De Tsuga sieboldii of hemlockspar. (Foto: Pinetum Blijdenstein in Hilversum).

Leiden krijgt permanente kerstbomen in centrum

Kerstbomen met kluit die het hele jaar blijven staan. Dat is de uitkomst van de discussie in de Leidse gemeenteraad waar op initiatief van de Partij voor de Dieren en D66 werd gediscussieerd over een duurzaam alternatief voor de afgezaagde bomen die normaal gesproken door de gemeente worden geplaatst ter verhoging van de feestvreugde in de donkere dagen rond kerst.

Chris de Waard sprak met Lianne Raat en IJsbrand Olthof over de duurzame kerstbomen in het centrum van Leiden.

Het wordt ook niet zomaar een kerstboom. Leiden kiest op voorspraak van de indieners van het aangenomen voorstel voor een Tsuga sieboldii. Dat is de wetenschappelijke naam voor de Zuid-Japanse hemlockspar die de naam te danken heeft aan Jonkheer Philipp Franz Balthasar von Siebold. De plantenverzamelaar die die zich rond 1830 in Leiden vestigde, bracht de boom in de 19e eeuw uit Japan mee naar Europa. Het in 1999 opgerichte Japanmuseum SieboldHuis werd naar hem vernoemd en is gevestigd aan het Rapenburg 19 waar Von Siebold woonde.

Waar de bomen precies komen wordt de komende maanden onderzocht. Als het aan de raadsleden Lianne Raat van de Partij voor de Dieren en IJsbrand Olthof van D66 ligt, worden de bomen nog voor komende kerst geplant, waarna ze dus permanent blijven staan.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek Tsugasieboldii


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×