Auke-Florian Hiemstra van CanalCups Leiden was een van de insprekers bij de raadscommissievergadering over het invoeren van ecoglazen. (Foto's: Chris de Waard).

Brede steun voor verplichte invoering ecoglazen

De discussie over het al dan niet invoeren van de verplichting om bij evenementen in Leiden ecoglazen met statiegeld te gebruiken loopt al jaren, maar in de komende maanden wordt deze in het voordeel van de voorstanders beslecht. Alleen de exacte invoeringsdatum is nog niet helemaal zeker. Gestuurd wordt op Leidens Ontzet.

Chris de Waard sprak na afloop van de commissievergadering met Auke Florian Hiemstra van Canalcups Leiden, wethouder Yvonne van Delft, bestuurslid Bettina van Klaveren van de 3 October Vereeniging, Ruud Witteman van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Leiden en met Jeroen van der Lippe van Werfpop.

Afgelopen week vergaderde de raadscommissie Werk en Middelen over de hardplastic statiegeldglazen en niet alleen binnen de Leidse raad is inmiddels brede steun, ook de horeca-ondernemers zelf zijn positief. Maar Ruud Witteman die de raadsleden namens de Leidse horeca-ondernemers toesprak gaf ook een waarschuwing af: “Er moeten nog heel wat hobbels genomen worden en als dat in de komende weken niet lukt, halen we 3 oktober niet en moeten we de invoering wellicht verschuiven naar Koningsdag 2020”.

Verplichting alleen in combinatie met verbod
Een van de grootste problemen die de horeca-ondernemers in het centrum zien, zijn door bezoekers meegebrachte blikjes en flesjes. Dat scheelt omzet en de eisen voor festivals worden al jaren steeds strenger en dus zijn de ondernemers steeds meer geld kwijt voor zaken als pontons, beveiliging en daar komen nu de ecoglazen bij. “En al die kosten moeten we terugverdienen met de baromzet”, zegt Witteman. Een verbod op het meebrengen van eigen eten en drinken naar het evenemententerrein moet daarom van de Leidse horeca worden gekoppeld aan de invoering van ecoglazen. “Anders gaat een deel van de ongeveer vijftig vergunninghouders op 2 en 3 oktober ook afhaken en dan wordt het in de omgeving van de Nieuwe Rijn nóg drukker”, waarschuwt Witteman.

Werkbezoek aan Gent
Een Leidse delegatie ging vorig jaar op werkbezoek in het Vlaamse Gent waar ecoglazen al langer worden gebruikt bij bijvoorbeeld de Gentse Feesten. De ervaringen daar zijn voornamelijk positief en dus is ook bij de Leidse horeca de stemming veranderd. “Ik ben sinds dat bezoek echt positief”, zegt Witteman. “Het kan, maar we moeten hier dan niet het wiel opnieuw gaan uitvinden en ook zorgen dat aan de voorwaarden voor een succesvolle invoering wordt voldaan.”

Naast een verbod op het meebrengen van eigen drankjes, moet er ook één type ecoglas komen voor alle tappunten. Witteman: “Anders kunnen mensen hun glas niet overal inleveren en daar zit een euro statiegeld op. Als je dat niet goed regelt, kan er agressie ontstaan en dat is wel het laatste dat we willen”.

Meerderheid voor verplichte invoering
Wethouder Van Delft in blij met de omslag. Jaren geleden maakte ze als raadslid al een initiatiefvoorstel voor het invoeren van de ecoglazen. Dat werd toen niet in stemming gebracht omdat wel duidelijk was dat er geen meerderheid zou zijn. Wel resulteerde het in bijvoorbeeld een pilot bij Werfpop. Toen GroenLinks bij de verkiezingen een klinkende overwinning behaalde en aanschoof bij de college-onderhandelingen, zag de partij haar kans schoon en liet de verplichte invoering van ecoglazen op het akkoord opnemen.

Verbod op meebrengen drankjes lastig
Van Delft gaat er vanuit dat de invoering ook echt nog dit jaar kan plaatsvinden bij de viering van Leidens Ontzet. Of een verbod van het meebrengen van eigen drank dat ook van kracht is, weet ze niet. “Dat is lastig”, zo stelt ze. “Amsterdam heeft het net ingevoerd, dus we gaan zeker kijken naar de ervaringen daar’. Van Delft denkt dat een mentaliteitsverandering een betere oplossing is. “Het moet normaal worden dat je je drankje koopt bij het evenement waar je bent. Mensen moeten elkaar daarop gaan aanspreken”.

Expositie Canalcups extra weekeinde geopend
Vorig jaar ging een groepje gedreven vrijwilligers net de viering van Leidens Ontzet per kano de Leidse grachten door en haalde op een stuk van achthonderd meter duizend plastic bekertje uit het water. Die werden allemaal gefotografeerd en totdat Leiden volledig is overgestapt op het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers, wordt er elke dag een foto van een grachtenbeker op het Instagram-account Canalcups gepost. Ook was er afgelopen maand een expositie van CanalCups in Old School. Wegens succes wordt deze verlengd en kan ook komende weekeinde nog een bezoek worden gebracht aan de tentoonstelling.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek Ecoglazen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×