(Foto's: Gerry van Bakel).

Parazwemster weer op koers voor deelname Zomerspelen Tokyo

Jonne Moleman denkt liever in mogelijkheden dan beperkingen. ZIj vindt dat de rolstoel en de beenspalk die ze nodig heeft in het dagelijks leven niet belemmerend hoeven te zijn voor haar sportcarrière. Jonne Moleman heeft doorzettingsvermogen voor drie en in het water voelt ze zich helemaal vrij. Coach Paul van der Ploeg verzint de trucs die ze nodig heeft om zo hard mogelijk te zwemmen.

Tien tot twaalf keer per week duikt Jonne Moleman het wedstrijdbad in van zwembad De Zijl in de Leidse wijk De Kooi. Geregeld al om 5.30 uur in de ochtend., want het is lastig om trainingsuren te krijgen op meer comfortabele uren. Voor Jonne lijkt het niet zoveel uit te maken, ze gaat altijd met plezier naar de training. Ze werd een aantal jaar geleden ontdekt als zwemtalent en zat binnen een maand in het talententeam van de Nederlandse zwembond. Door wat fysiek ongemak en een terugslag in haar mobiliteit na een operatie duikelde ze daar weer uit. Maar met behulp van haar trainer en coach Paul van der Ploeg wist ze zich terug te knokken.

Met haar goede resultaten speelde Jonne zich ook in de kijker van de Leidse Sportfederatie die haar nomineerde voor de sportprijs ‘Beste aangepaste sporter van het jaar’. Op vrijdag 8 februari wordt de uitslag bekend gemaakt. In de categorie Publieksprijs van Het Leidsch Dagblad gooit Jonne ook hoge ogen. Ze voelt zich met alle aandacht zeer vereerd.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jonne Moleman.

Jonne Moleman ging op andere manieren trainen, onder andere in open water en vond het plezier in de zwemsport weer terug en ook geloof in haar eigen kunnen. Eind 2018 resulteerde dat op de Nederlandse kampioenschappen in titels en wereldrecords. Voor 2019 is de blik gericht op het wereldkampioenschap en kwalificatie voor de Paralympics in Tokyo.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met trainer/coach Paul van der Ploeg.

Paul van der Ploeg is trainer en coach van zwemvereniging LinK, een club die verbinding zoekt tussen mensen die willen sporten ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Paul van der Ploeg zoekt altijd naar oplossingen die bij mensen passen. Zo heeft hij voor Jonne die haar benen niet kan gebruiken een afzetmethode bedacht die haar sneller maakt op de keerpunten. Wat hij leert van het begeleiden van een zwemster als Jonne past hij ook toe bij de valide zwemmers die hij traint en omgekeerd. “Bij LinK is iedereen welkom.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×