Gemeentelijke kerstbomen weer ter discussie

9

De Leidse gemeenteraadsleden hebben zich gisteravond weer eens gebogen over het plaatsen van enkele grote kerstbomen in het centrum. In de raadscommissie Werk en Middelen bleken veel partijen moeite te hebben met de twintigduizend euro die de gemeente er jaarlijks voor uittrekt. “Kerst is een periode van licht en hoop”, vond ChristenUnie-fractievoorzitter Pieter Krol die het zonde vindt om zoveel geld uit te geven aan een paar bomen die na een paar weken weer worden afgedankt. “Geef het geld dan maar aan de voedselbank.”

Ook het CDA vindt het in een periode waarin de gemeente Leiden worstelt met de financiën lastig te verkopen om zo’n norm bedrag uit te geven aan een paar kerstbomen. Fractievoorzitter Joost Bleijie wil het bedrag het liefste helemaal schrappen en de kosten eventueel neerleggen bij de horeca. “Die profiteren immers direct van de extra bezoekers”. Als het geld wel beschikbaar blijft dan kan het beter worden besteed aan de uitbreiding van het project waarbij historische puien in oude luister worden hersteld.

Chris de Waard sprak met Lianne Raat en IJsbrand Olthof over een alternatief met duurzame kerstbomen.

D66 en de Partij voor de Dieren bleken helemaal op een lijn te zitten en willen het geld niet meer uitgeven aan een ‘stervende boom’ zoals PvdD-raadslid Lianne raat het verwoordde, maar aan een duurzaam exemplaar met kluit. Een goede plek daarvoor is als het aan D66-raadslid IJsbrand Olthof ligt het Stationsplein dar immers deel gaat uitmaken van de Duurzaamste Kilometer van Nederland. De boom zou dat het hele jaar moeten blijven staan, want anders is het nog steeds niet duurzaam.

“En zo’n boom die het hele jaar blijft staan is om meerdere redenen goed”, vond Lianne Raat van de PvdD. “Het is een genot voor het oog, filtert fijnstof, geeft zuurstof en helpt bij het bestrijden van hittestress in de zomer”.

Welk voorstel volgende maand in de raad een meerderheid krijgt of dat alles alsnog bij het oude blijft, is nog niet helemaal duidelijk. De VVD wil zo’n duurzame boom niet bij het station, want dat is niet de binnenstad. Ook de Partij Sleutelstad is die mening toegedaan en wil een permanente boom op de Beestenmarkt. GroenLinks vindt dat een kerstboom bij kerst hoort en dus niet moet blijven staan. “Daarnaast vind ik het een van de lelijkste bomen die er zijn”, voegde GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe daar nog aan toe. “Zo’n boom is ook bepaald niet het belangrijkste aspect van de viering”.

Delen

9 reacties

  1. Kerstbomen, nu al? Ik ben van mening dat we het eerst over matzes en paaseieren moeten gaan hebben. In verband met het tweede verwijs ik nadrukkelijk naar een schokkend bericht in het onbetwisbaar betrouwbare, onberispelijk waarheidsgetrouwe en oerserieuze De Speld van 14 april 2017.

  2. Dat uitgerekend de Christelijke partijen een uiting van een van de belangrijkste Christelijke feesten van het jaar willen bannen is het failliet van onze normen en waarden. Past wel in de ‘weg met ons-mentaliteit’.

  3. Petra Hoogeveen op

    Eeen kerstboom is geen uiting van de christelijk feest. In tegendeel!!
    Belangrijker dat er minder bomen worden gekapt en en meer grote nieuwe worden herplant.

  4. Als je weet hoe moeilijk de Gemeente doet over besteding van middelen ten behoeve van andere doelen zoals sport of het welzijn van ouderen, dan denk ik dat het terecht is dat er heel kritische vragen worden gesteld.

  5. Trouwens die kerstversiering “ballen” zagen er ook niet uit. Armoedig zooitje. Als ik dan zie hoe ze dat in andere steden doen is Leiden gewoon flut. Maar ja dat zijn we al gewend. Trek die ambtenaar eens van zijn stoel en laat hem/haar eens informeren hoe ze dat in andere steden dat wél doen. Gouda of Delft.

  6. kwalijk dat men hier ook al ruziet over dit thema. Wel vind ik : laat de overheid, zo ook de gemeente, zuinig met het geld omgaan. en dan hebben wij het nog niet eens over de grootste geldsmijterij, bomenvernieling en eigenlijk onzin de ‘Centrumroute’ . Stop daar helemaal mee!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline