Op de locatie waar de drie torens van LEAD moeten komen, verzamelde een groep van veertig wijkbwoners zich om te protesteren. (Foto's: Chris de Waard)

Protest LEAD roept op tot minder woningen en nieuw participatieproces

Schuilend onder twee partytenten protesteerde een groep van ongeveer veertig buurtbewoners zaterdagmiddag tegen de komst van drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan. De uitgangspunten van LEAD Leiden, zoals het bouwproject heet, worden de komende maand ter besluitvorming aan de Leidse gemeenteraad voorgelegd. “Wij zijn niet tegen, maar willen een alternatief”, is de boodschap aan de raadsleden.

Waar het buurtprotest niet tegen is, is woningbouw in hun buurt. Men is KPN en Monuta liever kwijt dan rijk, werd wel duidelijk. “Maar met dit plan komen er in één keer 560 woningen bij, dat is net zoveel als de hele wijk Nieuw Leyden”, legt één van de aanwezigen uit. Dat levert ongeveer tweeduizend extra verkeersbewegingen per dag op, zo hebben de bewoners uitgerekend, die allemaal door de ‘autoluwe’ wijk Nieuw Leyden gaan rijden. “Dat er woningen komen, prima, maar dit is gewoon te massaal.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra was bij het protest en sprak met verschillende aanwezigen

Participatie
Het is niet de eerste keer dat deze bewoners van zich laten horen. Ook tijdens de twee participatiebijeenkomsten die projectontwikkelaar Red Company uit Rotterdam organiseerde, was dit geluid goed hoorbaar. Maar met hun zorgen is niets gedaan, vindt het groepje buurtbewoners. “Je kon dat geen participatie noemen. Er was al een plan en wij konden bij wijze van spreken alleen nog meepraten over de kleur van de wipkip”, legt één van hen uit. Ze hadden liever gezien dat de gemeente eerst bij hen langs was gekomen, voordat er een plan werd gepresenteerd. “Dan kijk je samen wat er mogelijk is en besteed je het aan de hand van die eisen uit.”

Hoogbouw om groen te behouden
Het protest bleef niet onopgemerkt. Enkele raadsleden kwamen even langs op de toekomstige LEAD-locatie aan de Willem de Zwijgerlaan. “Ik wil nu vooral luisteren wat de buurt vindt”, aldus GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal. Coalitiegenoot Sander van Diepen (D66) wijst, net als Van Gaal, op de woningnood. “De mensen die hier in de toekomst willen wonen, hebben ook een mening.” Daarnaast benadrukt Van Diepen nog maar eens dat hij hoogbouw een logische keuze vindt. “In maart (gemeenteraadsverkiezingen, red.) heeft een overduidelijke meerderheid gekozen voor hoogbouw, om het groen in de stad te bewaren.”

(tekst gaat verder onder de foto’s)

De woorden van Joost Bleijie (CDA) werden positiever ontvangen. “Ik mag het van de wethouder niet zeggen, maar het begint al behoorlijk op Hong Kong aan de Rijn te lijken”, herhaalde hij zijn verkiezings-retoriek van vorig jaar. Bleijie adviseerde de wijkbewoners om in actie te komen, voordat er in de gemeenteraad over gesproken zou worden. “Ik zei tegen ze: als jullie dit als buurt veranderd willen zien, dan moeten jullie nu wel een beetje stampij gaan maken.” Hij kan zich goed vinden in de mening van de actievoerders. “Dat we in de stad moeten bouwen begrijpen we, maar doe dat wel even op een normale manier.”

Een échte toren
Naast protestgeluiden klonk er her en der ook een iets positiever geluid. “Alle mensen die ik tot nu gesproken heb in mijn blok, zijn allemaal voor”, vertelt een bewoner van Nieuw Leyden, architect van beroep. “Er is er geen één die tegen is.” Hij ziet een architectonisch hoogstandje graag naar Leiden komen: “zet hier nou eens een keer een echte toren neer”, was zijn boodschap. Daarvoor is wel een goede oplossing nodig voor het extra verkeer, vindt ook hij, maar zorgen daarover maakt hij zich niet.

Of het protest voet aan de grond krijgt, zal de komende weken moeten blijken. Aanstaande donderdag is er in de Commissie Stedelijke Ontwikkeling ruimte om de raadsleden toe te spreken, een mogelijkheid waar veelvuldig gebruikt van gemaakt gaat worden. Begin maart wordt het plan vervolgens inhoudelijk behandeld. Of die behandeling volledig door kan gaan, hangt overigens nog af van het aantal (geldige) handtekeningen dat wordt ingezameld voor een referendum over LEAD; als dat er meer dan 750 zijn, wordt het proces voor zes weken stilgelegd. De deadline daarvoor is begin maart.

 

Leiden Politiek LEAD


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×