De Klaverhal is aan vervanging toe. (Archieffoto).

Raad opnieuw oneens over toekomst Klaverhal in Zoeterwoude

Wethouder Ruud Bouter zal met een nieuw plan moeten komen voor de toekomst van De Klaverhal in Zoeterwoude. Een keuze voor renoveren van de Klaverhal, een nieuwe hal op de huidige lokatie of nieuwbouw op sportpark Haasbroek kwam er niet.

De verschillende fracties in de raad vinden dat niet alle betrokken partijen tijdig zijn gehoord en missen de optie voor nieuwbouw op Haasbroek in combinatie met een gymzaal op de huidige lokatie van De Klaverhal. De naastliggende school en SKZ (Stichting Kinderopvang Zoeterwoude) hoeven dan niet naar Haasbroek te reizen voor de gymlessen.
“Wij gaan geen gebruik maken van een gymzaal op sportpark Haasbroek”, voegde een inspreker namens de school aan de discussie toe.

De VVD ziet ook wel iets in het plan voor een gymzaal en zou deze willen combineren met zogenaamde doorstroomwoningen. “Doorstroomwoningen zijn woningen bestemd voor mensen die kleiner willen dan een eengezinswoning maar groter dan een 2-kamer appartement of andersom”, stelt de partij op haar website.

Progressief Zoeterwoude vraagt zich af of er wel genoeg gebruikers van de nieuwe sporthal overblijven als de grootgebruikers (de school en SKZ) een eigen gymzaal krijgen. Ze maken zich zorgen over de kosten en zien van de wethouder graag een verdienmodel in de plannen terug. “Hoe doen andere gemeenten, bijvoorbeeld Leiden, dit?”, vroeg PZ-fractievoorzitter zich hardop af.

Wethouder Ruud Bouter erkent dat de school “wat laat in het proces is betrokken”, maar is van mening dat het vooral belangrijk is dat met alle partijen gesproken is. De reisafstand naar een nieuw te bouwen sporthal op Haasbroek valt ruim binnen de landelijke norm van maximaal 750 meter (de afstand is ongeveer 500 meter). De afstand is voor Bouter dan ook geen reden om een aparte gymzaal naast de school te bouwen. Bovendien zou een gymzaal op de plek van De Klaverhal ervoor zorgen dat de gemeente een deel van de grond niet kan verkopen. Het verlies op de grond en extra kosten voor een gymzaal zal tot een kostenpost van ruim 800.000 euro leiden. Dat heeft de gemeente niet begroot.

Over één punt was de raad wel unaniem: renoveren van de huidige Klaverhal of ‘gewoon niets doen’ is voor niemand een optie. Bouter gaat terug naar de tekentafel en komt op 25 april met een nieuw voorstel.


Robbert Beurse in gesprek met Mathieu Paardekooper over de gymzaal en doorstroomwoningen.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×