De GDT heeft een tekort aan ruimte in het huidige monumentale pand aan de Terweeweg in Oegstgeest. (Foto: PR).

Basisschool Oegstgeest boos om extra lokalen in Teylingen College

Een uithuisplaatsing. Zo ziet de GDT school het voorstel van de gemeente Oegstgeest om één van haar klassen onder te brengen in het vlakbij gelegen Teylingen College. Als oplossing voor ruimtetekort had de school eerder gevraagd om twee noodlokalen, maar dat verzoek wees de gemeente af. “We vinden het zonde om portocabins te plaatsen bij een school, terwijl er op een andere plek nog ruimte over is”, zegt wethouder Matthijs Huizing (Onderwijshuisvesting).

Het is al langer bekend dat de Gevers-Deutz Terweeschool (GDT) toe is aan verbeterde of nieuwe huisvesting. Naast het ruimtegebrek waar nu tijdelijk een oplossing voor wordt gezocht, is het monumentale pand uit de jaren ’30 aan de Terweeweg ook toe een flinke opknapbeurt. De gemeenteraad heeft daar al geld voor vrijgemaakt in het kader van het Integraal Huisvestingsplan (IHP), maar naar hoe dat er precies uit moet gaan zien, wordt nu onderzoek gedaan. Daarbij wordt gekeken of het gebouw gerenoveerd wordt of dat er nieuwbouw komt voor de basisschool. Huizing: “Dus alles wat we nu doen, is voor de korte termijn en tegelijkertijd werken we aan een langetermijnoplossing.”


Wethouder Matthijs Huizing over de huisvesting van de GDT in gesprek met IJsbrand Terpstra

Leeftijdsverschil
Voor het lokalentekort op korte termijn stelde Huizing, naar eigen zeggen in goed overleg, het gebruik van twee lokalen van het Teylingen College voor, 500 meter verderop. “Maar er is een hoop onrust bij de ouders”, stelde D66-raadslid Lydie Vellema donderdagavond in de Oegstgeester gemeenteraad. “Je zit natuurlijk met een verschil in leeftijd tussen een basisschool en een middelbare school en daarnaast moeten de kinderen ook een weg over”, licht ze de bezwaren toe. Volgens Vellema vinden zowel de MR, de ouderraad als de directie van de school dit geen goed alternatief voor de twee gevraagde noodlokalen op eigen terrein.


D66-raadslid Lydie Vellema kreeg signalen over onrust op de GDT en sprak daar na afloop van de gemeenteraad over met IJsbrand Terpstra

‘Brandbrief’
In wat de MR een ‘brandbrief aan de gemeente’ noemt, is er nu bezwaar gemaakt tegen de oplossing die Huizing heeft aangedragen. Daarnaast is er door ouders ook een handtekeningenactie op touw gezet om die bezwaren kracht bij te zetten. “Ik vind het jammer dat er vanuit het niets gezegd wordt dat er een besluit is genomen zonder goed overleg”, reageert Huizing. Volgens de wethouder zijn de gesprekken over een oplossing namelijk nog volop gaande en is er ook nog van alles mogelijk. “Als het vanuit de gemeente gefinancierd moet worden, dan kijken we eerst naar bestaande huisvesting. Maar als de school bereid is om uit eigen middelen bij te dragen voor een andere oplossing, dan kunnen we natuurlijk altijd nog praten.”

Oegstgeest Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×