Burgerinitiatief ‘Natuurlijk Samen Wonen’ jaagt woondroom na aan Bizetpad

16

“Geef ons een kans. Een locatie. Een plek in Leiden waar wij onze woondroom kunnen realiseren”. Die droom bestaat uit een groen en levensloopbestendig meergeneratiehof waar oud en jong samen wonen met respect voor elkaars privacy in combinatie met het voor elkaar klaar staan en zo nodig zorg verlenen.

Deze hartenkreet deden verschillende leden van het burgerinitiatief ‘Natuurlijk Samen Wonen’ in de vergadering van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling in Leiden. De groep heeft inmiddels de handen ineen geslagen met de Stichting Knarrenhof die een soortgelijk doel nastreeft en al tweehonderd inschrijvingen heeft voor zo’n plek in Leiden.

Chris de Waard in gesprek met Annemiek Hogendorp van burgerinitiatief ‘Natuurlijk Samen Wonen’.

De initiatiefgroepen zijn al drie jaar bezig met hun zoektocht naar een geschikte plek in Leiden om hun ideaal te realiseren. Al verschillende keren visten ze achter het net omdat een projectontwikkelaar met een lucratievere businesscase kwam. Dat hopen de woondromers te doorbreken met hun oproep aan de politiek: “Laat ook het maatschappelijk belang een factor zijn bij de verkoop van gemeentelijk vastgoed”.

Dat maatschappelijk belang is overigens geen lege huls, zo hield Annemiek Hogendorp van het burgerinitiatief de commissieleden voor: “Er is ook winst te behalen. Een woonhof resulteert in minder eenzaamheid en een kleinere zorgvraag. Zo ontstaat minder druk op WMO-voorzieningen en dus op het zorgbudget”.

De initiatiefnemers hebben een concrete locatie op het oog in Leiden Zuid-West. Het gaat om het gebied bij de Leo Kannerschool tussen het Bizetpad en de César Franckstraat. Herontwikkeling biedt plaats aan tachtig wooneenheden die worden gebouwd in twee stadse hofjes met drie bouwlagen met eventueel enkele accenten tot zes etages hoog.  Als het op die plek niet lukt, hopen de twee organisaties op een andere locatie van tenminste 2.000 m2 voor een hof van minimaal dertig wooneenheden.

Delen

16 reacties

 1. Denise van der burgh oosterom op

  Ga met ontwikkelaar ab van der wiel om de tafel zitten Hy kan veel voor jullie betekenen
  Hy is ook de trotse eigenaar en trotse ontwikkelaar en directeur van bouwbedrijf van der wiel bouw en trotse eigenaar op project de meelfabriek in leiden

 2. Klinkt leuk hoor zo een burgerinitiatiefje hier en stichtinkje daar maar …
  1x doorklikken en je komt al terecht bij INBO-architecten, een van de grootste Nederlandse architectenbureaux;
  3x doorklikken en je komt bij een ontwikkel B.V. waarin onder andere mensen die al bij de overheid werken nog weer extra werk/inkomen vandaan kunnen halen. Maar belangrijker: de weg kunnen plaveien voor …
  [4x doorklikken] coorporaties zoals bijvoorbeeld de BAM.
  .
  Kortom er wordt een zielig verhaal opgehangen zodat de echt grote bedrijven de grond voor een habbekrats op de kop kunnen tikken. Bewoners betalen gewoon de koop- of huurprijs zoals normaal is voor een vergelijkbare woning in die omgeving.

  • Daar ben ik het dus niet mee eens!!
   Een burgerinitiatief met een woondroom zoekt professionele bouwbegeleiding en dat levert Stichting Knarrenhof en het ontwikkelbedrijf Onz’Hof. En ja die werkt samen met INBO en soms ook met ontwikkelaars om in overleg met de bewoners aan locaties te komen.
   Het Ontwikkelbedrijf is een sociale ondernemer en werkt met vrijwilligers om de groep te helpen hun woonwens te realiseren. Velen op vrijwillige basis en als het lukt een plek te vinden dan verdienen een aantal professionals inderdaad er op den duur een boterham ermee, maar we werken met een winstbegrenzer en met een maatschappelijke prijs. In Zwolle zijn woningen gerealiseerd die € 30.000 onder de marktwaarde waren. Dit was mogelijk omdat we met vrijwilligers en professionals werken, de gemeente de meerwaarde zag om dit soort woongemeenschappen te realiseren voor mensen met een kleinere portemonnee en iedereen die meewerkte het belang van woongemeenschappen realiseren belangrijker vinden dan ordinair geld verdienen.
   Kom ons helpen in plaats van meteen negatief te reageren. We kunnen genoeg vrijwilligers gebruiken. Dat helpt om goedkoop wonen te realiseren. Als we samen het heft in eigen hand nemen dan krijgen we een gemeenschap waar verbinding en ontmoeting belangrijker is dan ordinair geld verdienen!

   • Het ontwikkelbedrijf sociaal noemen is hartstikke leuk hoor meisje, die toevoeging is als een natuurlijk glijmiddel voor alle linksdragenden. Tegelijkertijd wel een gemiddeld rendement van 10,7% voorspiegelen aan iedereen die een medebelang in de ‘herontwikkeling’ van de pier van Scheveningen zou willen nemen.
    Icesave much?

 3. Een gemiddeld rendement van 10,7% waar haal je dat vandaan?
  Je moet wel het verschil weten tussen een commerciële ontwikkeling en sociaal maatschappelijke ontwikkeling. Bij een commerciële ontwikkelingen zijn meer risico’s, alleen professionals aan zet, vaak complexe opgaven en om investeerders te vinden zijn hogere rendementen vaak noodzaak. Een Pier in Scheveningen herontwikkelen is toch echt iets anders dan gemeenschappelijk wonen.

  Bij een collectief particulier opdrachtgeverstraject zijn de bewoners zelf aan zet en zijn zelf ook verantwoordelijk voor hun eigen portemonnee.

  Maar fijn dat je ook 10.7% een te hoog rendement vindt en ik hoop dat je open staat voor het bouwen van woningen in het sociale en midden segment. Daar is het rendement nu eenmaal anders. De bewoners kunnen best co-financierders gebruiken om in dit segment ook huurwoningen met acceptabele huurprijzen in het middensegment te realiseren. Het rendement is 3 tot 4,5 % maximaal. Doe je mee?

  • Dat percentage haal ik van de website van jouw baas.
   Verder vind ik nergens in jouw marketing-woordenbrij een geldige reden waarom gemeenschapsgrond (van ons allemaal) voor een habbekrats verpatst zou moeten worden voor het genot van weinigen. Die reden heb je ook niet, dus we zijn klaar.

 4. Jammer dat je het zo ziet. Ik ben het niet met je eens. Mocht je wel een keer echt willen weten hoe het in elkaar zit dan wil ik graag face to face met je in gesprek.

 5. Hier een reactie van ‘de baas’. Reageer maar niet meer op deze zurige schrijver Sophieke. Helaas zijn er op de sociale media mensen die van alles vinden en roepen zonder de waarheid te kennen. Zouden wij voorbeeld zijn voor de landelijke politiek, voor allerlei consumentenorganisaties, zouden we meer dan 10.000 inschrijvers hebben als die vreemde complottheorieen van meneer waar zouden zijn?

  Wij blijven vol overtuiging een maatschappelijke organisatie die goed doet. Laat meneer vooral zijn eigen verhalen maar geloven, er zijn ook mensen die aliens zien.
  Wij hebben natuurlijk liever dat mensen positieve energie inzetten, dat mensen aan burenhulp en mantelzorg doen zoals wij het organiseren, dat mensen iets opbouwen.

  Maar negatief zijn en een ander op het vestje spugen is natuurlijk makkelijker. Laten we daar maar geen aandacht aan besteden want NIETS van wat meneer beweert is waar. Laten we niet reageren maar mededogen hebben voor dergelijke cynici.

  Peter Prak
  Voorman Knarrenhof

 6. Ha die Peter, ouwe rukker. Met het verkeerde been uit bed gestapt joh?
  Daar waar mw. Klaver mensen open en vriendelijk te woord staat -marketing, maar daar valt goed mee te leven- doe jij het liever op de wijze die gekend is vanuit het Groningse: bot, misplaatst persoonlijk en verongelijkt. Wat jij wilt.
  ” … want NIETS van wat meneer beweert is waar.”
  Grappig, die bewering is op zichzelf al weer niet waar.
  .
  Betreffende de voorgespiegelde 10,7%:
  ‘Knarrenhof is het concept van Locksley Collective (www.locksleycollective.nl). Dit is het bedrijf van Peter Prak, …’
  [https://knarrenhof.nl/door-wie/]

  Doorklikkend naar de website van Locksley Collective, onderdeel pier van Scheveningen:
  ‘De genoemde 10,7% bestaat dan ook uit waardestijging bij oplevering (6,7%) en 50% aandeel in de totale ontwikkelwinst die nu uit de exploitatie komt.’
  [http://www.locksleycollective.nl/detail/18/De-Pier-van-S-]

  Kan je nog tegenwerpen dat dit een project is van Cooper Feldman en niet van Locksley of Knarrenhof. Welnu:
  ‘Peter Prak, eigenaar/partner van Cooper Feldman en betrokken bij de herontwikkeling van de Pier van Scheveningen, zet in het vierde deel van …’
  [http://www.cooperfeldman.nl/blog/de-crisis-voorbij-iv-de-witte-raven-in-het-vastgoed]

 7. Peter Prak: “…, zouden we meer dan 10.000 inschrijvers hebben als die vreemde complottheorieen van meneer waar zouden zijn?”

  Gebedsgenezers en dubieuze Duitse klinieken die beweren kanker te kunnen genezen middels suikerinjecties krijgen ook meer dan genoeg klanten. Dit betekend niet dat hun behandelingen ook werkelijk kanker kunnen genezen. Dit betekend alleen maar dat hun klanten wanhopig zijn.

  Inschrijven kost bij jullie minimaal €15,- en dat wordt €45,- wanneer je nog 2 voorkeurgemeente meer opgeeft, die je overigens zelf aan kan dragen op de website.
  [https://knarrenhof.nl/inschrijving-knarrenhof-nederland/]
  Hoeveel van die meer dan 10.000 inschrijvers à minimaal €15,- per stuk hebben al zicht op een gewenste woning gekregen door die inschrijving? Ben ik gewoon benieuwd naar.

 8. En Peter, ik kan mij overigens goed vinden in het idee achter de wijze van samenwonen in zo een hof als wordt voorgesteld. Lijkt mij aantrekkelijk wonen in een eigen omgeving met een hek eromheen zodat de rest van de wereld ongezien de tyfus kan krijgen wanneer je er even geen zin in hebt.
  Ik kan mij ook goed vinden in het feit dat bedrijven hier een winst uit halen. Geen enkel probleem met winst en geen enkel probleem met grote bedrijven.
  Waar ik mij niet goed in kan vinden is dat daarvoor de rest van de gemeenschap op wiens grond jullie aanspraak maken daar voor moet bloeden door die grond extra goedkoop aan te bieden. Je betaald maar gewoon de prijs die ervoor staat en anders heb je gewoon geen goede businesscase. Dan is het jammer, maar er is geen enkele geldige reden dat deze paar tiental mensen meer recht hebben op persoonlijk eigendom van gemeentegrond dan de rest van ons 125.000.
  .

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline