Samen met de kinderen opende wethouder Marleen Damen de nieuwe speelplaats symbolisch. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Natuurspeelplaats 'Verloren Landje' symbolisch geopend

Samen met een groep kinderen is er aan de Brahmslaan in Leiden een houten schip gebouwd. Daarmee is het eerste ‘Verloren Landje’ van Nederland een feit. Wethouder Marleen Damen (Welzijn) opende de natuurspeelplaats vanmiddag samen met de kinderen, welzijnsorganisatie Thuis op Straat (TOS) en Jantje Beton.

“We gaan dit stukje groen niet teveel cultiveren”, vertelt Damen, “en zorgen dat kinderen er lekker kunnen spelen.” Door onder andere het hoogteverschil, de bosjes en een hut is er een gevarieerd terrein ontstaan. Dat zorgt ervoor dat kinderen zich goed kunnen verstoppen en ‘op ontdekking’ kunnen gaan. “Er is rondom het schip nog van alles te ontdekken voor de kinderen”, vertelt Marlies Bouman van Jantje Beton enthousiast.

Eigen hut
Die kind-organisatie zette zich samen met stichting Ravottuh – en gefinancierd door Fonds 1818 – in voor de realisatie van het project. Samen met de gemeente Leiden richten ze zich plekken in de stad waar (even) niets wordt gedaan, om daar zo’n natuurlijke speelplek voor kinderen tot 12 jaar te maken. Thuis op Straat Leiden (TOS) gaat de speelplaats ook gebruiken voor haar activiteiten. “We kunnen in februari bijvoorbeeld zelf een hut gaan bouwen van wilgentakken”, zegt TOS-directeur Marieke van Kesteren.

Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Marleen Damen, Marlies Bouman van Jantje Beton en Marieke van Kesteren van TOS Leiden

De locatie aan de Brahmslaan is het eerste Nederlandse ‘Verloren Landje’, maar als het aan de initiatiefnemers ligt, zeker niet het laatste. “Wij willen graag meer van dit soort lekkere, avontuurlijke speelplekken in de stad”, zegt de wethouder. In de Mors en de Merenwijk wordt er al gesproken over eenzelfde concept. “Daar gaan we dus ook mee praten.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×