Science071: Belastingontduikers in het oude Egypte

Vandaag bij Science 071: Chemicus Ludo Juurlink ontleedt de werking van het kleinste molecuul, waterstof, in een katalysator. Eline Scheerlinck doet onderzoek naar eeuwenoude belastingdocumenten uit het Egypte van de 8e en 9e eeuw. Culturele antropoloog en oorlogsfotograaf Teun Voeten presenteert zijn nieuwe tentoonstelling over de Mexicaanse drugsoorlog. In het wetenschapsnieuws vertelt Roos ons over onderzoek naar de Datingapp Tinder en een spermabank voor pinguïns.

Een doorbraak in het onderzoek naar het uiteenvallen van waterstof in een katalysator, cruciaal voor brandstofcellen. Na een samenwerkingsverband tussen Leidse en Eindhovense chemici vertelt een van de onderzoekers, Ludo Juurlink, ons meer over de brandende strijd in de academische wereld en hun oplossing. Op papier in ieder geval een grote vooruitgang voor de chemische industrie.

 

In het Egypte van de 7e en 8e eeuw speelde belasting een belangrijke rol. Promovendus Eline Scheerlinck deed onderzoek naar de eeuwenoude documenten die zijn gevonden in het woestijnzand. Zo kwam zij alles te weten over deze belastingen en hoe deze samenleving in elkaar zat. Ze vertelt ons daarnaast ook over haar deelname aan het Scientist Wanted-project waarbij promovendi een filmpje moeten maken over hun onderzoek.

 

Teun Voeten is cultureel antropoloog en Oorlogsfotograaf. Met zijn camera legde hij sinds 1991 conflicten vast in voormalig Joegoslavië, Colombia, Rwanda, Soedan, Siera Leone, Liberia, Afghanistan, Libië en Syrië. Hij deedt onlangs promotieonderzoek in Mexico en bracht daar de drugsoorlog in beeld. De faculteit Sociale Wetenschappen presenteert zijn foto’s in een tentoonsteling. Redacteur Wouter ging langs en sprak Teun Voeten. 

 

In het wetenschapsnieuws van deze week vertelt Roos ons alles over gloednieuw onderzoek dat is gedaan naar de datingapp Tinder. Ook licht zij ons in over een spermabank voor Afrikaanse pinguïns. Ten slotte blijkt dat de vraag of je een ochtend- of een avondmens bent te maken heeft met genen! 

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×