(Foto's: Regio15).

Grote brand bij Elza Hoeve aan Vlietweg

Rond 8.45 uur is brand uitgebroken in een bijgebouw van de Elza Hoeve aan de Vlietweg in Leiden. In de stal bij de Elza Hoeve staan normaal gesproken pensionpaarden. Eigenaar Wilbert van der Post laat aan Sleutelstad weten dat hij alle paarden heeft kunnen redden.

Van der Post: “Ik werd vanmorgen gebeld door een buurman. Toen zag ik vanuit het raam de rook en ben meteen naar de stal gerend. Daar stonden vier paarden. De eerste box heb ik nog open kunnen trekken, waardoor het paard naar buiten kon rennen”.

Een paard heeft brandwonden
Door de enorme rookontwikkeling kon Van der Post niet de stal in om de drie andere paarden te bevrijden. “Toen ben ik op de trekker gesprongen en heb de hele achterwant eruit getrokken. Toen konden de andere drie paarden ook vluchten,” aldus een opgeluchte Van de Post.  Een van de paarden droeg een deken en liep daardoor enkele brandwonden op. “Die lijken mee te vallen,” zegt Van der Post. “De veearts is inmiddels ter plaatse”.

Oude stal was pas gerenoveerd
Hoe de stalbrand is ontstaan, weet Van der Post nog niet. Kortsluiting zou een mogelijkheid kunnen zijn. Het gebouw uit de jaren 30 was pas helemaal gerenoveerd. Ook het dak was recent vervangen, waardoor er waarschijnlijk geen asbest is vrijgekomen. De brandweer heeft voor de zekerheid wel monsters genomen.

In de stal lag ook hooi opgeslagen. Een muurtje tussen de ruimte waar de dieren stonden en de hooiopslag heeft mogelijk voorkomen dat de vlammen sneller op zich heen grepen dan nu is gebeurd. Het gebouw is uiteindelijk tot de grond toe afgebrand.

De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De rookpluim was in grote delen van de stad te zien. (Foto: Willem van der Pluym).

 

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden elzabrand


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×