De intentieovereenkomst tussen de gemeente en de zorgpartners werd feestelijk getekend. (Foto: Bregtje Vlasblom).

Focus op ondersteuning mantelzorgers in Oegstgeest

“Wat een geluk dat er mantelzorgers zijn.” Met die tekst werd gisteren in Oegstgeest een intentieverklaring ondertekend door zes zorgpartners, ondersteund door de gemeente. Daarin wordt de intentie uitgesproken om mantelzorgers beter te ondersteunen en op tijd te signaleren als zij die zorg niet meer kunnen verlenen door overbelasting.

“Er zijn behoorlijk wat mantelzorgers overbelast”, verklaart wethouder Jan Nieuwenhuis (Zorg). “Dat is erg vervelend voor de cliënt en voor de mantelzorger zelf, maar daarnaast moet er dan ook professionele hulp ingeschakeld worden, wat ook niet goed is voor de gemeentelijke begroting.” Nieuwenhuis wijst daarbij ook op de rol van kinderen die (noodgedwongen) zorgen voor hun ouders. “Zij melden zich namelijk niet zo makkelijk, terwijl ze er wel zwaar onder kunnen lijden.”

Wethouder Jan Nieuwenhuis over de intentieverklaring in gesprek met IJsbrand Terpstra

Minimaal één persoon
De intentieverklaring is ondertekend door zorgverleners Radius, EVA, Sociaal Team Oegstgeest, Marente, Gemiva-SGV en GGZ-Rivierduinen. Zij stellen zich ten doel om beter te gaan samenwerken, het aanbod van mantelzorgondersteuning beter op elkaar af te stemmen en in de gaten te houden welke behoeften er bij de mantelzorgers zijn. Dat moet ertoe leiden dat mantelzorgers sneller en beter kunnen worden geholpen. Nieuwenhuis: “Bij elke organisatie is er tenminste één persoon die deze werkwijze onderschrijft, zodat we die samenwerking veel gemakkelijker gaan maken.”

Meten
Of de handtekeningen over een paar jaar ook echt wat hebben opgeleverd, zal lastig meetbaar zijn, legt Nieuwenhuis uit. “We peilen niet heel exact het aantal mantelzorgers en de overbelasting. Dat proberen we wel met de sociale enquête, maar lang niet iedereen meldt zich.” En dus gaat er vooral gekeken worden hoe de zorgverleners gaan samenwerken. “Als we zien dat deze zaken worden doorverwezen naar elkaar, en we registreren dat, dan hebben we toch wel een goede indicatie of we in die samenwerking goed op weg zijn.”

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×