waardoor de prijs van een huis uiteindelijk lager is dan via een projectontwikkelaar. “Maar voor ons is de financiering gewoon heel lastig”, verklaart Klaver. Ze hoopt dat de gemeente Leiden daar rekening mee wil houden bij de verkoop van grond voor woningbouw.

Connexxion-locatie
Als locatie is op dit moment het Bizetpad in beeld, maar het is nog niet duidelijk of het daar gaat lukken. “Daarover gaan we maandag in gesprek met wethouder Fleur Spijker”, vertellen de voortrekkers. Dan zal ook het idee worden geopperd om het hof te bouwen op het terrein van de huidige remise van Connexxion – recent aangekocht door de gemeente -, vlakbij het Centraal Station. “Het zijn allemaal zaadjes die we planten”, legt Klaver uit.

Initiatiefnemer van Natuurlijk Samen Wonen Annemiek Hogendorp in gesprek met IJsbrand Terpstra

Het is voor de initiatiefgroep in ieder geval een flinke steun in de rug dat de informatieavond zo goed is bezocht. Klaver: “In Leiden is het vinden van een locatie lastig, dus dan hebben we zo’n politiek signaal nodig.” De initiatiefnemers hebben er vertrouwen in dat ze de hulp zullen krijgen van wethouder Fleur Spijker (Wonen). “Toen deze wethouder nog raadslid was, was ze erg enthousiast over onze plannen”, stelt Hogendorp hoopvol.

‘2019 wordt ons jaar’
De Leidse voortrekker hoopt dat ze haar langgekoesterde wens voor een meergeneratiehof in 2019 vorm kan gaan geven, samen met een deel van de aanwezigen uit de zaal. “2019 gaat gewoon ons jaar worden, we komen met een voorstel.” Maar vanaf het moment dat er grond beschikbaar zou komen om te bouwen, duurt het in ieder geval nog drie jaar voordat er daadwerkelijk gewoond kan worden. Een nieuw Leids hofje laat dus in ieder geval nog even op zich wachten.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Knarrenhof


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×