Impressie van de woontorens die samen het project LEAD Leiden vormen. (Afbeelding: RED Company)

Aanstaande woensdag uitspraak Raad van State over bouwplan LEAD

De Raad van State doet komende woensdagmorgen na flink wat uitstel eindelijk uitspraak in de zaak die omwonenden aanhangig maakten bij de hoogste bestuursrechter over het plan LEAD Leiden dat voorziet in de bouw van drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan in Leiden. Eén daarvan wordt met 115 meter met afstand het hoogste gebouw van Leiden.

Al voor de zomer van 2021 stelde de Leidse gemeenteraad het bestemmingsplan ‘LEAD‘ vast, waardoor de realisatie van de Leidse wolkenkrabbers met allerlei voorzieningen op de onderste verdieping mogelijk wordt. In de torens komen in totaal 580 appartementen. Die torens worden respectievelijk 65, 85 en 115 meter hoog

De torens komen op de plek van het oude KPN-kantoor en uitvaartcentrum Monuta. De Rotterdamse ontwikkelaar RED Company is de initiatiefnemer van het plan dat al jaren wordt aangevochten door omwonenden, deels verenigd in Buurtvereniging Groenoord Noord, en het overlegorgaan Voorzittersoverleg Leiden Noord. Die vinden het veel te massaal en zijn bang voor onder meer parkeer- en verkeersoverlast in de omliggende wijken en de toegangswegen. Ook zijn de gebouwen in hun ogen te hoog, waardoor gevreesd wordt voor wind- en schaduwhinder. De hoogte is volgens de bezwaarmakers niet passend in de omgeving.

Leiden Maatschappij Politiek LEAD


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×