D66 Leiden mordicus tegen verkamerverbod

28

Uitwassen tegengaan. Dát wil D66 Leiden wel, maar het aan banden leggen van het verkameren van woningen in Leiden daar ziet de partij niets in. “We zijn altijd voor verkameren geweest,” zegt raadslid Sander van Diepen die daar ook helemaal niets van af wil doen.

PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla snapt niks van die houding van coalitiegenoot D66. De PvdA is al jaren in de weer met het bestrijden van verkamering en sprak in het collegeakkoord een verkamerstop van een jaar af om alle problemen goed in kaart te brengen op basis van de huidige situatie. Holla heeft inmiddels genoeg informatie om te stellen dat de stop op verkamering in de meeste Leidse wijken permanent zou moeten worden. Holla tegen Van Diepen: “U belooft studenten een kamer, maar over vier jaar gooit u ze de stad uit. Door verdergaande verkamering hebben starters straks geen enkele kans op een woning meer”.

Chris de Waard in gesprek met de raadsleden Sander van Diepen (D66 Leiden, Gijs Holla (PvdA Leiden) en Maarten de  Crom (VVD Leiden) over verkameren.

Ook de VVD wil dat er grenzen worden gesteld aan verkamering. De overlast die wordt veroorzaakt door de bewoners van verkamerde panden moet worden aangepakt, maar daarnaast zet de partij vooral in op bijbouwen van studentenwoningen. “Dat duurt lang, dus moeten we in de tussentijd werk maken van tijdelijke locaties met tijdelijke studentenwoningen in de vorm van containers,” vindt VVD-raadslid De Crom. Holla is het daarmee van harte eens. Van Diepen allerminst: “Studenten in containers en in tentjes op een camping. Daar zien we als D66 dus echt helemaal niets in”.

Delen
Leiden Culinair

28 reacties

 1. Sander van Diepen, jij hebt als voorstander van deze verkamering makkelijk praten. Je zal er maar naast wonen. Dan piep je wel ander! Stoppen met die zottigheid en wel zo snel mogelijk!!!

  • Ik woon ook naast een eengezinswoning die verkamerd is, overal fietsen en veel feesten. Wie komt op voor ons.

 2. Een Leids burger op

  En die Tiny Houses van GL dan? Is dat niets voor studenten dan?
  .
  Studenten hebben zeker woonruimte nodig, maar TE hoge concentraties studenten op 1 plek voor vaak ook nog eens een veel te hoge huurprijs is niet goed.
  .
  Er moeten dus zeker grenzen aan verkamering worden gesteld.
  Dat kan bijvoorbeeld door forse eisen te stellen aan de vergunning.

 3. Jk van leeuwen op

  Gun die studenten toch een kamer en een leuke studenten tijd. Jullie zijn toch ook jong geweest. Wanneer je overlast hebt, praat dan met de studenten, los het samen gemoedelijk op.

  Ik zeg haal het verbod van de verkamering af. En laat dit gewoon toe!!

  • gemoedelijk praten om 4 uur snachts door de weeks? van mij mag je het proberen maar mij lukt het niet zo goed.. de meeste mensen hebben ook niks tegen studenten. maar 5 studenten in een eensgezinswoning past gewoon niet in een wijk. zowel de studenten en de buren worden er niet blijer van

 4. Waarmee kakpartij D66 weer eens blijk geeft van haar minachting voor gewone Leidenaren. D66=Defecatie66?

 5. Anneke de Boer op

  Wacht maar tot je naast een verkamerde woning woont, zoals wij met ons gezin. De jaren 30 woningen met steens muren zijn hier niet voor bedoeld, want te rumoerig en niet te isoleren. ‘s-nachts om drie uur wakker worden wegens thuiskomende buren (studenten) is niet fijn. Zeker, aanspreken kan, maar de dames en heren wonen hier maar een korte periode en dan komen er weer opvolgers, waar je vervolgens mee in gesprek mag gaan. Ik gun studenten van harte woonruimte, maar feit is dat zij een ander ritme hebben dan “werkenden”, zelfs als die werkenden ook gestudeerd hebben.
  Kortom, bouw voor deze doelgroep een aantal flats op het voormalige Wernink-terrein, flink hoog (12 verdiepingen?), dan kunnen zij makkelijk communiceren met hun vrienden aan de Klikspaanweg. Geen verdere ontsluitingswegen aanleggen, want alleen per fiets bereikbaar. Moet kunnen toch, D66 ?

  • Dus woningbezitters aan de andere kant van het spoor die daglicht gaan verliezen en waarbij studenten 24/7 in de tuin/woonkamer meekijken kunnen van u ongezien de …. krijgen omwille van uw woongenot? Lazer op met uw nimbygedrag.

  • Wat een ellende! Ik voel met u mee! Terreur nieuwe stijl …. D’66 is een “Moet Kunnen Partij” geworden. zeker in Leiden omdat ze drijft op de studenten. Geen wonder dat ze de ellende steeds op andermans bord legt. Sterkte ermee … en ga eens uitgebreid praten met de wijkagent.

 6. H.P. Nooteboom op

  Ik heb altijd D66 gestemd, maar nu niet meer. Hele straten worden onbewoonbaar omdat huisjesmelkers de huizen opkopen en verkameren. Vroeger was dat heel naders, toen woonden er één of twee studenten op kamers bij een hospita..
  Hans

  • Dit is precies mijn gedachte! Lokaal afgelopen 2 verkiezingen D66 gestemd maar dit thema is zo veel belangrijker geworden omdat de overlast zo veel is gegroeid. Het is echt overlast en daar kan geen ‘goed gesprek’ tegen op. D66 heeft mijn stem bij deze verloren.

 7. We zijn het zat op

  Studenten leven als arbeiders en hun kinderen proberen te slapen. DIT GAAT NIET SAMEN!
  Gemeente Leiden kan wel in een poep en een scheet aan de voorschoterweg een mini woonwijk voor asielzoekers uit de grond stampen met alles er op en er aan maar een paar simpele kamer woningen voor studenten bouwen is blijkbaar te hoog gegrepen!

 8. Nico van den Hout op

  Goed plan van jou Anneke, dan kan meteen Njord die kant op verhuizen, hebben we geen last meer van die vreselijke fietsen op de stoepen van de Morsweg.

  • de fietsen van Njord, dat is echt verschrikkelijk. en het ergste is dat Njord dit zelf ook vind. ze Proberen al jaren met de gemeente en de wijk er een oplossing voor te vinden. aan de overkant is een stuk groen, waar ze graag dubbele fietsenrekken wilde om de overlast op te lossen. de grond was niet van de gemeente maar van prorail. volgens prorail was de grond niet van hun. en zo gaat het maar door. Het bestuur is goed aanspreekbaar, dat er met een rolstoel, rollator of buggy niet veilig door de fietsen chaos heen te komen was, vonden ze een goed punt. dit hebben ze zo snel mogelijk geprobeerd op te lossen door met ducktape. op de grond paden te maken waar geen fietsen mochten staan. dit werkte best goed.

   dat er dan mensen zonder ook maar aan een ander te denken bozen brieven naar njord sturen snap ik dan niet. ze sturen dan brieven dat ze die fietsen maar aan de achterkant van het gebouw moeten zetten want daar is meer dan genoeg ruimte… Dan vergeten ze toch dat Njord een studentenroeivereniging is met een botenloods.

   De problemen liggen dus niet zozeer bij de studenten, al is het natuurlijk wel zo dat je zonder de studenten de problemen ook niet hebt. maar bij de huisjesmelkers. Als dat neit nodig was dan gebeurde het ook niet. maar het is echt heel erg volk. wij hebben een studentenhuis naast ons dat aan geen enkele regel voldeed. Dus hij kreeg de vergunningen niet rond. maar hij stond wel bij ons voor de deur met de vraag hoeveel wij voor ons huis wilden hebben.

   Dat D66 de chaos en problemen die de verkamering veroorzaakt niet ziet is onbegrijpelijk

 9. Diederik Meyer op

  @LEIDENAAR: het is niet te hopen dat naast u “als woningbezitter” een huis wordt verkamerd. Dan piept u wel anders. Studenten zijn tijdelijke bewoners en hebben geen, tot minimale binding met de buurt, alleen met hun medestudenten bij de sociëteit. Feesten, borrels, alles in voormalige eensgezinswoningen. Echt waar, ik snap heel goed dat studenten ook moeten wonen, maar concentreer ze dan in een flink woongebouw, dan hebben ze het samen ook leuker. Kijk naar de Klikspaanweg, perfect gebouw, perfecte locatie, goede oplossing. Het voorstel van mevr. De Boer verdient navolging !

  • Inderdaad, ik heb geen last van verkamering. Noch bij de buren, noch verder in de buurt. Heel vervelend voor de mensen die ermee geconfronteerd worden maar veel woningen in het centrum of net daarbuiten werken kennelijk als een magneet op studenten die exorbitante bedragen betalen voor een paar vierkante meters. Hoogbouw in de buitenwijken gaan geen problemen oplossen. De vraag naar studentenwoningen is onverzadigbaar.

 10. Petra Hoogeveen op

  Wordt het niet eens tijd dat de universiteit voor de studenten zorgt en de gemeenteraad voor de jonge leienaars.
  Idee: niet zoveel studenten aannemen. Maar ja het gaat alleen maar over GELD!!
  Schande en dat ten koste van de bewoners

 11. D’66 is ver van de mensen komen te staan doordat zij van elke realiteitszin gespeend is. De arrogantie van de VVD, de drammerigheid van de PvdA en de wijsneuzerigheid van GroenLinks… Meng ze en je hebt D’66. Gelukkig wijzen recente peilingen uit dat de partij er niet goed voor staat. Nog even geduld dus.

 12. Tja, je spuugt niet in de kom, waaruit je drinkt.
  D’66 weet steeds te suggereren op te komen voor studenten. Volgzaam stemvee moet je te vriend houden…

  • Een Leids burger op

   D66 is een typische studentenpartij . Maar de vraag is of studenten gebaat zijn bij torenhoge huurprijzen voor slechts een klein kamertje. Want juist uit de woningnood onder studenten proberen huisjesmelkers via verkamering (panden opdelen in kamers) hun slag te slaan.
   Zie hier waar dit toe kan leiden:
   https://sleutelstad.nl/2017/12/14/maat-politiek-schietende-huisjesmelker-leiden/
   Wim Larie en H.P Nooteboom hebben al laten weten geen D66 meer te zullen gaan stemmen. PotverD……..66 🙂

 13. Vechten tegen de bierkaai is het om verkamering tegen te gaan. Dat geldt voor alle studentensteden. Tientallen jaren bestaat dit probleem. Studenten hebben nu eenmaal een ander levensritme dan andere mensen. Praten met elkaar en afspraken maken waarbij je een kijkje neemt in elkaars leven kan een heleboel overlast voorkomen. Daardoor kan begrip ontstaan in elkaars manier van leven met geven en nemen tot gevolg. Je ertegen verzetten werkt wederzijds verzet in de hand en daarmee een nogal onprettige levenssfeer in je eigen huis over en weer.

 14. Niet alle kroonjuwelen worden verbrand door deze tamelijk overbodig stroming der draaikonten66. Want laten we wel zijn 66 draait op de stemmen van het zich suf lenende studentenkorps en de in tweedehands SAAB en Volvo’s over de toekomstige Leidse ringwegen rondscheurende stedelijke yuppengeneratie. De trend bij de verkiezingen wijst echter neerwaarts.
  Uiteraard moeten de excessen in de verkamering tegengegaan worden en tevens de groei ambities van de RM der UvL getemperd. Met name de grote instroom van buitenlandse (EU)studenten want dat kost de overheid ook nog eens handen met geld. Deze stad barst sowieso uit zijn voegen met een inbreiding van 8000 woningen in de komende jaren. Voor de studenten die nog instromen daar waar mogelijk betaalbare modulaire woningen neerzetten. Mag best aan de rand van de stad of aan de rand van een wijk. Creativiteit gevraagd van de bestuurder minus 66.

 15. Schudthethoofd op

  Sander van Diepen, eeuwige student, ga eens werken zoals normale mensen doen. Om 6u op, om 22u naar bed. Hele dag geconcentreerd moeten zijn als leraar, verpleegkundige of operator. Dan wil je niet dat er om 01.00 uur op een piano wordt geragd bij de buren. Of om 02.00 uur luid wordt gezongen op het belendende dakterras. Dan wil je niet dat een dronken studente op straat voor jouw huis om 04.00 uur per mobiel luidkeels d’r vriendje meldt dat ze een SOA heeft. Leiden is niet van de studenten, Leiden is van de Leidenaars. Studenten trekken weer weg, hebben geen binding met de stad en verdommen het om verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van hun woon- en leefomgeving. Ik heb in een straat gewoond die 60% verkamerd was. Fietsen voor de deur, tegen de auto’s, op straat. Lawaai op tijden dat anderen móeten slapen, zwerfvuil, de godganse avond tot middernacht brommertjes van bezorgservices in de straat. Onleefbaar. De verkamering zet door ook zonder huisjesmelkers – omdat ouders een huis kopen voor zoon- of dochterlief die vervolgens vrindjes laat intrekken. Levert meer op dan de spaarrekening. Gewone Leidenaars betalen de leefbaarheidsrekening.

 16. Schudthethoofd op

  Oh, en ik heb heus heel vaak met de studenten links, rechts en achter gesproken of het zachter kon, netter, oplettender, en met meer respect voor de omgeving en de buren. Kon allemaal. Maar met de komst van weer een nieuwe lichting bewoners begon de ellende van voren af aan. Zoals gezegd: geen binding.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline