Protest LEAD roept op tot minder woningen en nieuw participatieproces

8

Schuilend onder twee partytenten protesteerde een groep van ongeveer veertig buurtbewoners zaterdagmiddag tegen de komst van drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan. De uitgangspunten van LEAD Leiden, zoals het bouwproject heet, worden de komende maand ter besluitvorming aan de Leidse gemeenteraad voorgelegd. “Wij zijn niet tegen, maar willen een alternatief”, is de boodschap aan de raadsleden.

Waar het buurtprotest niet tegen is, is woningbouw in hun buurt. Men is KPN en Monuta liever kwijt dan rijk, werd wel duidelijk. “Maar met dit plan komen er in één keer 560 woningen bij, dat is net zoveel als de hele wijk Nieuw Leyden”, legt één van de aanwezigen uit. Dat levert ongeveer tweeduizend extra verkeersbewegingen per dag op, zo hebben de bewoners uitgerekend, die allemaal door de ‘autoluwe’ wijk Nieuw Leyden gaan rijden. “Dat er woningen komen, prima, maar dit is gewoon te massaal.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra was bij het protest en sprak met verschillende aanwezigen

Participatie
Het is niet de eerste keer dat deze bewoners van zich laten horen. Ook tijdens de twee participatiebijeenkomsten die projectontwikkelaar Red Company uit Rotterdam organiseerde, was dit geluid goed hoorbaar. Maar met hun zorgen is niets gedaan, vindt het groepje buurtbewoners. “Je kon dat geen participatie noemen. Er was al een plan en wij konden bij wijze van spreken alleen nog meepraten over de kleur van de wipkip”, legt één van hen uit. Ze hadden liever gezien dat de gemeente eerst bij hen langs was gekomen, voordat er een plan werd gepresenteerd. “Dan kijk je samen wat er mogelijk is en besteed je het aan de hand van die eisen uit.”

Hoogbouw om groen te behouden
Het protest bleef niet onopgemerkt. Enkele raadsleden kwamen even langs op de toekomstige LEAD-locatie aan de Willem de Zwijgerlaan. “Ik wil nu vooral luisteren wat de buurt vindt”, aldus GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal. Coalitiegenoot Sander van Diepen (D66) wijst, net als Van Gaal, op de woningnood. “De mensen die hier in de toekomst willen wonen, hebben ook een mening.” Daarnaast benadrukt Van Diepen nog maar eens dat hij hoogbouw een logische keuze vindt. “In maart (gemeenteraadsverkiezingen, red.) heeft een overduidelijke meerderheid gekozen voor hoogbouw, om het groen in de stad te bewaren.”

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Deze diashow vereist JavaScript.

De woorden van Joost Bleijie (CDA) werden positiever ontvangen. “Ik mag het van de wethouder niet zeggen, maar het begint al behoorlijk op Hong Kong aan de Rijn te lijken”, herhaalde hij zijn verkiezings-retoriek van vorig jaar. Bleijie adviseerde de wijkbewoners om in actie te komen, voordat er in de gemeenteraad over gesproken zou worden. “Ik zei tegen ze: als jullie dit als buurt veranderd willen zien, dan moeten jullie nu wel een beetje stampij gaan maken.” Hij kan zich goed vinden in de mening van de actievoerders. “Dat we in de stad moeten bouwen begrijpen we, maar doe dat wel even op een normale manier.”

Een échte toren
Naast protestgeluiden klonk er her en der ook een iets positiever geluid. “Alle mensen die ik tot nu gesproken heb in mijn blok, zijn allemaal voor”, vertelt een bewoner van Nieuw Leyden, architect van beroep. “Er is er geen één die tegen is.” Hij ziet een architectonisch hoogstandje graag naar Leiden komen: “zet hier nou eens een keer een echte toren neer”, was zijn boodschap. Daarvoor is wel een goede oplossing nodig voor het extra verkeer, vindt ook hij, maar zorgen daarover maakt hij zich niet.

Of het protest voet aan de grond krijgt, zal de komende weken moeten blijken. Aanstaande donderdag is er in de Commissie Stedelijke Ontwikkeling ruimte om de raadsleden toe te spreken, een mogelijkheid waar veelvuldig gebruikt van gemaakt gaat worden. Begin maart wordt het plan vervolgens inhoudelijk behandeld. Of die behandeling volledig door kan gaan, hangt overigens nog af van het aantal (geldige) handtekeningen dat wordt ingezameld voor een referendum over LEAD; als dat er meer dan 750 zijn, wordt het proces voor zes weken stilgelegd. De deadline daarvoor is begin maart.

 

Delen

8 reacties

 1. Mooi plan die hoogbouw. Het is nu heel rustig daar in de buurt, kan best wat verkeer bij!

  • Een Leids burger op

   De Willem de Zwijgerlaan met al dit verkeer zou ik toch niet ¨rustig¨ willen noemen. Er staan daar ook al enige hoge gebouwen. Hoogbouw is juist nodig om groen te bouwen. Maar het is altijd weer hetzelfde liedje: Bouw maar ergens anders maar in de eigen wijk niet teveel en niet te hoog en vooral niet in het eigen achtertuintje.
   .
   Zo wordt de woningbehoefte nooit opgelost natuurlijk. Overigens vind ik dat spandoek met de tekst dat het ook 75% sociale woningbouw kan (i.p.v. 25 %) zijn niet erg realistisch.

 2. Niemand wil dergelijke kolossen van 115 m. hoog voor zijn deur, de stad wordt er op die plek ook niet mooier van, voor echte hoogbouw moet je de juiste plekken zoeken. Langs de Stadspolderweg lijkt me ’n uitstekende locatie, langs het spoor, voor bijna niemand zon wegnemend en verder af van de historische binnenstad. Voor de daar thans gevestigde en relatief “kleine” bedrijfjes is elders best wel andere ruimte te vinden, desnoods in de onderbouw

  • Niet helemaal waar, ik woon hemelbreed iets van 300 meter van de LEAD locatie af en ik vind het een prachtig project. Kortom “PleaseInMyBackYard”! (FrontYard is ook OK)

 3. Angèle A. Bakkum op

  Laat de raadsleden van de gemeente Leiden eens naar de Servetstraat in Utrecht gaan en vlak onder de reusachtig oprijzende Domtoren uit de 13e eeuw, omhoog gaan kijken. Dáár zie en onderga je pas het abstracte cijfer op papier van LEAD wat deze hoogte in de realiteit met de omgeving en de mens doet.
  Het is een massief blok van 112 meter hoog wat over je heen valt. Wat een reus, die op een verpletterende manier uit de grond oprijst en zijn dak hoog in de wolken steekt……..de woonhuizen ver beneden zich latend.
  Ik heb ooit in de Domstad gewoond en wéét waarover ik spreek.
  Diep bedroefd ben ik, hoe overheden tegenwoordig de democratie met voeten treden, als
  zij de burgers buiten sluiten, waar zij qua woongenot en andere zaken correct op de
  hoogte moeten worden gesteld en op zuivere wijze inspraak dienen te krijgen.
  Deze woontorens worden immers vast geklonken aan de randen van onze mooie groene
  wijken met oud- en nieuwbouwhuizen alswel flats, die qua hoogte smaakvol met elkaar zijn verweven. Dat laatste vertegenwoordigt nog een goede zorgplicht over stad en inwoners, waar men ooit op een correcte manier aan begonnen was………. De historische stad Utrecht heeft wolkenkrabbers geplaatst buiten de stad, aan de snelweg, ver weg van het centrum, dat zou ook
  een optie kunnen zijn voor de minstens zo historische stad Leiden.
  Ik stel voor elkaar in het midden tegen te komen en recht te doen aan de democratische rechtsvorm waaronder wij allen vallen: burgers zowel als gemeente.
  De omwonenden hier vragen slechts om aanpassing van de hoogte, en wel tot de hoogste flats
  die er al staan. Alléén boven deze grens uitgaan tast hier de harmonie en het woongenot van velen aan.
  Helaas kon ik niet – zoals vele anderen – op de vergadering van 7 februari j.l. aanwezig zijn, omdat ik niet de gave van het gesproken-, maar van het geschreven woord bezit.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline