Leiden krijgt permanente kerstbomen in centrum

21

Kerstbomen met kluit die het hele jaar blijven staan. Dat is de uitkomst van de discussie in de Leidse gemeenteraad waar op initiatief van de Partij voor de Dieren en D66 werd gediscussieerd over een duurzaam alternatief voor de afgezaagde bomen die normaal gesproken door de gemeente worden geplaatst ter verhoging van de feestvreugde in de donkere dagen rond kerst.

Chris de Waard sprak met Lianne Raat en IJsbrand Olthof over de duurzame kerstbomen in het centrum van Leiden.

Het wordt ook niet zomaar een kerstboom. Leiden kiest op voorspraak van de indieners van het aangenomen voorstel voor een Tsuga sieboldii. Dat is de wetenschappelijke naam voor de Zuid-Japanse hemlockspar die de naam te danken heeft aan Jonkheer Philipp Franz Balthasar von Siebold. De plantenverzamelaar die die zich rond 1830 in Leiden vestigde, bracht de boom in de 19e eeuw uit Japan mee naar Europa. Het in 1999 opgerichte Japanmuseum SieboldHuis werd naar hem vernoemd en is gevestigd aan het Rapenburg 19 waar Von Siebold woonde.

Waar de bomen precies komen wordt de komende maanden onderzocht. Als het aan de raadsleden Lianne Raat van de Partij voor de Dieren en IJsbrand Olthof van D66 ligt, worden de bomen nog voor komende kerst geplant, waarna ze dus permanent blijven staan.

 

Delen
heropening sligro Leiden

21 reacties

  • Ziet Spoken op

   Het is een extreem-rechtse samenzwering, met als doel langzaam de herinnering aan de christelijke feesten uit te wissen en oude Arische natuurculten her in te voeren – tot de eredienst verplicht wordt! Wilders en Baudet zitten als voorpost in de Tweede Kamer, jij zet hier intussen hier je dwaalspoor uit, daarnaast je paramilitaire troepen op sterkte brengend. Vuil spel.

 1. Maaike van Klink

  Laura Bartels, dit vind *iemand* vast heeeel fijn! Dan hoeft ze der eigen kerstboom ook niet meer vol ballen etc. Naar zolder te brengen want voor ze het weet kan die weer naar beneden, want dan is het weeeer kerst.. πŸ˜‚πŸ˜‚

  • Lianne Raat op

   Dit is voor het echie hor! πŸŒ²πŸŽ„We gaan voor een permanente naaldboom die het hele jaar fijnstof filtert en tijdens de kerst ook nog mooi kan worden versierd. Want het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden. Het op een na beste moment is vandaag! #startmetplanten

 2. Jan Willem B op

  Ambtenaren die een biologische keus moeten maken, het gaat ook altijd fout.

  Tsuga sieboldii is weliswaar een conifeer maar geen spar. Voor Kerst worden meestal sparren gebruikt maar de echte Kerstboom is een den. O ja, het is waar ook! Het gaat van ‘Oh Denneboom, Oh Denneboom, wat zijn je Takken wonderschoon…).

  Alle coniferen (ook den, spar, taxus en Tsuga sieboldii) horen niet in het Hollands landschap, zelfs niet in het Veluws landschap. Die zijn geplant om de Limburgse mijnen van stuthout te voorzien.

  Als je iets wil doen, plant dan vooral géén levende Kerstboom (den dus, eventueel een spar). Nog beter: zet een boompje van maximaal 2 meter neer. Versnipper die tot snippers op wandelpaden in januari.

  • Eus de Watergeus op

   Klinkt allemaal erg hoogdravend wat je schrijft en je kent ongetwijfeld je bomen, maar ik lees geen enkel overtuigend argument tΓ©gen de voorgenomen aanplant. De kogel is natuurlijk ook al door de kerk.

 3. De Hemlockspar is volkomen ongeschikt als kerstboom in de stad! Deze wordt veel te groot, kan slecht tegen vervuilde stadslucht en groei gewoon niet ‘als kerstboom’. Neem de fijnspar of een Omorika, deze worden op zich ook wel groot maar zijn duidelijk als kerstboom te gebruiken. Het is maar dat Leiden dat weet, groenlinks heeft echt geen verstand van (deze en andere) zaken!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline