Laatste dag crowdfunding voor eerste Leidse Kattencafé

19

Leiden is dicht bij de realisatie van het eerste kattencafé in de stad. Kattencafé Sophie heeft 22.500 euro nodig om te kunnen starten en dat bedrag is inmiddels bijna bereikt. De crowdfunding om het geld bij elkaar te krijgen loopt nog tot en met vandaag. In het kattencafé kunnen mensen met een kat op hun schoot genieten van een kopje koffie, ontbijt of lunch. Het café gaat mogelijk voor de zomer al open.

Suzette Nesselaar en Robbert Beurse in gesprek met initiatiefneemster Chantal Vijlbrief over het eerste Leidse Kattencafé.

Chantal Vijlbrief is de initiatiefneemster van het kattencafé. Ze heeft er vertrouwen in dat het resterende geld vandaag wordt opgehaald. “We hebben nog veel mensen niet bereikt in Leiden en omstreken. Het moet te doen zijn. Ik probeer op social media en door te flyeren op straat nog mensen aan te sporen om bij te dragen. Ook ben ik afgelopen weekend met een grote veiling gestart waar nog geld van binnen komt.”

Mensen die willen bijdragen kunnen via de actiepagina ook voor allerlei leuke cadeaus kiezen zoals een foto van je eigen kat aan de muur, een koffie- of theestrippenkaart en allerlei proeverijen.

Locatie
Een exacte locatie heeft Vijlbrief nog niet. Wel is duidelijk dat Kattencafé Sophie in het centrum van Leiden moet komen. “Ik ben al in gesprek met een paar pandjes en ik heb nu iets op het oog vlakbij de HEMA in de Haarlemmerstraat.”

De katten
Vijlbrief verwacht dat er uiteindelijk zo’n zes tot acht volwassen katten in het café rondlopen. Die komen mogelijk uit het Leidse dierenasiel of vanuit een opvang in Kreta. Hoewel de katten de hele dag vrij rondlopen hoeven bezoekers volgens Vijlbrief niet bang te zijn dat hun lunch wordt opgegeten. “Mensen met katten weten dat dat wel meevalt. Er zal wel eens een ondeugend beestje tussen zitten, maar de katten zijn netjes afgericht.”

Regels
Om de katten niet teveel te belasten zijn er regels opgesteld voor het café. Zo mogen de katten niet zomaar worden opgetild en mogen klanten slapende katten ook niet wakker maken. Daarnaast krijgen de katten een eigen ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken.

Zielig?
Mensen die het zielig vinden voor de katten nodigt Vijlbrief juist uit om een keer langs te komen. “Ik wil graag dat mensen met twijfels ervaren hoe het eraan toe gaat. Het café is het huis van de katten en de mensen zijn er te gast. Ook komen er camera’s in het café te hangen zodat ik de katten dag en nacht in de gaten kan houden.”

Delen

19 reacties

 1. Leuk idee nu hopelijk dat gemeente Leiden afd Horeca zoals gewoonlijk roet in het eten gaat gooien want dat schijnt normaal te zijn dat ondernemertje pesten. Dat weerhoud mij er al jaren ervan af voor mezelf te beginnen.

 2. Er is en horeca stop in Leiden er is al teveel, nu proberen bepaalde ondernemers het op deze manier goeie zet . Na kindercafe nu poezencafe en ja natuurlijk binnenstad. Stel ik kom zonder kind of kat kan ik dan iets bestellen?zo ja dan is het gewoon horeca.!!.Wat krijgen wij nog meer, muizencafe , hondencafe , vogelcafe!! En nog subsidie ook , rijke stad deze gemeente.😡🐱🐒🐕🐀🐿🐤

  • Piet Pekelharing op

   In Wales heeft men al een combinatie van een muizen- en kattencafé geprobeerd. Het was geen succes.

 3. Als je alles gehad hebt … Grenzeloos decadent wat mij betreft. Maar ja… we leven in het “moet kunnen”- tijdperk. Absolute waanzin.

 4. Mona van der Putten

  Heel erg leuk, maar ……..Waarom niet Stichting Leiden Helpt? Ik snap het echt niet.
  En kom niet met de smoesjes, er zijn geen armen….. Haal dan de blinddoeken ervan af….

  • Chantal Vijlbrief

   Mona van der Putten omdat dit een crowdfunding is die ik heb opgezet om dit idee te kunnen realiseren. De gemeente leiden heeft hierbij eenmalig een donatie gedaan. Heeft niets met stichting leiden helpt te maken want wat ik begreep, ging het daar om jaarlijks duizenden euro’s subsidie.

  • Chantal Vijlbrief

   Sonja Prins-Gerichhausen het is strikt verboden dat op de plekken waar eten en drinken bereid wordt katten komen. Daarom zal de keuken afgeschermd worden voor de katten. Voor de rest gelden dezelfde HACCP richtlijnen. De katten komen in het zit gedeelte en daarbij in een ruimte waar alleen de katten en personeel kunnen komen om zich terug te trekken als ze dat willen:)

 5. Jammer dat ik allergisch ben voor katten, maar verder wel een erg leuk initiatief. In Rotterdam is ook een kattencafé dat al jaren goed loopt, mooi dat het ook in Leiden kan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline