Actievoerende apothekers bij Zorg en Zekerheid (foto: Gerry van Bakel).

Apothekers protesteren bij Zorg en Zekerheid tegen contract

Apothekers op de barricade zijn geen alledaags verschijnsel, maar vandaag staan er zo’n vijfitg boze apothekers en medewerkers in witte jassen bij het hoofdkantoor van Zorg en Zekerheid. Ze zijn het zzat, staat er op de meegebrachte spandoeken. Nog een beetje onwennig wordt er gescandeerd: Geen zorg, geen zekerheid.

Apotheker Sander Sloothaak uit Rijnsburg is de woordvoerder van deze groep zelfstandige ondernemers die nu toch gezamenlijk wil optrekken. Zij zijn tegen het nieuwe contract dat Zorg en Zekerheid hen aanbiedt. De apothekers vinden dat artsen, apothekers en patienten zelf moeten kunnen bepalen welk medicijn iemand krijgt voorgeschreven.

Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met apotheker Sloothaak.

De apotherkers zeggen dat onder het nieuwe contract op 1 januari in moet gaan alleen nog maar door Zorg en Zekerheid gekozen middelen aan patiënten mogen worden verstrekt. Verder  dreigt  Zorg en Zekerheid  apotheken die 12 % of meer afwijken van de door hen gestelde norm te gaan korten op hun inkomen. De apothekers zeggen dat zij hier niet mee akkoord kunnen gaan.  Bovendien is de veiligheid van de patiënten in het geding. Het verplicht wisselen van medicijnen geeft een risico op ongewilde fouten in het gebruik, bijvoorbeeld doordat patiënten verschillende doosjes met hetzelfde medicijn in huis hebben en zich door kleurverandering vergissen.De apothekers zijn naar het kantoor van Zorg en Zekerheid gekomen om te eisen dat het nieuwe contact van tafel gaat.

Bij de ingang staan de voorzitter van de Raad van Bestuur Ton van Houten en Divisiemanager Zorg Jan Kroes van Zorg en Zekerheid klaar om de petitie en de bijbehorende award in ontvangst te nemen en een kleine vertegenwoordiging uit te nodigen met elkaar in gesprek te gaan.

Jan Kroes, divisiemanager Zorg bij Zorg en Zekerheid heeft na afloop van de petitie-aanbieding ruim een uur gesproken met een aantal apothekers over hun klachten. Jan Kroes wist dat er iets zou gebeuren bij het hoofdkantoor vandaag maar was toch enigzins verrast door de grootte van de groep demonstranten. Hij betreurt dat de communicatie blijkbaar niet goed is verlopen. Jan Kroes zegt dat hij vooral wil kijken naar wat de zorgverzekeraar en de apothekers verbindt. Hij heeft de apothekers al wel laten weten dat het preferentiebleid niet zal worden teruggedraaid. Wel stelt hij dat als een huisarts wil afwijken van het voorgeschreven medicijn dat ook in de toekomst mogelijk zal blijven. Vrijdagmiddag praten Zorg en Zekerheid verder met de apothekers.

Apotheker Sander Sloothaak was teleurgesteld na afloop van het gesprek dat het prefentiebeleid niet zal worden gewijzigd. “Het gaat natuurlijk om het geld. Maar als patienten moeten wisselen van medicatie kost dat vaak ook extra geld.” Hij sluit verder acties niet uit, maar wil voorlopig het gesprek met Zorg en Zekerheid afwachten. “Dit was een zeldzaam protest.”

Advertentie

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×